Her şey hücrede başlıyor

Sağlığımız konusunda eskiye oranla daha duyarlıyız.

Haberin Devamı

Sağlıksız koşullarda yaşamamaya, sağlıklı yiyecek ve içecekler tüketmeye, sağlığımızı bozabilecek her şeyden uzak kalmaya gayret ediyoruz. Bütün bunları yaparken de tek bir hedefe kilitlenmiş durumdayız: Hastalanmamak!
Ne var ki hastalıkla sağlık arasındaki ayrım zannettiğiniz kadar açık değildir. Hastalık, “sağlığın bozulması” anlamına gelse de ikisi arasında net bir geçiş çizgisi yoktur. Eğer sağlığa “hastalığın yokluğu” gibi bakarsanız ciddi bir yanılgıya bile düşebilirsiniz. Çünkü modern tıp hastalık halini, “tanımlanması ve kanıtlanması gereken” belirli sınırlamaların içine almakta, yani sadece “teşhis edilebilir” sağlık sorunlarını hastalık olarak kabul etmektedir. Ama pratikte durum farklıdır, herhangi bir hücrenin işlevlerini yerine getirmeye zorlandığı andan itibaren hastalık hali başlamaktadır.

Haberin Devamı

HÜCRELERİMİZ DE KUSURSUZ DEĞİL

Tıpkı bizim gibi hücrelerimiz de kusursuz değildir. İçeriden ya da dışarıdan gelen bazı etkilerle fonksiyonları bozulabilmekte, görevlerini hakkıyla yapamaz duruma gelebilmektedirler. Bu, sağlıklı insanlarda bile sık tekrarlayan bir olaydır. Çünkü sağlıklı insanlarda da hücreler zaman zaman toksinlerden etkilenip zarar görmekte, almaları gereken besinleri ve enerjiyi kazanmada zorlanmakta, dahası doğal yoldan da yaşlanıp ölmekte, hayatlarını tamamladıklarında da yenileriyle yer değiştirmektedir.

SAĞLIK=SAĞLAM HÜCRE

Kısacası hücreleriniz ne kadar sağlıklıysa, siz de o kadar sağlıklısınız demektir. Eğer hücreleriniz sağlıklıysa, üzerine düşen görevleri başarıyla yerine getirebiliyorlarsa, doku ve organlarınız, dolayısıyla vücudunuz fonksiyonlarını optimal seviyelerde koruyup sürdürebilecektir.
Bu durumun tersi de doğrudur. Eğer hücreleriniz görevlerini yapmakta zorlanmaya, üstlendikleri fonksiyonları yerine getirmede sorun çıkarmaya başlarsa hastalık kapıda demektir.
Kısacası hastalık durumu hücrelerin fonksiyonları, görevlerini yerine getirip getirememe kapasiteleri, sağlıklı ve sağlam olmaları ile birebir ilişkilidir, hastalıkların temeli hücrelerin fonksiyonel kapasiteleriyle birebir bağlantılıdır.

Haberin Devamı

ONLARA İYİ BAKIN!

Adı konulmamış ya da tanımlanmamış olsa da hastalık hali hücre fonksiyonları bozulmaya başladığı andan itibaren yola çıkmış demektir. Bu bilgilerin anlamı da şudur: Kendinize iyi bakmanız ile hücrelerinize iyi bakmanız aslında aynı şeylerdir. Sağlıklı hücre demek sağlıklı doku, organ, beden yani sağlıklı insan demektir. Hastalıklardan korunmanın ve sağlığı sürdürmenin yolu da zaten bu nedenle hücrelerimizi sağlam ve sağlıklı tutmaktan geçmekte, “kendinize iyi bakın” tavsiyesi “hücrelerinize iyi bakın” anlamına da gelmektedir.
Hücrelerinize iyi bakmanın, onları hastalıklardan uzak, sağlıklı ve sağlam tutmanın doğru, dengeli ve yeterli beslenmekten, toksinlerden uzak durmaktan, bol bol hareket edip güzel ve keyifli uyumaktan geçtiğini, stresin en tehlikeli zararlılardan biri olduğunu yeniden hatırlayalım.
Ağzımıza attığımız her lokmaya dikkat edelim. Oturmaktan ve tembellik yapmaktan uzak kalalım. Olabildiğince sık hareket eden, aktif hayat süren biri olmaya çalışalım. Uykumuzdan taviz vermeyelim. Uykumuzu bozabilen her şeyle mücadele edelim. Stresin en etkili ömür törpülerinden biri olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

Yazarın Tüm Yazıları