Paylaş
Omega 3 şişmanlatır mı?
Omega 3 bir yağ asididir. Kilo artışına neden olmaz. Tam tersine, uygun gelen dozları, dengeli bir beslenme planı eşliğinde kilo verip korumaya destek olur. “İyi ve yararlı yağlar” da denilen doymamış yağlar arasında yer alan Omega 3 kolesterol düzeyini etkiler, damar içi yangıyı hafifletir, artrit, kanser ve kalp hastalıkları gibi süreğenleşen hastalıkların riskini azaltır.
Bellek, yoğunlaşabilme becerisi gibi zihinsel etkinlikler açısından önemli bir destektir. Eksikliğinde yorgunluk, depresyon, bellek zayıflığı, cilt kuruluğu ve kalp sorunları ortaya çıkabilir. Balık, kabak ve ay çekirdeği, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi birer Omega 3 kaynağıdır.
Fazla kilolu olanlar mutlaka şeker hastası olur mu
Kilo fazlalığı beraberinde “insülin direnci”, “metabolik sendrom” gibi sağlık sorunlarını da getirir. Bu sorunlar ileride şeker hastalığı, kalp krizi, damar sertliği, inme gibi hastalıklara yol açabilir. Fazla kiloluların yaklaşık yüzde 75-80’i bu sorunlara da sahip oldukları için ciddi tehdit altındadırlar.
Demir desteği alırsam iştahım artar mı
Demir yetmezliği, özellikle kadınları ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla tedavi sırasında kilo alma kaygısı, bu konuda zaten duyarlı olan kadınları çok etkiler. Demir eksikliği, halsizlik, yorgunluk, hızlı ve düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda kırılma ve dökülme, tırnaklarda kırılma, el ve ayak üşümesi gibi birçok belirti ile karşımıza çıkar.
Derinleşen eksiklik yüzünden düştüğü depresyon benzeri tablo nedeniyle psikiyatrik tedavi görenler bile vardır. Eksikliğin nedeni beslenme ile yeterince demir alamamak olabileceği gibi, depoların tüketildiği kayıplar da demir yetmezliği yapabilir. Yetersiz olan demirin yerine konması sonucu yakınmaların düzelmesinden kaynaklanan iyilik hali sayesinde dengeli beslenmeye başlayan kişiler olmaları gereken sağlıklı kiloyu korurlar.
Hangi tip şeker hastalığı kalıtımsaldır
Tip I şeker hastalığında pankreasta insülin üretilemez ve salgılanamaz. İnsülini yapan sistem, ağır bir grip, büyük bir kaza gibi bağışıklık sisteminin darbeye uğradığı tablodan sonra vücudun kendi antikorlarının saldırısına uğrar. Pankreas insülin üretemez duruma geldiği için enjeksiyonlarla dışarıdan desteklemek gerekir. Tip II şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır; aile bireyleri arasında şeker hastalığı ya da reaktif hipoglisemi tanısı ile izlenenler vardır. Bir sonraki kuşakta dengesiz ve niteliksiz beslenme, hareketsizlik gibi koşulları zorlayan yaşam biçimi bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Potasyumdan zengin gıdaları
bolca tüketirsem tansiyonum düşer mi
Potasyum hücre içinde bulunan, bedenimizin su-tuz dengesinde önemli rol oynayan bir mineraldir. Kalp hücrelerini düzenli olarak uyararak kasılmayı başlatan elektrik akımının doğuşu ve yayılması için potasyum gereklidir. Azalınca bu düzen bozulur kalp atımında düzensizlikler ortaya çıkar. Kan basıncı da etkilenir. Tansiyonu düşürmenin birçok yöntemi var: Kilo vermek ve sağlıklı kilo aralığında kalmayı başarmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, tuz tüketimini azaltmak gibi...
Sodyumu azaltıp (sofra tuzu sodyum deposudur) potasyumdan zengin gıdalara (lahana, ıspanak, mercimek, muz, kayısı gibi) öncelik vermek tansiyonu düşürmeye destek olabilir.
Paylaş