Kırmızı ruj kabine fazla geliyor

TÜRK Hava Yolları, kabin memurlarının kırmızı ruj kullanmasını yasaklamakla çok doğru bir karar aldı. Aynı şekilde kırmızı oje de yasak. Saçların açık olması, topuz yapılmadan uçuşa gelinmesi de yasak...

Haberin Devamı

İlk duyumda “yasak” kelimesi batmakla birlikte havacılık sektöründeki bu tip uygulamalar ciddi nedenlere dayanır. Kırmızı ruj hem kadını hizmet sektöründe daha fazla öne çıkarıyor, hem de kontrolü zorlaşıyor.
Özellikle kırmızı ruj uzun uçuşlarda sık sık yenilense bile bazen dişe bulaşmalarla çirkin bir görünüm ortaya çıkıyor. THY kontrol hostesleri uçuşların çoğunda kırmızı rujda kullanım aksaklıklarını da belirleyerek rapor ettiler.Aynı şekilde kırmızı oje, hizmet eden kabin memurunun yani hostesin ellerinin daha fazla dikkat çekmesinden çok tırnaklardan birindeki küçük bir dökülme bile ciddi biçimde pasaklıymış gibi görünmesine yol açıyor.
Uçuş boyunca troleyleri iten, fırınları açıp kapayan, şişe açan kabin memurlarının tırnaklarındaki ojenin zarar görme ihtimali çok yüksek. Kırmızı ojede bir parça dökülme, ciddi bir görüntü bozukluğuna yol açıyor. Daha pastel renklerde bu durum sanıldığı kadar göze batmıyor.
Kırmızı ruj ve oje yerine kullanılan pastel renkler kabin memuru içinde büyük rahatlık sunuyor. Pastel renklerde rujdaki silinmeler ve ojelerdeki küçük dökülmeler dikkat çekmiyor. Bu yüzden her havayolu şirketinde bu tür önlemler alınıyor. Ayrıca her havayolu kabin memurlarının makyajlarına, saç şekillerine karışıyor.

Haberin Devamı

AŞIRI PARFÜM DE YASAK

Kabin memurunun aşırı keskin kokulu parfüm kullanması da yasak. Keskin ve çok öne çıkan kokular da yolcuyu rahatsız ediyor. Dünya Sağlık Teşkilatı da yolcuların alerji risklerine karşın kabin memurlarının uygun etkide parfüm kullanmasını öneriyor.
Saçlara gelince; saçların topuz yapılması çok önemli. Çünkü havacılıkta kabin memurları ya da pilotlarla ilgili hazırlanan kurallarda temel olarak acil tahliye şartları göz önüne alınır. Tahliye sırasında açık ve uzun saçlı kabin memuru bir yere takılıp kaldığında, yolculara yardım edemez ve ortaya çıkan tehlikenin hızla büyümesine bile yol açabilir. Bu yüzden THY kabin memurlarının saçlarını arkadan topuz yapmalarını, at kuyruğu örülmesi halinde de uzun olmasına izin vermiyor. Çünkü bununda tahliyede takılma ihtimali çok yüksek. Bu yüzden omuz hizasına bile kuyruğun uzamaması gerekiyor hatta kuyruğun file içine alınması gerekiyor.

BÜYÜK SAATLER

Haberin Devamı

THY, kabin memurlarının kullandığı büyük gövdeli saatler konusunda ise henüz bir yol alamadı. Bence bunların ve özellikle kayış ya da kelepçeleri çok bol olanların yasaklanması gerekiyor.
Yine bir tahliye halinde kabin memurlarının bunlardan takılma ve tahliyenin aksamasına neden olma ihtimalleri çok yüksek. Saçlara takılan tokaların da abartılı olmaması için bir kural konulması gerekiyor.
Türk Hava Yolları çok uzun yıllardır sarkıntılı küpe, bilezik vs. gibi aksesuarları yasaklayan ciddi kurallar uyguluyor.Uçuşa giden kabin memurları kontrol kabin amirlerinin önünden geçerken gözle denetleniyorlar ve gerekirse uyarılıyorlar, bu işlemler israr halinde cezaya kadar uzuyor. Kurallar THY’nin kendi koyduğu kurallar değil, havacılığın bir çok kazadan sonra aldığı derslerle ortaya koyduğu kurallar aslında.
Kırmızı ojesi bozulmuş, kırmızı ruju dişlerine bulamış ya da size uzanan kolunda anlaşılmaz bir dövme olan kabin memurunun hizmeti elbette rahatsız edici olabilir. Bence bunun özgürlük gibi kavramlarla bir ilgisi yok. Hizmet sektörünün geleneksel kurallarının havacılıkta alınmış derslerle yaratılmış bir modelin gündeme getirilmesinden başka bir şey değil. THY’nin doğru yaptığını söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Kırmızı yasak mı

Bu konuda farklı yaklaşımlar var. Örneğin ABD’deki havayolu şirketleri, 10 bin metrede dışarıdan çok güçlü ışık gelmesi nedeniyle kabin ekiplerinin makyajda çarpıcı renk kullanımını tavsiye ediyor. Kural kitapçıklarında kötü yapılmış makyajın yüzü çok yorgun gösterdiğine dikkat çekiliyor.
İngiliz Virgin Atlantic Havayolları’ndaki ise durum bambaşka. Kabin memurları havayolunun ana rengi olan kırmızı ruj kullanıyor. Yolcuların bu ruja büyük talep göstermesi nedeniyle ‘Upper Class Red’ adı altında bu ruju marka haline getiren Virgin Atlantic Havayolları, rujları 15 sterlinden (yaklaşık 42 TL) satıyor.

Yazarın Tüm Yazıları