Hafta sonu gerçekten dinleniyor musunuz?

Hafta sonu demek rahatlamak, dinlenmek demek. Kendinizi şımartın ama bu şımartma sizi sağlıklı yaşam tarzınızdan uzaklaştırmasın.

Haberin Devamı

Uyku jetlag’ine yakalanmayın: Büyük olasılıkla, cuma akşamı kendinizi yatağa atmadan önce alarmınızı cumartesi sabahı çalmaması için kapatıyorsunuz. Ancak, cumartesi günü geç saatlere kadar uyuduğunuzda daha bitkin ve uykusuz hissediyorsunuz. Nasıl ki farklı zaman dilimlerinde yolculuk ettiğinizde vücudunuzun doğal uyku döngüsü bozulur; her zamankinden çok daha fazla uyumak da ‘uyku jetlag’ine yol açabilir. Sanki kıtalararası bir uçuştan yeni dönmüşsünüz hissinden kurtulmak için her gün aynı saatlerde uyanmaya çalışın.
 İkindi şekerlemesi: Öğlen uykusunun faydası sadece çocuklara değil. 20 dakikalık bir şekerleme aşırıya kaçmadan, uykunuzu tamamlamanız için harika bir fırsat. Bu kısa süreli uyku pazartesi sabahı zombi gibi hissetmenizi önleyerek öğleden sonrası için canlanmanızı sağlar.
 Kahvaltı: Uzun ve yorucu bir haftanın ardından, uyandığınızda hâlâ yorgun hissediyor olmanız gayet normal. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayarak yorgunluğunuzla savaşabilirsiniz. Tüm hafta yediklerinizden daha farklı bir şeyler hazırlayarak kendinize ekstra motivasyon sağlayın. Bu şekilde, metabolizmanız canlanacak ve güne daha iyi başlayacaksınız. Potasyum zengini muz ve az yağlı sütle tahıl gevreği, iyi bir başlangıç. Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Bu önemli öğünü her gün yemelisiniz.
 Doğru miktarlarda servis yapın: Eğer yemeğinizi bol çeşitli hazırladıysanız veya fazla sipariş verdiyseniz, bir kerede sadece bir yemek tercih edin. Bir kerede hepsini yemektense vücudunuza, masada tüketmesi gerekenden daha fazla yiyecek olduğunun farkına varması için zaman tanımış olacaksınız.

Haberin Devamı

İçkiyi nasıl kontrollü içersiniz?
Hafta boyunca ‘kızlar gecesi’ni ya da ‘kankalar buluşması’nı dört gözle bekliyorsunuz. Buluştuğunuzda gelsin yiyecekler, içecekler ve biriken dedikodular ya da spor muhabbetleri... Farkına varmadan kendi sınırınızı iki kadeh aşmış olursunuz ve ‘sadece bir yudum daha’lara karşı koymak üzere devreye giren iradeniz çoktan yok olmuştur. Bir veya iki kokteyl içmekte hiçbir sorun yok elbette ama önemli olan bu sınırı aşmamak. Bir dahaki içki içişinizde bu noktalara dikkat edin:
 Tasarruf edin: Dört yerine iki kadeh kırmızı şarap içtiğinizde bir gecede 300 kalori tasarruf etmiş olursunuz. Bu, yılda beş kilo şeker demek ve yaklaşık iki buçuk kilonun verilmesine tekabül ediyor.
Akıllı seçimler yapın: Şarap yerine votka-sodayı deneyin. Bu sayede yaklaşık 100 kalori tasarruf yapabilirsiniz. Fazladan şeker veya kalori içermez.
 Eğer tercihiniz beyaz şaraptan yanaysa, bu tarifi hazırlamayı deneyin: Yaklaşık 110 gram beyaz şarabın üzerine biraz limonlu soda ekleyerek kendi ‘spritzer’ınızı hazırlayın. Yalnızca 100 kalori!
 Unutmayın ki, alkol içermeyen güzel kokteyllerle de kadeh kaldırabilirsiniz.
 Ayrıca detoks etkisi gösteren bir önerim var: Kuşkonmaz! Araştırmalar, kuşkonmazın, vücudun alkolü metabolize etmesine yardımcı olan vitaminlerle dolu olduğunu söylüyor. İçki sersemliğini de önlemiş olacaksınız.

Haberin Devamı

Akıllı pazar önerileri

Pazar öğleden sonralarını genellikle tembellik yaparak geçiririz. Boşa geçirdiğiniz bu vakti, hem zihniniz hem de bedeniniz için yararlı olabilecek aktivitelerle değerlendirebilirsiniz

Markete gidin

Pazar öğleden sonra, haftalık alışverişinizi yapmak üzere markete gidiyorsunuz. Ancak bilinçsizce reyonları dolaşırken alışveriş sepetinizi sağlıksız ürünlerle dolduruyor olabilirsiniz. Neyse ki daha düşük bütçeyle daha iyi bir alışveriş sepeti hazırlamanın kolay yolları var:
 Hafta sonu alışverişiniz yalnızca bütçenize uygun değil aynı zamanda akıllıca yapılmalı. Hafta sonu indirimleri ve kampanyalarıyla haftanın en uygun mutfak alışverişi zamanı pazar akşamı.
 Gıda reyonlarını, en uygun fiyatlı ve en sağlıklı olan seçenekleri almak üzere bilinçli bir şekilde dolaşın. Genelde daha yüksek fiyatlı ve kilo aldıran ürünlerin ön raflara konulduğunu unutmayın.
 Yanınızda maskeleme bandı getirin ve alışveriş sepetinizi ortadan ikiye bantlayarak, üç bölüme ayırın. Öndeki ilk kısmı meyve ve sebzeler için, arkadaki kısmı temel gıda maddeleri ve konserveler için, yukarıdaki küçük bölümü de atıştırmalıklar için kullanın. Abur cuburlara harcayacağınız paradan tasarruf etmiş ve sağlıklı gıdalar almış olacaksınız.

Haberin Devamı

Ecza dolabınızı elden geçirin

 Gerilim tipi baş ağrılarının yüzde 90’ı fazla stresten kaynaklanıyor. Ağrı kesici almak yerine akubasınç noktalarına yönelin. İki parmağınızı, kaşların başladığı yerin hemen altındaki burun köprüsüne sağlam şekilde birkaç dakika boyunca bastırın.
 Sırt ağrılarında da ısıtma yastığı veya biraz esneme hareketlerinin faydasını göreceksiniz.
 Kabızlık giderici ilaçlar yerine diyetinize daha çok lif dahil edin. Lif takviyesi deneyebilir veya daha çok su tüketebilirsiniz.

Mutfağınızda yenilikler yapın

 2-4-8 kuralını uygulayın. Mikrodalgada pişirilebilen gıdalar kolay ve pratiktir, ama mantıklı seçimler yapmaya özen gösterin. 20 gramdan fazla protein, 400’den daha düşük kalori ve 800 miligramdan daha az sodyum içeren seçimler yapın.
 Mutfak dolaplarınızı yeniden düzenleyin. Daha küçük çorba veya salata kaselerini önlere ve daha büyük tabakları arka taraflara yerleştirin. Araştırmalar, daha küçük tabaklar kullandığınızda daha az yediğinizi ispatladı.

Yazarın Tüm Yazıları