Paylaş
MURAT Kabasakal... Akhisar’ın genç girişimcilerinden. 2000’de 4 bin lira sermayeyle 4 ortaklı bir şirket kurdu. Sonra bu ortaklıktan ayrılarak kendi şirketinin başına geçti. Egelilerin aksine, ortak iş kültürünü benimseyen Kabasakal, girişimci ruhla şirket sayısını 6’ya çıkarma başarısını gösterdi. Bir şirketle de oldukça farklı unvan elde etti. Akhisar Sanayi Sitesi’nde 900 metrekarelik nostaljik mahalle görünümündeki fabrikada ürettiği faytonlarla bugün dünyayı dolaşıyor...
Almanya’dan Malezya’ya, Azerbaycan’dan Şili’ye kadar birçok ülkeye fayton gönderen Güneş Fayton’un genç patronu Murat Kabasakal, aslına uygun olarak sürekli üretim yapan Türkiye’nin tek
fabrikasıyla başarıdan başarıya koşuyor. Kabasakal’ın hedefleri büyük. Yüzlerce kişinin çalıştığı ve seri üretim yapan bir fayton fabrikası... Sürekli proje üreten Kabasakal’ın faytonun dışında bir hayali de ‘Organik köy’ kurmak...
Devlet memuru babasının teşvikiyle 8 yaşında çalışmaya başlayan, ortaokula kadar onun bulduğu, sonra kendi istediği işlerde çalışan Kabasakal ile girişim dolu yaşamını konuştuk. Ortak iş yapmayı seven Kabasakal, ilk olarak 4 ortakla kapı sektöründe bir şirket kurmuş. Ancak ‘yatırım yapalım’ teklifi karşılık bulamayınca da bu ortaklıktan ayrılarak inşaat yapı malzemesi satışı şirketi kuran Murat Kabasakal, öyküye şöyle devam etti:
Sektörün Donkişot’u
“Şu anda bunun dışında bir beton santralimiz var. Burada da 10 ortaklı yapı var. İki de tavuk çiftliğimiz var. Bir de yine dört ortaklı anonim şirket. Ve ayrı bir yeri olan Güneş Fayton. Onu da 2006’da üç ortakla kurduk. Amacımız bölgemizde çok eski bir geçmişi olan bu geleneği yaşatmaktı. El sanatlarına olan saygımız bu işi yarattı. Biz Güneş Fayton’u kurmadan önce sektörde standart yoktu. Bunu oluşturduk. Ama önce bir, sonra diğer ortağımız ayrıldı. Ben de tek başıma yola devam kararı aldım. Kapatmak en kolayı. Sektörün Donkişot’uyum. Belki bugün karlı bir şirket olmayabilir ama ben buraya inanıyorum. Finans sıkıntısını çözmek adına bir arazimi şirkete bağışladım. Burada 120 yataklı bir öğrenci yurdu yapacağız. Buradan gelen gelirle güçlenerek yolumuza devam edeceğiz.”
Dizilerin gözdesi oldu
Eskiyi değiştirerek değil, aslına sadık kalarak yaşatmak ve günümüz şartlarına uygunr ürün yaptıklarını anlatan Kabasakal, faytonlarının KOSGEB ve kalkınma ajanslarının desteklediği araçlar kapsamına alındığını da söylüyor. Son yıllarda dönem dizilerinin yaygınlaşmasına da dikkat çeken Murat Kabasakal, faytonlarının televizyon dizilerinin gözdesi haline geldiğini, birçoğuna ürün verdiklerini paylaştı.
ARABACILAR DİYARI
Akhisar’ın tarihte ‘arabacılar memleketi’ olarak anıldığını hatırlatan Murat Kabasakal, neredeyse her parçası el yapımı olan fayton üretiminin çok zahmetli olduğunu anlatıyor. Kullanılan ahşaplar kayın, çam ve dişbudak ağacından. Bu ağaçları fırınlanmış aldıklarını ve özel depolarda 4-5 yıl beklettiklerini paylaşan Kabasakal, şu bilgileri aktardı:
“Atölyede kendi alanında usta beş ayrı birim yer alıyor. Hepsi faytonun bir parçasıyla uğraşıyor. Ahşap işleri tamamen el oyması, demir işçiliği ise ocaklarda sıcak el dövmesi. Fırınlı kabinimizden çıkan akrilik boyalı ürünler, kendi atölyemizde döşenir ve kaplanır. Nostaljik desenleri, nakkaşımız elle ve özenle yapıyor. 15 çalışanımız var. 16 model fayton, 19 değişik çeşit ve ebatlarda mobil satış büfemizi imal ediyoruz. Ayda 4-5 fayton ve mobil satış büfesi üretiyoruz. Erzurum Kış Olimpiyatları için de atlı kar kızağı ürettik.”
DÜNYA CADDELERİNDE
Bugüne kadar 100’ün üzerinde fayton üreten Güneş Fayton, 70’e yakınını ihraç etmiş. İç piyasada valilik, kaymakamlık, belediyeler, üniversiteler, müzeler, turistik işletmeler, film şirketleri ve AVM’lere ürün veren firmanın ihracat yaptığı başlıca ülkeler Romanya, Almanya, Irak, Dubai, Kuveyt, Malezya, Türkmenistan, Azerbaycan, Kıbrıs ve Şili. Murat Kabasakal, “Bazı ürünlerimiz popüler isimlere gitti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Malezya’nın eski başbakanı, Şili’nin genel kurmay başkanı bunlardan bir kaçı. Biz aslında gittiğimiz ülkelerde, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ediyoruz. En kaliteli ürünü kullanıyoruz. Çokta güzel geri dönüşümler alıyoruz. Bu bizim milli geleneğimiz. Hiç destek almadan başardık. Umarız bir gün yurtdışı ziyaretlerinde fayton hediye edilir” diyor.
ENDÜSTRİYEL TASARIMCI ALACAK
Aslında markanın elde ettiği başarıda önemli bir pay da şirketin genel müdürü Zafer Geren’in. Geren, Murat Kabasakal’ın da dayısı. Asker emeklisi Geren, bugün yükün önemli kısmını üstlenmiş. Geleneksel bir iş yaptıklarını, bunu bilimsel boyuta taşımak istediklerini aktaran Geren, ilk adımı da iki tane üniversite mezununun çalıştırarak atmış. Zafer Geren, “Geleneksel bir iş yapıyoruz. Bunu bir sonraki kuşaklara aktarmak içinde gençleştirme çalışmaları başlattık. Biri iki, biri de dört yıllık iki üniversite mezunumuz var. Şimdi de hedefimiz, KOSGEB desteğiyle bir endüstriyel tasarımcı istihdam etmek. Faytonun yanı sıra kar kızakları ve mobil satış büfeleri imal ediyoruz. Özel tasarımlarımız var. Bizimle iş yapmak isteyenler bazen tasarımlarımızı çalıyor. Tasarım tescil belgemiz olmasına rağmen bunlar yaşanıyor” diyor.
52 DİLDE SİTE
* Güneş Fayton’un internet sitesi dünyayla entegre olsun diye 52 dile otomatik çevriliyor.
* Bir faytonun fiyatı 6 bin-20 bin dolar arasında değişiyor. Meraklısına.
* Mercedes’in İstanbul tesislerinden gelen istek üzerine şirkete teker üretti.
Paylaş