SANDIKTA HİLE KORKUSU

Yerel seçimlere 25 gün kaldı. Halen Ankara’da taraflar son kozlarını oynamış değil.

Haberin Devamı

Birbiri ardına ortaya çıkan kayıtlar ve karşılıklı ağır suçlamalar eşliğinde genel seçim havasında bir yerel seçime gidiyoruz.
Bu seçimin sonucu iktidar için de muhalefet için de ‘var olma’ mücadelesine dönüştü.
Hal böyleyken, her seçim öncesi ‘sandıkta hile olacak’ iddiaları bu kez hiç olmadığı kadar gündemde.
Büyükşehir Belediye Başkan adaylarıyla sandık güvenliği hakkında konuştum. Kamuoyundaki ‘sandık tedirginliği’ üç ismin de ana gündem maddesi...

ÜÇ İLÇEYİ ŞAİBEYLE KAYBETTİK

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek:
Sandıkta kesinlikle bir hile hazırlığı var. Özellikle büyükşehirlerde seçime gölge düşürmek için sandık kaçırmalar, sandık başında kavga çıkarmalar olacak. Olayları bahane etmek suretiyle seçimi iptal etmeye çalışacaklar. Bu konuda marjinal gruplara bir misyon yüklendi ve eğitimleri verilmeye başlandı.
Burada en büyük görev vatandaşımıza düşüyor. Sandığın başında durmalılar, oylarına sahip çıkmalılar. Diğer taraftan asıl hile sandık birleştirme tutanaklarında ve oylar okunurken yapılıyor. Masa başında AK Parti’ye çıkan oyu CHP’ye yazdırıyor ya da AK Parti’ye verilmiş oyu, mührü taştığı gerekçesiyle geçersiz sayıyor. Geçen seçim Altındağ’da biz seçimi kazandığımız için itiraz etmedik. MHP’nin itirazı sonucunda 10 sandıkta AK Parti’nin oyu 300 arttı. Bunu genele vurduğumuzda yüzde 10’a tekabül ediyor.
Biz geçen seçimlerde Etimesgut, Yenimahalle ve Gölbaşı’nı seçim hileleriyle kaybettik. Bu kez de endişeliyiz ama hem her sandık başında en az iki görevliyle önlemimizi alacağız hem de vatandaşımızın oyuna sahip çıkacağından şüphemiz yok.

Haberin Devamı

58 BİN MÜKERRER KAYDIN TAKİPÇİSİYİZ

CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş:
Sandık müşahitlerinden oluşan 40 kişilik bir ekip sadece mükerrer kayıtların takibini yapıyor. Şu anda tespit ettiğimiz 58 bin mükerrer kayıt var. Aynı kimlik numarası örneğin hem Sincan’da var hem de Çankaya’da. Bir kişinin iki kez oy kullanmasını engelleyeceğiz.
Seçim güvenliği sistemimizle vatandaşlarımız hem kendilerinin hanelerinde hem de komşularının hanelerinde kimlerin oy kullanacağını görebilecek. Ayrıca hukukçu meslektaşlarım da bu seçim günü gönüllü olarak müşahit olarak sandık başında görev alacak.
Maalesef ülkemizin geçtiği süreç yüzünden insanımız güven problemi çekiyor. Görüştüğümüz insanların yarısının sandıklardan tereddütü var. Yine seçim günü elektriklerin kesilmesinden, oy çuvallarının kaçırılmasından korkuyorlar. Bu konuda hem YSK hem de emniyet gerekli tedbirleri alıp insanların akıllarındaki soru işaretlerini gidermeli. Biz de bu işin takibini yapacağız gerekli başvurularda bulunacağız. Buna ek olarak 2009’da seçim gününde bir belediye şirketinin elemanları kullanıldı, oylar oy birleştirme merkezine belediye otobüsleriyle taşındı. Oysa bütün kamu kuruluşlarının araçları seçim kurulunun emrindedir. Özellikle belediyenin araçlarının seçilmesi doğru değildir. Seçimlerin sıhhati hakkında tereddüt oluşturur.

Haberin Devamı

MANİPÜLASYONA İZİN YOK

MHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Karakaya:
Sandık güvenliği ile ilgili vatandaşın endişesi olduğunu görüyorum. Gittiğimiz toplantılarda Ankaralıların taleplerinin başında ‘sandığa sahip çıkın’ geliyor. Sadece Ankara’da değil Türkiye genelinde gerekli önlemleri alıyoruz. Ankara İl Başkanlığımızın koordinasyonunda sandık görevlilerimizle sık sık bir araya geliyoruz. Her sandıkta asıl bir görevli bir yedek görevli olacak. Bir oyun bile israf edilmemesini sağlayacağız. Gerekli teknik alt yapıyı da oluşturduk.
Siz oyunuza sahip çıkmazsanız sandıkta her numara yapılabilir. Sadece kendi oylarınızı takip ederseniz de sıkıntı olur. Daha önceleri özellikle küçük partilerin oyları takip edilmiyordu ve oy birleştirmelerde sıkıntılar yaşanıyordu.
Ankara’da yüzde 10 ya da yüzde 15’lik kesim var. ‘Kim kazanır’ diye bakıyor. Bunlara da ‘Gökçek ne yapar eder kazanır’ denildiğini duyuyorum. Vatandaşımız bunlardan etkilenmemeli, sandıkta zerre oyuna izin vermeyeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları