Paylaş
Sık karşılaştığımız bazı sağlık problemleri var. Bunların en başında “ağrılar” geliyor. Boyun ağrıları ise daima ilk sırada yer alıyor.
Ağrı çekmek ya da ağrılarla yaşamak kolay değil. Hemen herkesin mutlaka tanıştığı (!) bu tatsız duygunun da farklı tipleri, hafif ya da şiddetli olanları var ama söz konusu olan boyun ağrısıysa eğer, en hafifine bile dayanmak zor olabiliyor.
Boyun ağrılarından söz edilince akla öncelikle boyun fıtığı, hemen sonra da “kireçlenme” (yani eklem yüzlerinin yaşlanıp bozulması) sorunu geliyor.
Ama bu bir yanılgı ve bu yanılgıya sadece siz değil, biz doktorlar da düşebiliyoruz.
İşin uzmanları ise “Boyun ağrılarının en başta gelen nedeni kaslarla ilgili problemlerdir” diyor. Onlara göre boynu ağrıtan nedenlerin birinci suçlusu kas spazmları...
BİRÇOK SEBEBİ VAR
Boynumuzun karmaşık bir yapısı var. Bu bölgedeki kemikler, kemiklerin arasındaki ilişkiyi sağlayan kıkırdak ve sıvılar, eklemlere yerleşmiş “disk” adını verdiğimiz amortisör benzeri yapılar, kemiklere tutunan kaslar ve bunların tutunma noktalarını oluşturan tendonlar, çok seyrek olarak da kemiğin içyapısında meydana gelen yapısal sorunlar ağrıya neden olabiliyor. Ne var ki ağrıların yüzde 80’inden fazlasının nedeni kaslarla ilgili sorunlardan, özellikle de “kas spazmlarından” kaynaklanıyor.
KAS SPAZMLARINA DİKKAT!
İster strese, yorgunluğa, yanlış ya da aşırı kullanmaya, isterse terliyken soğuğa maruz kalmaktan olsun kaslar uğradıkları her haksızlığa (!) ve dikkatsizliğe öncelikle kasılarak, yani “spazm yaparak” yanıt veriyor.
Bu spazmın en sık görüldüğü yer de boynun arka bölümü, yani “ense”. Spazmların mutlaka dış etkenlerden kaynaklanması da şart değil. Boyun fıtığı olarak bilinen disk kaymaları da boyun ağrısına sebep olabiliyor ve ağrı çoğu zaman savunma ve kendini koruma amacıyla oluşan kas spazmlarından ileri geliyor.
Kısacası boyun ağrısı denince akla önce kas spazmlarının gelmesi gerekiyor. Ağrıyı azaltmak için de öncelikle bu spazmı çözmek tavsiye ediliyor.
Bu amaçla fizik tedavilerden, kas gevşetici ilaç ve kremlerden faydalanılıyor.
BENİM ÖNERİM
Ağrılar nasıl azaltılacak?
Boyun ve sırt ağrılarından yakınıyorsanız;
- Sorunun bir duruş bozukluğu, yanlış hareketler, stres, yorgunluk, rüzgâra ya da soğuğa maruziyet gibi durumlarla ilişkisi olup olmadığını anlamaya çalışın.
- Yastığınızın rahat olup olmadığını gözden geçirin.
- Oturma pozisyonunuzu dikkatle inceleyin. Dik oturun.
- Masanızı ve bilgisayarınızı göz seviyesinde olacak şekilde yeniden ayarlayın.
- Telefonu kulağınız ve boynunuz arasında sıkıştırarak konuşmaktan sakının. Hatta mümkünse kulaklık kullanın,
- Eğer ağrılarınıza bir veya iki kolda güç kaybı, uyuşma, yanma, karıncalanma gibi belirtiler eşlik ediyorsa, baş dönmesi, denge bozukluğu ve benzeri
şikâyetleriniz de varsa, ağrılarınız iki haftadan uzun sürüyor ve giderek şiddetleniyorsa en kısa zamanda bu işte uzmanlaşmış bir doktora görünün.
- Boyun ağrılarının özellikle fizik tedavi, romatoloji ve ortopedi uzmanlarının ilgilendiği bir alan olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
Paylaş