Paylaş
Ama morallerinizi bozmayın, endişelenmeyin, tersine gırgıra şamataya her zamankinden daha çok vakit ayırın. Çünkü “sosyal depresyon” tehlikesi kapımızda, haberiniz olsun.
Yağmur da kar da yağmıyor, kuraklık kapıda bekliyor. Havalara bakılırsa bahar “sanki ben geldim gibi” diyor ama grip salgın boyutunda; her evde en az bir kişi yorgan döşek yatıyor.
Üstelik ekonomide de durumlar bir hayli karışık. Dolar-euro almış başını gidiyor, pazarda, manavda, kasapta da durumlar can sıkıcı. Özellikle sebze meyve fiyatları adeta uçuyor.
Kısacası tam ve dört dörtlük “ört ki ölem” durumu var. Ne yapıp edin bu havalara siz de girmeyin. Morallerinizi bozmayın, endişelenmeyin, enselerinizi karartmayın, tersine gırgıra şamataya her zamankinden daha çok vakit ayırın. Bugüne değil yarına bakın. Eşi, dostu daha sık arayın, saçma sapan konulara takılın. Eğer böyle yapmazsanız “sosyal depresyon” tehlikesi kapımızdadır, haberiniz olsun.
Yorgunluk yapan yemek var mı
Yemek sonrası yorgunluk hali çoğu zaman erken bir diyabetin daha doğrusu gizli kalmış bir insülin direnci ve bununla ilişkili reaktif hipoglisemi nöbetlerinin işareti olabiliyor. Bu kişilerin çoğunda açlık kan şekeri normal bulunuyor, daha da önemlisi yemek sonrası şekerleri de yüksek değil düşük olabiliyor.
Bu kişilerde üç aylık kan şekeri ortalamasını gösteren HbA1c değerlerine bakmak ve/veya insülin direnci testi uygulamak doğru sonuca ulaşmanın en etkili yolu. Eğer özellikle tatlısı, unu, şekeri, nişastası, alkolü bol bir yemekten hemen sonra yorgun düşüyorsanız bu durumun erken bir diyabet işareti olabileceği aklınızda olsun.
Tok tutan 6 gıda
1. Kahve: Kafeinin iştah baskılayıcı bir etkisi olduğu eski bir bilgidir.
2. Yeşil çay: Çaydaki epigallokateşin iştahı baskılamada etkili bir maddedir ve özellikle yeşil çay bu maddeden çok zengin bir içecektir.
3. Badem: Fındık ve ceviz hatta yer fıstığı da iştahı baskılar ama badem iştah azaltmada bunlardan daha öndedir.
4. Baharatlar: Baharatların hemen tamamı iştahı baskılar. Ama özellikle iştah baskılayıcısı bir baharat arıyorsanız tavsiyem tarçındır.
5. Yağsız proteinler: İster yumurta beyazı, ister balık yiyin, daha çabuk doyacağınızı söyleyebilirim.
6. Keten tohumu: Binlerce yıldır bilinen bir tok tutucudur. Yemeklerden yarım saat kadar önce 1-2 çay kaşığı kadar keten tohumu tozu yiyip üzerine 1-2 bardak su içebilirsiniz. Yalnız her yemekte aynı şeyi yapmayın. Fazlası gaz, şişkinlik ve ishale yol açabilir.
Paylaş