Metabolizmayı hızlandırma kılavuzu

Sağlam bir metabolizma sağlığın ve sağlıklı kilo aralığında kalmanın garantisidir.

İyi çalışan bir metabolizmanız varsa eğer besinlerle aldığınız kalorileri rahatça yakar, enerjik, zinde, formda, güçlü, yağ-kas oranı makul oranlarda kalan biri olarak yaşamınızı sürdürürsünüz.
Haberin Devamı

Kilo sorununu çözemeyenlerin aklına gelen ilk soru şu oluyor: “Metabolizmam mı bozuldu, metabolizmamı yavaşlatan bir problem mi oluştu?” Böyle düşünmekte de haklılar, çünkü kilo kontrolünü sağlamak ve sağlıklı bir kilo aralığında kalmak söz konusu olduğunda anahtar sözcüklerden biri de “metabolizma”dır. Metabolizma vücudun temel fonksiyonlarını sürdürebilmesi için harcadığı enerji miktarıdır. Hızı ve büyüklüğü öncelikle de vücut bileşimlerine, temel olarak da yağ-kas oranına bağlıdır. Yağ oranı artıp kas oranı azaldıkça yavaşlamakta ya da tersine kas miktarınız çoğalıp yağlarınız küçüldükçe hızlanmaktadır.
Eğer şu veya bu nedenle metabolizmanız yavaşlarsa kilo almanız tabiî ki kaçınılmazdır, çünkü bu durum alınan kalorilerin yeteri kadar harcanamaması ve yağ olarak depolanmasıyla eş anlamlıdır.
Sağlam bir metabolizma sağlığın ve sağlıklı kilo aralığında kalmanın garantisidir. İyi çalışan bir metabolizmanız varsa eğer besinlerle aldığınız kalorileri rahatça yakar, enerjik, zinde, formda, güçlü, yağ-kas oranı makul oranlarda kalan biri olarak yaşamınızı sürdürürsünüz. Eğer metabolizmanızın yavaş çalıştığını düşünüyorsanız, şu veya bu nedenle arıza moduna geçtiği düşüncesindeyseniz sakın ola ki kendi kendinize -duyduklarınıza, okuduklarınıza, dinlediklerinize göre hareket edip- çözümler aramayın. Ottan, çöpten, haptan, şuruptan fayda beklemeyin.
Tıbbi bir probleminizin olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzdan yardım isteyin. Eğer bu arada kendi kendime yapabileceğim bir şeyler var mı diye düşünüyorsanız aşağıdaki kılavuzdan faydalanın.

Haberin Devamı

DAHA HIZLI BiR METABOLiZMA iÇiN

- Kas kitlenizi artırın: Ne kadar çok kasa sahip olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Güçlendirici egzersizlere hemen başlayabilirsiniz. Bazı eşyalarınızı yokuş yukarı çıkarken kendiniz taşıyın, evinizde çömelme egzersizleri yapın. Kol kaslarınızı çalıştırmak için 2-3 kilogramlık ağırlıklar kaldırın.
- Öğün atlamayın, kalori alımınızı çok düşürmeyin: Eğer vücudunuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların bedeninize yapışmasına neden olacaktır.
Kalori alımınızı kesmenin en iyi yolu; günde 500 kalorinin altında kısıtlama yapmamak ve asla 1200 kalorinin altında enerjiyi çok gerekmedikçe almamaktır. Kalori tüketiminiz için amacınızı saptadıktan sonra, bu kaloriyi 6 küçük öğüne ve ara öğünlere bölmelisiniz.
- Diyetinizdeki proteini çoğaltın: Yapılan çalışmalar proteinlerin, pankreas bezinden dolaşıma daha kolay ensülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı bir kişi günde ortalama 70 gram ve daha fazla protein ile bu etkiyi sağlayabilir.
- Haftanın en az 3-4 günü 30-45 dakika süre ile güçlü aerobik egzersiz yapın: Yaktığınız fazladan kaloriler ayda yarım-1 kilogram arasında kilo kaybetmenizi sağlayacaktır.
- İyi uyuyun: Uyku sorunu olanlar daha kolay kilo alıyor. Az uyuyan kadınların, 8 saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren bazı çalışmalar var.

Yazarın Tüm Yazıları