Paylaş
Bu otomobil için yıllık 827,00 TL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyeceksiniz.
Benim gibi aylık 300,00 TL akaryakıt gideriniz varsa ki, yıllık 3.600,00 TL eder. Bu tutarın %70’ni yani 2.520,00 TL ‘sini vergi olarak ödeyeceksiniz.
Ve Ankara’da yaşamaktaysanız, cadde ve sokaklar için ‘Deli Dumrul Vergisi var birde. Açıklayalım: Ankara’da şehir merkezindeki cadde ve sokaklar, yani işinizin olduğu yerler, parsellenip paralı otopark haline getirildi. Eskiden bu cadde ve sokakların sağ yanına sürekli sarı çizgi çekilip kaldırıma da park yasağı levhası konularak araçların park etmesi önlenirdi. Gerekçesi, trafiğin aksatılmasını önlemek. Eğer park ederseniz, polis görürse park cezası yazar, bazen aracınızı da çekerlerdi. Çoğunlukla da bir şey olmazdı. Şimdi durum değişti! Aynı yerler, parsellenip paralı otopark haline dönüştürüldü. Bu cadde ve sokaklar paralı hale getirilince trafik aksamıyor olmalı ki, şehrin yöneticileri böyle uygun bulmuşlar.
Geçen hafta saat 17.30 sularında Sıhhıye’de bir cadde üzerinde, bu paralı otoparkların 10-15 m. yakınında parsellenmemiş bir boşluğa zorunluluktan aracımı park ettim. Park görevlisi şöyle bir baktı bana ve gitti. Uyanamadım! 10 dakika sonra geldim ki, arabam yerinde yok. Çekilmiş! Sanırsınız; polis pusu kurmuş bekliyor o saatte oralardaki, birisi oraya park etsin ve alıp götürsünler arabanızı.... Ben park ederken ortalıkta ne polis ne de çekici görünüyordu. Ancak, 10 dakika içinde ‘Hızır’ gibi yetişmişler ve arabamı götürmüşlerdi.
İlginç değil mi?
Bir cadde üzerinde bir kısım yere para öderseniz park serbest, ödemezseniz yasak!
Deli Dumrul Vergisi bu, Devlet ile el ve işbirliği içerisinde ödenecek!
Bu cadde ve sokakları kimin işlettiği ve para bastığı umurumda değil! Bu şehirde ya da ülkede otomobilin başa beladır, anladım.
Artık akıllandım. Arabamı satıp yeni bir araba da almayacağım. Yukarıda dökümünü yaptığım vergiler ve dahası da var, cebimde kalacak.
Adil YERLİ
Engellilerin yolu yapıştırma olmasın
Büyükşehir Belediyesi’nin tüm caddelere engelli vatandaşlar için iz yolu yapacak olduğunu duyduğumda sevindim ve ‘nihayet’ dedim. Çankaya Belediyesi’nin Konur ve Karanfil’den Tunalı Hilmi Caddesi’ne uzanan sokaklarda yaptığı engelli öncelikli sokak düzenlemesinden sonra Büyükşehir’in de böylesi bir işe girişmesi, Ankara’yı gerçekten engelliler için daha kolay yaşanır hale getirecekti. Fakat çalışmalar başlayınca doğrusu sevincim biraz gölgelendi.
Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi’nin yaptığı gibi yol ve kaldırımlarda engelli vatandaşlara yönelik genel bir düzenleme yapmıyordu. Engeliler için kullanımı zor olan kaldırımlara dokunulmadan kaldırımların üzerine yalnızca plastik engelli iz yolları yapıştırılmakla yetiniyordu. Plastik maddeden yapılan ve kaldırımlara yapıştırma yoluyla monte edilen iz yollarının yağmur, kar, güneş gibi iklim koşulları karşısında dayanıklı olması olanaklı değildi. Nitekim bu kış, Ankara kışlarına göre oldukça ılıman geçmesine karşın, yapıştırılan iz yolları pek çok bölgede kavlama yaptı, kalktı ve kullanılamaz hale geldi. Bizler Büyükşehir Belediyesi’nin de tıpkı Çankaya Belediyesi gibi kaldırım ve caddeleri bir bütün olarak engelli öncelikli olarak yeniden düzenlemesini ve iz yollarının da kaldırımın üzerine alelade yapıştırma yöntemi ile değil, normal kaldırım malzemesi ile yapılmasını talep ediyoruz.
Esra ÖZLÜK-Engelli yakını
KISA... KISA...
- TMMOB ‘3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ kapsamında bugün 13.00’de Madenci Anıtı önünde bir basın açıklaması yapacak, 14.00’de İnşaat Mühendisleri Odası’nda fotoğraf sergisi ve ‘Derin Çığlık’ film gösterisi de etkinliklerde yer alacak.
Paylaş