Paylaş
Havaya üflediğiniz sigara, puro ya da piponun her nefesi çalışma arkadaşlarınıza, eşinize, çocuklarınıza da hastalık saçar! Sigarasız, sağlıklı bir havayla dolması gereken bu masum ciğerlere kirli bir dumanı ve yanında binlerce zehirli kimyasalı da siz üflersiniz.
“İkinci el sigara içmek” durumu veya “dumanaltı hali”ni yaşamak özellikle ortak yaşanan mekanlarda sağlığı tehdit eden en önemli sorunlardan biridir. Kısacası, “Pasif sigara içiciliği” toplum sağlığı için en önemli tehditlerden biridir.
Pasif içiciliğin, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları gibi büyük sağlık sorunlarıyla, doğrudan içicilik kadar yakın bir ilişkisi vardır. Araştırmalar sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerde de solunum yolu hastalıkları, orta kulak iltihabı, astım krizleri gibi sorunların hemen ortaya çıkabildiğini, gözlerde yanma ve sulanma, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve baş ağrısının oluşabildiğini ortaya koymaktadır.
Yanan bir sigaradan ve sigara içenin dışarıya verdiği dumanın karışımından oluşan kullanılmış sigara dumanı, ciddi bir sağlık zararlısıdır. Özellikle kapalı ortamlarda, aynı havayı soluyanlar için en önemli tehdit.
ZARAR VERMEYİN!
Bütün bu bilgilere “boşver” deyip de sigara içmeye siz devam etseniz bile lütfen hiç olmazsa başkalarına da zarar vermeyin! Özellikle toplu yaşanılan yerlerde, evde, ofiste, kafede, lokantada, yaktığınız her sigaranın, havaya savurduğunuz her duman halkasının suçsuz insanların boynuna geçirilmiş cellat ilmiklerinden farksız olduğunu artık fark edin! Bunca kampanyaya, yasaklamaya ve cezalandırılmaya rağmen sigara içmeye devam edenler yandaki bilgileri lütfen dikkatle okusunlar.
UNUTMAYALIM
Sigara ve sağlığınız
- İlk öğrenim çağındaki her 10 çocuktan biri sigara dumanı solumaktadır.
- Gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki 20 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölenlerin sayısının yılda 500 bini geçmesi beklenmektedir.
- Dünya Sağlık Örgütü bu yıldan itibaren 2020’ye kadar sigara nedeniyle her yıl 10 milyon insanın ölebileceğini belirtmektedir.
- Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 20’si ve genelde toplumun yüzde 40’ı sigara içmektedir.
- Türk kadınlarında sigara içme oranındaki artış dünya ortalamasının çok üzerindedir.
- Türkiye’de günde 300, saatte 12 kişi olmak üzere yılda yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle ölmektedir.
- Sigara dumanında bulunan karbonmonoksit kan dolaşımında oksijen taşınmasını azaltıp, pıhtılaşmayı çoğaltmaktadır.
- Sigara kadınlarda doğurganlığı, erkeklerde iktidarsızlığı çoğaltmaktadır.
- Sigara her nefeste 50 bin kadar hücrenin ölümüne neden olmaktadır.
ÖNEMLİ
Sigaranın içindeki zararlı kimyasalar
- Boya sökücü etkili aseton
- Öldürücü zehirler olan siyanür ve arsenik
- Çakmak gazında bulunan bütan gazı
- Roket yakıtlarında bulunan metanol
- Akü yapımında kullanılan kadmiyum
- Toksik bir madde olan naftalin
- Kimya sanayinde ve temizlik maddelerinde kullanılan amonyak
- Eroinden daha güçlü bir bağımlılık yapıcı etkiye sahip olan nikotin.
- Böcek ilaçlamada kullanılan DDT
- Kanserojen maddeler (aromatik hidrokarbonlar, aromatik aminleri aldehitler ve nitroz aminler)
- Diğerleri: Karbonil sülfid, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit...
Bunlar sigarada bulunan 4 binden fazla zehirli maddenin sadece birkaçıdır.
ÜRKÜTÜCÜ
Bazı rakamlar
- Akciğer kanserinin yüzde 85’i, kronik bronşitin yüzde 75’i, kalp hastalıklarının yüzde 25’i sigaradan kaynaklanmaktadır.
- Dünyada her yıl 8 milyon kadar pasif içici akciğer kanserine yakalanmaktadır. Sigara içmemesine rağmen akciğer kanserine yakalanan her dört hastadan biri pasif içicidir.
- Japonya’da yapılan bir çalışma eşleri sigara kullanan kadınların, kullanmayan kadınlara göre akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 30 daha fazla olduğunu göstermektedir.
- Akciğer kanseri sıklığı son 10 yılda yüzde 250 artmıştır. Bu artışın en önemli nedenleri sigara kullanımındaki artış ve pasif içiciliğin yaygınlaşmasıdır.
- Türkiye’de her 10 öğrencinin 9’u kendileriyle aynı alanda sigara içildiğini, 9’u halka açık yerlerde sigara dumanına maruz kaldığını, 6’sı ailesinde sigara içen birinin bulunduğunu belirtmektedir.
Paylaş