Paylaş
TÜSİAD yarın tarihinin en anlamlı en önemli ziyaretlerinden birini gerçekleştirecek. Yaklaşık 100 iş insanı ile birlikte Cizre’ye çıkarma yapacak olan TÜSİAD’ta üyelerin çok önemli yatırım kararları açıklaması bekleniyor. Hükümet hem bölgeye özel avantajlar sağlayan bir teşvik sistemini hayata geçirerek hem de bölgedeki terör sorununu bitirecek çözüm sürecini başlatarak önemli adımlar attı. Ben de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a bu çerçeveden baktığında TÜSİAD’ın yarın yapacağı bu önemli ziyareti nasıl değerlendirdiğini söyledim. Çağlayan söze, “TÜSİAD’ın Cizre’de yapacağı toplantıyı ve TÜSİAD üyelerinin açıklayacağı yatırımları son derece anlamlı buluyorum. Kendilerini kutluyorum. Bir işe başlamak işin yarısıdır. İnşallah bu yatırımlar nihayete de ulaşır, sonuçlar bizim de istediğimiz noktaya gelir” diyerek başladı.
SOSYAL SORUMLUK PROJESİ
Zafer Bey bölgeye yatırımı bir kardeşlik projesi olarak görüyor ve ekliyor: “Şimdi başta TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz Bey olmak üzere birçok TÜSİAD üyesi Güneydoğulu kardeşleri için bölgeye yatırım yapacak. TÜSİAD’ın yapacağı yatırım toplantısını adeta bir sosyal sorumluluk projesi gibi görüyorum. Bu yüzden kendilerine bakanlıktan personel dahil istedikleri her türlü desteği vereceğimizi söyledim. TİM ile de benzer ziyaretlerde bulunduk. Muş’a Şanlıurfa’ya, Diyarbakır’a Van’a gittik. Teşvik konusunda yerel birimleri harekete geçirdik.”
EN CÖMERT TEŞVİK
Bu noktada Bakan Çağlayan hükümetin hayata geçirdiği teşvik sisteminin önemine dikkat çekerek bölgeye yatırım yapanların tümünün kazanacağına olan inancını paylaşıyor: “Bu gelmiş geçmiş en cömert teşvik sistemi. Yatırım yapan kredi aldığında 500 bin TL’lik faizi de ödediğimizi hatırlatmam da fayda var. 1100 TL’lik asgari ücretin yüzde 40’ını biz karşılıyoruz, hem de 10 yıl süre ile. Hele yatırımınız organize sanayi bölgesindeyse (OSB) teşvik süresi 12 yıla kadar çıkıyor. İşverene neredeyse yaklaşık 400 dolar olan net ücret kalıyor. Bu 400 dolar çok önemli. Daha önce işverenin üzerindeki maliyet 600-700 doları buluyordu. Bu da başta Tayvan olmak üzere önemli teşviklere sahip ülkeler ile rekabetimizi güçleştiriyordu. Şimdi bir iş insanı 6. Bölgede yatırım yaptığında o ülkelerle de rekabet şansı yakalayabilecek. Çin’de artık 500 dolara işçi arasan bulamıyorsun. Bu rekabette bize çok büyük avantaj sağlayacak. Buraya giden sivil toplum kuruluşlarının üyelerini özendireceği bir durum var. Bu çözüm sürecinin barış ve kardeşlik boyutu.”
Çözüm süreciyle talep patladı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan geçtiğimiz hafta Diyarbakır’da teşviklerin birinci yılı nedeniyle bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıya TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TİM, ASKON, TÜMSİAD, TÜGİAD, TİKAD gibi sivil toplum kuruluşları başkanlar düzeyinde ilgi gösterdi. Çağlayan bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirip şunları söyledi: “Orada açıkladığımız sonuçlar gösterdi ki teşviklere rağmen çözüm süreci öncesi yatırım için ilgi alaka çok düşüktü. Çünkü bir yerde huzur yoksa istediğiniz teşviki açıklayın yatırım çekemezsiniz. Ama bu yılbaşı itibariyle patlama oldu. Mesela pek çok ilde organize sanayi bölgelerine itibar edilmemişti. Ama şimdi OSB’lere 12 yıl teşvik olunca ilgi coştu. Güneydoğu’da şimdi pek çok ilde OSB’de yer bulamıyorsunuz. 2012’ye göre 4 kat artış var. Diyarbakır’da 50 kişi sırada bekliyor.”
İnsanlar doğdukları yerde doyacaklar
BAKAN Zafer Çağlayan Muşlu. Bu yüzden bölgeyi de yakından tanıyor. Daha önceki konuşmalarımızda da sık sık dile getirmişti. Bölgedeki en büyük sorunun istihdam olduğunu düşünüyor. Bu sorunun çözülmesiyle birlikte terörün bitmesine de önemli bir katkı sağlanacağını düşünüyor. Bunun için bölgedeki yatırımlarla bizzat tek tek ilgileniyor. Bu konudaki son sözleri çok önemli: “Terör sorununu tarihe gömmek için istihdam sorununu çözmek gerektiğine yürekten inanıyorum. Bu yüzden hükümetimiz Güneydoğu’da özellikle emek yoğun sektörlere önemli teşvikler getirdi. Bu teşvikler sayesinde yatırımlar bölgeye kayacak. Umarım, TÜSİAD’ın yaptığı ziyaretten çok somut projeler çıkar. Her bir istihdam edilen kişi terörün elinden alınıp topluma kazandırılıyor. Bu yatırımlar sayesinde insanlar doğdukları yerde doyacaklar.”
Önemli yatırım kararları açıklanacak
YARIN yapılacak Cizre ziyaretine aralarında Mustafa Koç ve Güler Sabancı’nın da bulunduğu iş dünyasından önemli isimlerin katılması bekleniyor. Cizre’ye gidecek iş insanlarının bir bölümünün zaten bölgede yatırımları var. Ancak önemli isimlerin Cizre’de bölgeye yapacakları yeni yatırımları da duyurması bekleniyor. Bu isimlerden biri de TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz. Yılmaz Ankara’daki son YİK toplantısı sonrasında şirketi Sütaş’ın bölgeye yapacağı yeni yatırımın ipuçlarını şöyle vermişti: “Bu süreci aynı zamanda demokratikleşme evresinin önemli bir aşaması ve Kürt meselesinin çözümüyle birlikte adil ve kapsayıcı bir kalkınma hamlesinin başlangıç unsuru görüyor ve destekliyoruz. 25 Haziran’da Güneydoğu’nun sınır illerinden Şırnak’ın ilçesi Cizre’de “İş dünyası zirvesi” düzenleyeceğiz. Çözüm sürecinin ekonomiye etkilerini ele alınacağız. Sütaş Grubu olarak biz de yatırım kararı açıklayacağız. Benim gibi TÜSİAD üyelerinden de yeni yatırım kararı açıklayacak arkadaşlarımız olacak.” Sütaş’ın dışında Koç Grubu’nun da bu ziyarette Divan’ın Diyarbakır ve Gaziantep’te otel yatırımını açıklayacağı daha önce yazılmıştı.
Paylaş