Paylaş
“Sanatın amacı, ruhumuzdan gündelik hayatın tozunu silip süpürmektir.”
Hele de bizimkisi gibi gündelik hayatın ruhlarımızı bırakın tozlandırmayı, çamura buladığı bir ülkede sanata çok ama çok ihtiyacımız var.
Lakin sanat da durduğu yerde, kendi kendine gelişmiyor. Desteğe, yani paraya ihtiyacı var.
Geçtiğimiz hafta, bu yolda çeşitli girişimler olduğundan söz etmiş, bu yıl ilk kez verilen Full Art Prize adlı ödülden söz etmiştim.
Türkiye’de sanatsal üretimin sağlıklı bir şekilde desteklenebilmesi için tarafsız fonların önemine inanan bir de dernek var. Adı SAHA.
Sanatsal üretimin sağlıklı bir şekilde desteklenebilmesi için pek çok farklı aktörün birlikte çalışması ve seçici konumuna yerleşmeyen tarafsız fonların yaratılması gerektiğine inanan bu dernek, temelde Türkiye çağdaş sanatının uluslararası alandaki varlığını ve bilinirliğini artırmayı amaçlıyor.
Yarattığı fon aracılığıyla; Türkiye’den sanatçıların uluslararası sanat etkinliklerinde işlerini sergilemesine, daha çok sanatçı, küratör ve eleştirmenin kendisini geliştirebileceği eğitim programlarına katılmasına ve uluslararası ağlarla etkileşimini artırmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Bu sayede umulan o ki, sanat aracılığıyla kültürel diyalog artıp genişleyecek.
SAHA kurgulanırken, çağdaş sanata destek vermek isteyen birey ve kurumları, münferit destekleri öne çıkarmayan kolektif bir çatı altında buluşturmak
hedeflendi.
Dernek, sanatçı, küratör ve eleştirmenlerin uluslararası anlamda kabul görmüş sanat kurumları tarafından davet edilen projelerini karşılıksız destekliyor.
Projelerin gerçekleştirilmesinde kolaylaştırıcı rol üstleniyor, kaynak geliştirme süreçlerine katkıda bulunuyor.
SAHA, üyelik aidatı ve kurumsal bağış aracılığıyla kaynak yaratıyor. Yaratılan kaynakla projelerin prodüksiyonuna destek veriliyor, eğitim programlarına
Türkiye’den katılan sanatçı, küratör ve eleştirmenlerin eğitim masrafları karşılanıyor.
Örneğin, 110 bin kişinin ziyaret ettiği 12. İstanbul Bienali’ne Türkiye’den davet edilen sanatçıların proje bütçelerini karşıladı.
Uluslararası Bağımsız Küratörler Birliği’nin organize ettiği prestiji eğitim programına katılma hakkı kazanan Adnan Yıldız’ı destekledi.
Geçtiğimiz kasımda New York’ta düzenlenen görsel sanat performans bienali Performa’ya davet edilen Aslı Çavuşoğlu’nun projesine destek oldu.
Paris’te gerçekleştirilen La Triennale’e Türkiye’den davet edilen sanatçıların eser üretim bütçeleri dernek tarafından karşılandı.
Bunlar gibi daha birçok örnek var.
Yurtdışında; aralarında British Council, Mondriaan Fund, The Art Fund ve OCA (Office for Contemporary Art Norway)’in de bulunduğu pek çok destek mekanizması var.
SAHA ise bu açıdan Türkiye’de bir ilki teşkil ediyor. Bunun yanı sıra, benimsediği “karşılıksız destek” olma yaklaşımı ise birçok yurtdışı örneğinde bulunmuyor.
Paylaş