ÖĞRENCİLER TABLET BİLGİSAYARLARA KAVUŞUYOR

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bugün Congresium Toplantı Salonunda FATİH Projesi kapsamında öğrencilerimize tablet bilgisayarlarını dağıtacak.

Haberin Devamı

Bu törende dağıtılacaklarla birlikte, Ankara’da toplam 10 bin 253 öğrencimiz tablet bilgisayarlarına kavuşmuş olacak.
Ayrıca Mart ayı sonuna kadar 185 ortaöğretim kurumumuzun daha 9. sınıf öğrencilerine tablet bilgisayarları ulaşmış olacak.

* * *

FATİH Projesi kapsamında bugüne kadar ülke genelinde 62 bin 800 adet tablet bilgisayar dağıtımı yapıldı.
Congresium’da Başbakanımızın Ankara’daki öğrencilere tablet bilgisayarlarını dağıttığı sırada, diğer 80 ilde de eşzamanlı olarak yapılacak törenlerle 100 bin tablet bilgisayar daha öğrencilere verilmiş olacak.

OKUL SÜTÜ PROGRAMI

Tüm Türkiye’de resmî, özel anasınıfları ile ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olarak uygulanacak olan “Okul Sütü Programı” 3. yılı dağıtım töreni Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın M. Mehdi Eker’in katılımıyla Keçiören Kocatepe İlköğretim Okulu’nda gerçekleşti.
Sayın M. Mehdi Eker’in yaptığı konuşmada gıda ve süt ile ilgili ilginç bilgiler vardı:

Haberin Devamı

•Dünyada 900 milyon insan açlıktan ıstırap çekiyor.
•Dünya genelinde yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda maddesi israf ediliyor. İsraf edilen, çöpe atılan bu gıdalar ile bütün aç insanların beslenmesi mümkün.
•Dünyadaki aç insan sayısının neredeyse iki katı kadar, yani 1,5 milyonun üzerinde insan fazla kilo ve obeziteden kaynaklanan hastalıklarla uğraşıyor.
•On sene önce 8 milyon ton süt üretimi olan ülkemiz, şu anda yılda 17 milyon tonun üzerinde süt üretir hâle geldi.
•Türkiye’de süt, genellikle taze olarak tüketilmekten çok; yoğurt, peynir, ayran yapılarak, kışın çökelek, tarhanaya çevrilerek tüketiliyor. Biz doğrudan Kuzey Avrupa ülkelerinin süt tüketimi ile mukayese ediliyoruz. Fakat bu bizi doğru sonuçlara götürmeyebilir. Çünkü peynir, yoğurt vs. gibi ürünler kilolarca süt ile yapılır. Fakat bu tüketim kültürümüzün yanı sıra sütü taze hâliyle de tüketmemiz gerekir. Bu alışkanlığı da kazanmaya başladık.
•200 mililitrelik bir kutu süt, bir çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının; yüzde 52’sini, protein ihtiyacının yaklaşık üçte birini, B12 vitamin ihtiyacının yüzde 95’ini, B2 vitamini ihtiyacının yüzde 44’ünü, A vitamini ihtiyacının yüzde 9’unu, fosfor ihtiyacının yüzde 50-55’ini ve potasyum ihtiyacının yüzde 25-30’unu karşılıyor.
•200 mililitrelik sade, yağlı, UHT kutu sütler ilk defa 2012 yılında dağıtılmaya başlandı.
•İlk yıl 27 bin 262 ton, 2013 yılında 55 bin 915 ton süt dağıtıldı. Bu yıl dağıtılacak 60 bin 770 ton sütle beraber 3 yılda toplam 143 bin 947 ton süt dağıtımı yapılmış olacak.
•Türkiye genelinde 34 bin 600 okulda yaklaşık 6,5 milyon öğrenciye haftada 3 gün süt dağıtımı yapılacak.
•Avrupa Birliği, Birleşik Devletler, Avrupa’nın diğer ülkeleri ve Asya Ülkelerinde, dünyada birçok ülkede okul sütü programları var. Biz de üç yıldır uyguluyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları