İstanbul’da yaşıyoruz ama İstanbul’u tanıyor muyuz

ACABA bir önyargı mıdır? Bana göre, insanlar en az yaşadıkları şehri tanır. Nasıl olsa görürüz, nasıl olsa bir gün gezeriz diyerek, öğrenmeyi ihmal ederiz. Hatta o şehir hakkında kitap bile okuma gereği duymayız.

Türkiye Mimarlar Odası’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hazırladıkları -şimdilik İngilizcesi yayımlanan- dört ciltlik İstanbul Mimarisi Rehberi, İstanbul’un önemli yapılarını tanımak için ayrıntılı bir çalışma. Editörlüğünü de Prof. Dr. Afife Batur üstlenmiş.

Dört ciltten başka, bir de İstanbul haritası var. İngilizce bilenler bu rehberle kenti gezebilirler, yabancı dostlarına da güvenerek armağan edebilirler.

Dört cilt şu başlıklardan oluşuyor:

Birinci cilt; Tarihi Yarımada, ikinci cilt; Galata, üçüncü cilt; Boğaziçi & Asya Yakası, dördüncü cilt; Modern & Çağdaş.

REHBERİN ÖZELLİKLERİ NE NELER İÇERİYOR?

TARİHİ Yarımada
cildini elinize aldınız. Gezeceğiniz bölgedeki bütün binaların fotoğrafını ve hakkında bilgi bulacaksınız. Maddedeki numara haritadaki yeri belirliyor. Böylece gezdiğiniz/gezeceğiniz bölgeyi de harita üzerinde görebilirsiniz.

Peki binanın hangi döneme ait olduğunu nasıl anlayacaksınız?

Bölümün giriş sayfasında, renklerden öğrenir, bunun karşılığını da haritada bulabilirsiniz .Roma ve Bizans, Erken Osmanlı, Geç Osmanlı, Modern ve Çağdaş dönemlerde yapılanlar, diğer binalar, mezarlıklar, yeşil alanlar.

Bütün bu bilgilerin içinde tarihi ve coğrafi ayrıntılar da bulunuyor.

Rehberin başında, Kadir Topbaş, Eyüp Muhcu, Afife Batur’un sunuları yer alıyor .

İncelemeleriyle, Tülay Kılınçaslan, Nuran Zeren Gülersoy, Doğan Kuban, Zeynep Ahunbay, Yıldız Salman, Gülsün Tanyeli, Yegán Kahya, Uğur Tanyeli, Nilüfer Baturayoğlu Yöney, Ebru Omay Polat, Nur Akın rehberin bilgi bölümünü zenginleştiriyorlar.

Yaşadığımız şehri sokak sokak, bina bina gezmenin ayrı bir tadı olduğu kanısındayım. Çünkü ne kadar zengin bir kültürel mirasa sahip olan bir yerde olduğumuzun farkına varmak, bence bu tür çalışmalarla mümkün oluyor.

* * *

İSTANBUL’DA
yaşayanlara özellikle salık veriyorum bu kitabı.

Hafta sonunu iyice değerlendirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları