Paylaş
TREKKİNG’den (*) fersah fersah uzak, yüz karası bir gezgin olarak Likya Yolu’nu ilk kez geçen yıl, Muğla Valiliği’nde katıldığım bir toplantı esnasında duydum. Fethiye Ticaret Odası’ndan gelen bir hanımefendi, Oda, Valilik ve Belediye katkısı ile Likya Yolu’nda önemli revizyonlar ve iyileştirmeler yaptıklarını, bu son hali ile mutlaka görmem gerektiğini, eğer yürümeye karar verirsem kendisi ile iletişime geçebileceğimi söyledi. Ancak benimle ilgili önemli bir ayrıntıdan habersizdi. Bana paraşüt ver atlayayım, bisiklet ver günde 60 kilometre yapıp bütün şehri, bölgeyi kat edeyim, spor ayakkabı ver hayatımda görmediğim bir şehirde günde 15 kilometre yürüyeyim, tak şnorkeli – tüpü gece dalışı bile yapayım, ama dağ tepe tırman deme! Biliyorum bu da benim özürüm, kabahatim. O yüzden dağ tepe tırmananlara hayranım.
Likya Yolu dediğin sağlam bir parkur!
“Ne olacak canım iki tepeyi yürümedin mi, tembel” dediğini görür gibiyim kendisi dağdan vadiye koşan (!) can okur, ancak Likya Yolu dediğin tam 509 kilometre. Fethiye’den başını uzatıp Antalya’dan çıkıyorsun. Ancak Kabak Koyu’nda tanıştığım, etabı tamamlamış yoldaşların anlattığına göre; Antik kentlerle, dağ köyleri ve şelalelerle bezeli, dünyanın belki de en güzel yürüyüş yolu! Ucundan kıyısından minik minik bulaştığım parkur olağan üstü güzellikte.
Kısa Kısa Likya Yolu:
* Fethiye’den yola çıkıp Antalya’da noktalanan ve Teke Yarımadası’ndaki patikaları kapsayan yürüyüş rotası tarihten aldığı isimle ‘Likya Yürüyüş Yolu’ olarak adlandırılıyor.
* Likya Yürüyüş Yolu sahil şeridinden uzanan bir rota.
* Bu rota 1999 yılında doğa yürüyüşçüsü ve yazar Kate Clow tarafından kültür turizmine kazandırılmış.
* Likya Yürüyüş Yolu boyunca 19 antik Likya kentinin kalıntıları, yerleşim birimleri ve konaklama tesisleri mevcut.
* Parkurun tamamı, yürüyüş severler için işaretlenmiş durumda.
* Likya Yürüyüş Yolu’nu katetmek için en uygun zamanlar baharın ve sonbaharın ilk ayları.
* Yürüyüşle kısa parkurlar 4-5, uzun parkurlar 8-10 saat sürüyor.
* Doğanın ve tarihin gizemli yönlerine meraklı turistler için Likya Yürüyüş Yolu’nda yapacakları yolculuğa, bakir koylar, dağ ve ova köyleri, büyüklü küçüklü otel ve pansiyonlar keyif katıyor.
* Likya Yürüyüş Yolu, fotoğraf meraklılarına eşsiz manzaralar sunar.
* Likya Yürüyüş Yolu boyunca karşınıza çıkacak antik kentlerden bazıları Antiphellos, Sdyma, Letoon, Limyra, Simena, Xanthos, Patara, Apollonia, Chimera, Myra, Olympos, Phaselis.
Yararlanabileceğiniz online günlükler
* Likya Yolu’nu tamamlayan ya da ufak uafak, etap etap gezen pek çok gezgin, doğa yürüyüşçüsü ya da tur var.
* Faralya ve Kabak bölgesindeki bazı oteller, deneyimli rehberler eşliğinde ilk bahar ve sonbaharda Likya Yürüyüş Turları düzenliyor. Benim konakladığım Villa Mandarin onlardan biri. Sorunuz: 0252 6421002
* Benim en beğendiğim ve en çok faydalandığım Likya Yolu’nu tamamlamış gezginlerin günlüklerinden oluşan internet blogları oldu.
* www.likyayolu.org - www.likyayoluyuruyusu.blogspot.com - www.lycianway.com gibi...
* Trekking: Doğada, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, genelde hafif tempolu, hafif tırmanmalı sportif yürüyüşler.
Not: Aslında bugün niyetim beni benden alan Kabak Vadisi’nden de bahsetmekti, ancak oraya ait öyle müthiş fotoğraflar çektim ve bilgiler topladım ki; tek başına konu yapmaya karar verdim. Dolayısıyla Kabak için haftaya Cumartesi gününü bekleyeceksiniz efenim!
Paylaş