2013’te uygulanacak SBS’de okul puanları her şeyi değiştirebilir

Yabancı dil testinin puan değeri arttırıldı, en değerli test yine Matematik, onu Türkçe izliyor.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda 6, 7 ve 8’inci sınıfta 3 kez yapılan SBS sistemi sona erdi. 2013 SBS’de sadece 8’inci sınıfta öğrenciler girecek. Sistemde önemli değişiklikler var. Puan hesaplamasında kullanılan test ağırlık katsayıları ile puan hesaplama yöntemi tamamen değişecek. Yabancı dil testinin ağırlık katsayısı 1’den 2’ye yükseldi. Yeni uygulamada okul puanlarının önemi ve ağırlığı çok artıyor. Önümüzdeki bilinmeyenlerle dolu bu sınavla ilgili soruları Bilfen Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Kayatürk’e sordum, o da yanıtladı. İşte önümüzdeki yıl yapılacak ve binlerce öğrenciyi etkileyecek sınavda dikkat edilecekler şunlar:

Sınav soruları Görsel Sanatlar, Teknoloji ve Tasarım, Müzik ve Beden Eğitimi dışındaki zorunlu derslerden oluşuyor. Sınavda yer alacak testler, soru sayıları ve katsayıları çok önemli hale geldi.

Haberin Devamı

 Matematik ve Türkçe en değerli test

Yabancı dil testinin katsayısının 1’den 2’ye yükselmesi ile önemi biraz daha arttırılıyor. Ancak 2012 SBS tablosunda da görüldüğü gibi en değerli testin yine Matematik olması bekleniyor. Yılladır Matematik dersindeki düşük başarıdan dolayı testin net ortalamaları diğer testlere göre hep daha düşük çıkıyor. Bu da soru başına en yüksek puanın alındığı en değerli test olmasını sağlıyor. Matematik testindeki her bir doğru, diğer testlere göre çok daha değerli.

Sınav puanı hesaplamasında matematik nasıl daha değerli ise okul puanında yani, Yılsonu Başarı Puanı (YBP) hesaplamasında da Türkçe testi daha değerli. Çünkü haftalık ders saati en fazla olan ders Türkçe ve YBP hesaplamasında bu değer kullanılıyor. Yani Türkçe ve Matematik’i iyi olanların sınav puanı da, YBP’si de iyi olacak.

Puan hesaplaması değişti

2013’te SBS puanı hesaplaması da değişiyor. Her yıl soruları tam yapanların aldıkları 500 tam puan yerini, en büyüğü 700 olan bir puanlamaya bırakıyor.

Öğrencilerin okul tercihlerine göre yapılan Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme işleminde kullanılan OYP hesaplaması da değişiyor. En büyüğü 700 olan SBS Puanı, okul puanları (YBP’ler) ile 1000’e tamamlanıyor. Yani 6, 7 ve 8’inci sınıflarda okul puanı (YBP’si) 100’er puan olan bir öğrenci, tüm soruları yanıtlarsa 1000 puana ulaşacak. Ancak OYP, sınav puanı ve okul puanlarının toplamı 2’ye bölünerek hesaplanıyor. Yani sınavdan ve okuldan tam puan alan öğrencinin OYP’si 500 tam puan oluyor.

Haberin Devamı

Sınav başarısı da kadar okul başarısı da önemli

Aşağıdaki örnek tabloda da görüldüğü gibi bu sistemde önemli olan sınav başarısını okul başarısı ile süslemek. Okulunda başarılı olan sınavda yüksek puan alır, sınavda yüksek puan alan okulunda da başarılı olurdu. Ancak sadece okula önem veren ve sınava hazırlanmayan öğrenciler ile sadece sınava hazırlanan ama okuluna önem vermeyen öğrenciler umdukları puanlara ulaşamayabilirler.

TÜBİTAK BAŞARISI PUANI ARTTIRACAK

En büyüğü 500 olan OYP puanının üstüne çıkmak da mümkün. Çünkü Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek. Bu oranlar, altın madalya alan veya birinci olanlar için yüzde 10, gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8, bu etkinliklere katılanlar için de yüzde 7 olacak.

Haberin Devamı

2012’de satranç başarısı nedeniyle milyonlarca öğrenciyi geride bırakan öğrencinin yerini belki 2013’te TÜBİTAK başarısı olanlar alacak.

 OYP’si aynı olanın okul puanlarına bakılacak

Ortaöğretime yerleştirme; öğrencilerin tercih başvuruları, ortaöğretime yerleştirme puanı ve puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yapılacak. Bu yerleştirme işleminde OYP’leri aynı olan öğrenciler olabilir. Bu durumda öncelikle SBS Puanlarına bakılıyor ve SBS Puanı yüksek olan öğrenciye öncelik veriliyor. SBS Puanlarının da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci sınıf YBP puanı, 7’nci YBP puanı ve 6’ncı sınıf YBP puanına bakılıyor. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor.

Yazarın Tüm Yazıları