Kalbe potasyum kaslara magnezyum

Keyifli ve formda bir hayat sürmek sanıldığı kadar zor değil. Önemli birkaç noktaya dikkat ederseniz, bu işi kolayca başarabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz ilk nokta “beslenmeniz” yani “ne yiyip içtiğiniz” olmalıdır. Neden mi? Yanıtı aşağıda...

Haberin Devamı

İnsan bedeni “yakıt ihtiyacı hiç bitmeyen” müthiş bir “tüketim makinesi” gibi çalışır. Üstelik bu makinenin dışarıya aşırı bağımlı bir yapısı da var. Bozulmadan bir ömür tıkır tıkır çalışabilmek için kendisinin üretemediği bazı maddeleri besinlerle kazanması gerekir. Bunları sürekli olarak kazanamadığında ise “oflayıp puflamaya”, kötü çalışıp “bozulmaya”, hatta “hastalanmaya” başlar.

YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR BESİNLER

Bir tür “dış bağımlılık” olan bu sorunu çözmenin yolu da ona en uygun besinleri hiç aksatmadan kazandırmaktan geçer. Son cümledeki “uygun besin” deyimi çok önemli, çünkü yiyeceklerimizin içine gizlenmiş “yükte hafif, pahada ağır” ve çok ama çok önemli bazı maddeler var. Bunların başındaysa vitamin ve mineraller geliyor.
Vitaminlerin ne kadar önemli olduğunu az çok hepimiz öğrendik, sıra minerallere geldiğindeyse hâlâ “bilgi fakiri” olduğumuzu ve öğrenme ihtiyacı içinde bulunduğumuz kesin.
Konuya yıllarını vermiş biri olarak ben de vitaminler hakkında her gün yeni şeyler öğreniyor, eksikliklerimi tamamlıyor, yanlışlarımı düzeltiyorum. Kısacası vitaminler kadar mineraller hakkında da bilgilenmemiz lazım diye düşünüyorum...

Haberin Devamı

Kalbiniz için potasyum

Potasyum, sağlıklı sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için önemli bir mineraldir. Sodyumla birlikte vücudun sıvı dengesini kontrol eder. Vücuttaki hücreler içi kimyasal reaksiyonlarda, hücreler arası besin iletiminin düzenlenmesinde önemlidir. Bu fonksiyonlar yaşla azalır. Potasyum eksikliğinde aşırı cilt kuruluğu, akne, ishal, kabızlık, kavrama bozukluğu, vücutta sıvı birikimi, sinirlilik, terlemeler, kalp atımında oynamalar, gelişme bozukluğu, bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü, kolesterol seviyelerinde artış, kaslarda yorgunluk-zayıflık, periyodik baş ağrıları görülür.

Bağışıklık için çinko

Çinko, prostat bezinin fonksiyonu ve üreme organlarının gelişimi için önemli bir mineraldir.
Ciltteki yağ bezlerinin aktivitesini düzenleyerek akneyi (sivilceleri) önler. Protein sentezi için gereklidir.  Sağlıklı bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesi, tat ve koku keskinliği sağlar.
Kemiklerin şekillenmesi ve oluşumu için hayatidir, vücuda zarar veren serbest radikallerin oluşumu ve önlenmesinde yardımcıdır.
Vücutta vitamin E’nin uygun konsantrasyonlarının devamı içim yeterli çinko alımı ve emilimi gereklidir. Çinko vitamin A’nın da emilimini artırır.
Çinko eksikliğinde, tırnaklarda incelme, akne, seksüel gelişme geriliği, yorgunluk, gelişme bozukluğu, saç dökülmesi, gece görme bozukluğu, tekrarlayan enfeksiyonlar, kısırlık, iktidarsızlık, prostat bozuklukları, hafıza kaybı, cilt lezyonları, yara iyileşmesinde yavaşlama olabilir.
Antioksidan etkili bir vitamindir. Daha çok bağışıklık sistemini desteklemek ve antioksidan yararları için kullanılır. 20-40 mg’lık günlük dozları yeterlidir.

Yazarın Tüm Yazıları