Dişi kramponlar Avrupa yolunda

Fatma, Canan, Dilek, Beyza, Ebru, Gamze, Aslı...

Haberin Devamı

Bir futbol sahası düşünün. Çiçek gibi genç kızlar çimde meşin yuvarlağın peşinde hünerlerini sergiliyor. Futbol konuşturuyor. Üstelik; Ahmet, Mehmet, Hakan’ı da aratmıyorlar. Dişi kramponların sahada formaları giyince erkeklerden pek bir farkları yok ama saha dışında da podyumlardaki mankenlerden eksikleri yok. Topuklu da giyiyor, makyaj da yapıyorlar. Yani tek hayatları krampon, şort giyip sahada koşturmak değil. Sahada, Kadınlar Futbol 1. Ligi’nde şampiyon olan Konak Belediyespor oyuncuları var. 2012-2013 sezonunda kupayı kaldıran Konaklı kızlar, şimdi de UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gözünü dikti. Başkan Hakan Tartan, kura çekimleri için İsviçre’nin Nyon kentine gitti. Takımın ön eleme grubundaki rakiplerini çekti. Biz de, Kuşadası kampına gitmeden kızların bu heyecanına ortak olduk.

Haberin Devamı

Dişi kramponlar Avrupa yolunda

Artık yadırganmıyoruz

Antrenman öncesi sohbet ettiğimiz kızların çoğunun ortak özelliği uzun yıllardır aynı takımda olmaları. Başarılarında bunun büyük payı olduğuna inanıyorlar. Bir başka ortak özellik ise küçük yaşlarda yaşıtları kızlarla evcilik oynarken, onların mahallede erkek çocucuklarla top peşinde koşmaları. Hepsi de ilk başladıklarında çevrede yadırgansa da artık kimsenin futbolcu olmalarına hayret etmediğini anlatıyorlar. Belki de hocalarının da söylediği gibi onları erkeklerden ayıran tek özellikleri kadın kaprisleri. Bir de, nadir de olsa maçlarda yaşadıkları bir haksızlığa sinirlenip gözyaşı dökmeleri.

Dişi kramponlar Avrupa yolunda

Fatma Şahin: Aynı zamanda A Milli Takımı’nın da kalecisi.
Ege Üniversitesi BESYO mezunu.

Hedefimiz turu geçmek

Futbol kariyerinde ilk kez bir kadın futbol takımını çalıştıran Hüseyin Tavur, Altay altyapıda ve Eskişehir Şekerspor’da futbol oynamış. Üniversite eğitim sırasında bırakıp hocalığa başlamış. Daha önce altyapıda erkek takımları çalıştırmış. Tavur, altı yıldır takımın başında. Bu sene yardımcı antrenörleri Alper Tekten ve Dilek Güleser’in de katkılarıyla kazandıkları başarının gururunu yaşadıklarını anlatıyor, devam ediyor:
“Başarılı bir sezon geçirdik. Kampın ilk etabını tamamladık. Bugün Kuşadası’na ikinci etap için gidiyoruz. Döndükten sonra da Romanya’ya gideceğiz. Dönüşte de Şampiyonlar Ligi mücadelemiz başlayacak. Bugüne kadar Türkiye’de grupta tur geçen olmadı. Biz bir ilki gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni sezon için iki oyuncuyla anlaştık, belki bir tane daha alabiliriz. Beş oyuncumuzu da, oynayıp başarı sağlamaları için başka takımlara transfer ettik. Kampın ilk etabı da çok iyi geçti. Herkesin tek bir hedefi var: Grubu geçmek... Başkanımız Hakan Tartan’a bu sevinci yaşatmak istiyoruz. Bu takıma çok emek harcadı. Biz de ona layık olmaya çalışıyoruz. Kura çekimine de bizzat kendisi gitti. Hem İzmir’e, hem Konak’a, hem de başkanımıza bu mutluluğu yaşatmak tek hedefimiz.”

Haberin Devamı

Dişi kramponlar Avrupa yolunda

Nino Sutidze: Gürcistan’dan transfer olmuş.
En büyük isteği Türk vatandaşı olmak. Ama isim
konusunda karar veremiyor.


Erkekler gibi sertiz ama duygusalız da, ağlıyoruz

Didem Taş: 21 yaşında. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde BESYO’da öğrenim görüyor. Takım kaptanı. Duygularını şöyle anlatıyor: “Konak Belediyesi’nin altyapısında başladım. Yedi yıldır da bu takımdayım. 27 kişilik büyük bir aile gibiyiz. Futbol dışında da bir aradayız. Çocukken mahallede oynardım. En büyük destek ailemden geldi. Onlar bir şey demediği için rahatça oynayabildim. Erkek arkadaşlarım da bana çok yardımcı oluyordu. Şu ana kadar evlenip futbola devam eden görmedim ama ya hayallerinizi seçeceksiniz ya da bir yuva kuracaksınız. Yaşımız daha genç olduğu için şu an gidebildiği yere kadar hayallerimizin peşinde koşuyoruz. Destek çok önemli. Destek önce aileden başlıyor. Kız-erkek ayırt etmeden ailelerin destek vermesi önemli. Bizde de erkekler gibi sertlik var. Ama onun yanında daha duygusal olduğumuz için ağlamaya başlıyoruz. Derbi maçımızda yediğimiz golle şampiyonluğu kaybedince kaldıramıyoruz. Sahanın içinde, dışında çok ağladık. O anlamda hocamızın işi zor. İzmir’e şampiyonluk yaşattığımız için büyük gurur duyuyoruz. İnşallah Türkiye’de bir ilk yapıp Avrupa’da tur atlarız. Konak’ta başladım, Türkiye’de başka bir takımda oynamayı düşünmüyorum. Belki yurtdışı düşünebilirim.”

Haberin Devamı

Dişi kramponlar Avrupa yolunda

Yaşam Göksu: U19 Milli Takım Kaptanı.


Çok daha akıllılar

Hüseyin Tavur, futbolcularını da şu sözlerle anlatıyor: “Kadınlarla çalışmak hem çok zor, hem de çok kolay. Kadın kaprisleri zaman zaman sıkıntı yaratmıyor değil... Ancak erkeklere göre daha akıllılar. Daha çabuk kavrıyor ve adapte oluyorlar. Çabuk uyum sağlıyorlar. Uzun zamandır bir arada olduğumuz için zorluk çektiğimiz noktaları da fazla büyümeden atlatabiliyoruz.”

Dişi kramponlar Avrupa yolunda

 

Başkan Tartan kura çekiminde

Nyon’daki kura çekimine bizzat Başkan Hakan Tartan katıldı. Kura sonrasında 32 takım 4’erli 8 gruba ayrıldı. Konak Belediyesi birinci gruba düştü. Ön eleme grup maçları 8-13 Ağustos’ta Bosna-Hersek’te oynanacak. Başkan Tartan, iyi bir kura çektiklerini, İzmirli kızların ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Dişi kramponlar Avrupa yolunda

 

7’den 96 takıma, 130’dan 2 bin 400 kadın futbolcuya


2005-2006: 7 takım 130 futbolcu
2006-2007: 15 takım, 316 futbolcu
2007-2008: 39 takım, 591 futbolcu
2008-2009: 51 takım, 798 futbolcu
2009-2010: 54 takım, 1080 futbolcu
2010-2011: 72 takım, 1500 futbolcu
2012- 2013:  96 takım, 2400 futbolcu


 

Yazarın Tüm Yazıları