Başbakan'ın 10. yıl konuşmasının kodları

Başbakan Erdoğan, partisinin iktidara gelişinin 10. yılında, 2002-2012 döneminin bilançosunu çıkarırken, önemli siyasi mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Konuşmanın yapı çözümlemesini yaptığımızda öne çıkan mesajları şu şekilde sıralayabiliriz...

On yıllık dönemde ‘milletin iradesini’ hakim kıldıklarının altını çizen Başbakan, ‘cumhuru hor gören, istismarcılar gitti, gerçek cumhuriyetçiler geldi’ dedi.

Başbakan Erdoğan üzerinde durduğu konular kadar, bahsetmediği konularla da dikkat çekti.

Metinde, sistem tartışmalarına özellikle girilmezken, yeni anayasanın muhakkak yapılacağı vurgulandı.

Kampın ‘geleceği planlama toplantısı’ olduğunun altı çizilirken, konuşma, icraatların anlatıldığı ve politik mesajlarının verildiği iki ana bölümden oluştu.

Başbakan, kamuoyu araştırmalarında öne çıkan ‘eğitim, sağlık, ulaştırma, emniyet, adalet’ hizmetleri alanında yaptıklarını anlatırken, 10 yıl önceyle bugünü karşılaştırdı.

Haberin Devamı

BU DEFA ARİF NİHAT VE NECİP FAZIL’DAN OKUDU

30 Eylül kongresinde Sezai Karakoç, Mehmet Akif, Aşık Veysel ve Arif Nihat Asya’dan şiirler okuyan Tayyip Bey, bu defa Necip Fazıl’ın ve ‘bayrak şairi’ olarak bilinen Arif Nihat Asya’nın şiirini okudu…

Konuşmasının önemli bir kısmı Kürt meselesine ve açlık grevlerine ayıran Başbakan, partisinin bu konulardaki pozisyonun bir kez daha altını çizdi.

Konuşmasında son günlerin tartışmalı konularının üzerinde duran Başbakan, 30 Eylül kongresinden sonra yeniden partisinin siyasi vizyonunu anlattı.

DEĞİŞİMCİ SİYASET DEVAM EDECEK

On yılda sistemi normalleştirdiklerini, gelecekte de ‘değişimci siyasetin’ devam edeceğini belirten Başbakan, ‘AK Parti'nin milletin kendisi olduğunu’ söyledi.

Konuşmasında güçlü Türkiye’nin ‘daha güçlü demokrasi, daha fazla özgürlük ve daha güçlü ekonomiyle’ sağlanabileceğini belirten Başbakan bir anlamda ‘Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye’ tezine de cevap vermiş oldu.

Konuşmada, toplumun değerlerine bağlı kalarak Cumhuriyet tarihinin en büyük değişim ve dönüşüm hamlesini başlatıldığı, bunun önümüzdeki on yılda da devam edeceğinin altı çizildi.

ÖCALAN KENDİSİ İSTEMİYOR

Konuşmasında Abdullah Öcalan’la görüşme konusunun da üzerinde duran Başbakan, arzu ettikleri takdirde ailenin Ada’ya gidebileceğini belirtirken avukatlarla görüşmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Başbakan, Öcalan’ın ailesiyle kendisinin görüşmek istemediğini söylerken, kardeşinin de gitmek istemediğini ve bunun kendilerinden kaynaklanmadığını ifade etti.

Böylece ilk defa Öcalan’ın uygulanan tecridin  farklı bir yönü ortaya çıkmış oldu...

Yaptırdıkları araştırmalarda toplumun ‘idamın geri gelmesini istediğini’ belirten Başbakan, bir anlamda Haziran seçimleri öncesindeki pozisyonuna geri dönmüş oldu.

Kürt meselesi ile PKK sorununu birbirinden ayıran Başbakan, birkez daha Kürtlere seslenerek teröre dur demelerini istedi.

YEREL SEÇİM TARİHİ 2014

Önümüzdeki dönemde yapılacak 3 seçime dikkat çeken Başbakan, yerel seçimlerin 2014’te yapılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Yaz döneminde yerel seçimlerin 2013 Ekim’ine alınacağı tartışılmış ancak Meclis'te yapılan oylamada yeter çoğunluk sağlanamamıştı.

Konuşmada ‘malesef bizim içimizde de bazı sadakatsizler vardı ve ters hareket ettiler’ diyerek yerel seçimin erkene alınması konusuna yeniden dönerken, bu meselenin unutulmadığı anlaşıldı.

Tayyip Bey, Kızılcıhamam’da yaptığı konuşmayla bir anlamda seçim tarihi tartışmalarını sonlandırarak yerel seçimin zamanında yapılacağını vurguladı.

Özetle, AK Partinin ve Türkiye’nin 2014 seçimlerine odaklanma halinin devam ettiği bir konuşma oldu.

Başbakan, 2014’e kadar ‘mevcudu muhafaza siyasetine’ devam edeceğinin güçlü sinyallerini verdi.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları