Paylaş
GDO’lu pirinç soruşturması kapsamında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilirkişi olarak atadığı İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) rapor çıktı.
Matbuattan bir Taraf gazetesinin evvelsi gün yer verdiği rapora göre İTÜ, el konulan ithal pirinçlerden alınan numuneler üzerinde yaptığı DNA incelemesinde pirinçlerin LLRice601 tekniği kullanılarak genetiğinin değiştirildiğini tespit etti.
*
Yani, artık konunun tartışılacak bir yanı yok.
“Pirinçler GDO’suz, afiyetle yiyin” demek yok.
“Ben bulgurcuyum” diye topu taca atmak yok.
Pilav tarifi vermek yok.
“Türkiye’de bu incelemeyi yapacak yetkinlikte kurum yok” lafları boş.
Zira İTÜ’ye ait laboratuvarda, 23 bin ton pirinçten alınan numuneler Avrupa’da GDO’lu gıdaların DNA incelemesinin yapıldığı akredite kuruluşlardan çıkma özel cihazlarla gerçekleştirildi.
15 gün süren analizler sonucunda, pirincin kabuğuna bulaşan GDO dışında, pirincin DNA’sının da değiştirildiği, yani GDO’lu olduğu tespit edildi.
*
Pirinçler GDO’lu. Nokta.
*
Bunun yanı sıra, pirinçteki GDO diziminin 2006’da ABD’de patlak veren ve Bayer firmasının çiftçilere 750 milyon dolarlık ciddi tazminat ödemesine neden olan LLRice601 tekniği olduğu saptandı.
“E siz de mevzuatınızı bize uydurun canım” diye bize akıllar veren Amerikalı yetkililere selam olsun...
*
İncelemede bir şey daha ortaya çıktı.
Bu pirinçlerde ayrıca, Çin’de uygulanan ve ürünü güveden koruyan, ancak dünyada yasaklanan Bt63 böcek ilacı da kullanıldığı saptandı.
Bunun üzerine, Mersin 1. ve 4. Ağır Ceza Mahkemeleri’ne soruşturmaya adı karışan üç şirketin yetkilileri hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame sunuldu.
*
Bt63 ne menem bir şey, derseniz...
Böceklere karşı dayanıklı, Çin’de devlet desteği ile geliştirilmiş bir GD (genetiği değiştirilmiş) ırkı.
Pirinç güve türlerine toksik bir protein üretiyor. Farelerle yapılan deneyler bu proteinin alerji benzeri sorunlar oluşturduğunu gösteriyor.
Bu nedenle dünyada üretimi yasak.
2005’te Greenpeace, Çin’de 2003’ten beri yasadışı Bt63 pirinç üretimi olduğunu ortaya çıkardı.
2006’da Avusturya, Fransa, İngiltere ve Almanya’da 10 adet; 2007’de Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, İtalya ve İsveç’te 10 adet, 2012’de Hollanda’da 1 adet ithal Bt63 ile bulaşıklığı olmuş pirinç vakası bildirildi.
Ve şimdi de bizde.
*
İşte tüm bunlar nedeniyle burada GDO lobisinin at koşturmasını değil...
GDO’ya karşı daha iyi önlemler, daha sıkı denetim ve daha fazla özen istiyoruz.
Haksızsak, “Haksızsınız” deyin.
Paylaş