Paylaş
Herkes tarafından güncellenebilen içeriğe sahip internet üzerindeki sanal bilgi kaynakları zaman zaman “muzip” kullanıcıların müdahaleleriyle ilginç bir hal alabiliyor. OpenStreetMap adlı uygulama, internet kullanıcıları tarafından oluşturulan bir dünya haritasını herkesin kullanımına sunuyor. İsteyen herkes, siteye üye olduktan sonra harita üzerinde düzenlemeler yapabiliyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra sokak isimlerini değiştirme, yeni açılan yolları ekleme, binaları isimlendirme gibi birçok uygulamayı yapabilmek mümkün. Bir nevi “Wikipedia” gibi... OpenStreetMap de birbirinden bağımsız internet kullanıcıları tarafından gönüllü biçimde oluşturuluyor. Tabii herkesin kullanımına açık olan bu sistem de ilginçlikler de yaşanabiliyor. Ankara da OpenStreetMap üzerinde kullanıcılar tarafından geliştirilen bir haritaya sahip. Başkent’in haritası, gönüllüler tarafından her geçen gün biraz daha ayrıntılı hale getiriliyor. Ankara üzerinde yapılan bazı dikkat çekici değişiklikler, Twitter’daki Trend Topic (TT) mücadelesinin bir benzerinin OpenStreetMap üzerinde yaşanabileceğinin sinyalini veriyor.
ODTÜ YOLU’NA İLGİNÇ İSİM
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında gerginliğe yol açan, eylemler ve polis müdahaleleri eşliğinde yapımına başlanan ODTÜ Yolu, haritada “muzip” bir gönüllü tarafından düzenlenmiş. “Urbanophile” rumuzuyla sisteme kaydolan kullanıcı, tartışmalı ODTÜ Yolu’na “Trafik sıkışıklığını 1,5 km ileriye taşıma yolu” adını vermiş. Harita üzerinde yapılan bu “eleştirel” değişiklik, bir başkası sisteme giriş yapıp değiştirene dek böyle kalacak gibi görünüyor.
YIKILAN BİNAYA “ŞEHİR ÖCÜSÜ”
Aynı kullanıcının yaklaşık 20 gün önce harita üzerinde yaptığı diğer değişiklikler de Çukurambar ve Söğütözü bölgelerini hedef alıyor. Eskişehir Yolu üzerinde yıkım çalışmaları devam eden “demir kafes”’in bulunduğu noktaya “urbanophile” adlı kullanıcı tarafından “Tanımlanamayan şehir öcüsü” adı verilmiş. Yolun karşı tarafından İnönü Bulvarı’nın Söğütözü Caddesi’ne bağlandığı noktada ise “Kedi canını seni” adlı bir bölge bulunuyor. Milli Kütüphane ile Enerji Bakanlığı arasında bulunan Gökkuşağı projesi için de “E burası boş kaldı şuraya 20-30 dükkan koyalım yatırımı” adı verilmiş. OpenStreetMap üzerinde aynı kullanıcı tarafından yapılan değişiklikler böyle uzayıp gidiyor.
HERKESİN KULLANDIĞI HARİTA
OpenStreetMap gönüllüleri tarafından üretilen haritalar, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcıya sahip uygulamaların geliştiricilerince tercih ediliyor. Örneğin, insanların yer bildirimi yapmak amacıyla tercih ettikleri, son dönemde Türkiye’deki popülerliğini hızla artıran Foursquare, OpenStreetMap’in haritaları ile hizmet veriyor. ODTÜ Yolu’nun yakınlarında bir yerde Foursquare ile yer bildirimi yapmak istediğinizde ekranınıza yansıyan haritada, “Trafik sıkışıklığını 1,5 km ileriye taşıma yolu” ifadesi ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunun gibi OpenStreetMap kullanan birçok uygulama var. Haritalarının özgürce güncellenebileceğini politika olarak benimseyen OpenStreetMap, bu konuda bir önlem alır mı bilinmez ama Ankaralı internet kullanıcılarının kentin haritasını değiştirmek üzere büyük bir yarışa girişeceklerini öngörebiliriz. Yaşanması olası mücadeleyi hayal edebilmek için Twitter’da yaşanan Trend Topic savaşlarına bakmak yeterli.
Paylaş