İş, ekmek, özgürlük ve francala

Haberin Devamı

Manşetimize bakıyorum, bakıp da ekmeğimi tuza banıp yer gibi oluyorum:

Büyükşehir Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar'dan "Esmer ekmek uyarısı".

Bazı firmalar kakaoyu yakıp sulandırarak unun içine katmaya, sonra da o eski reklamdaki gibi el değmeden jelatine sarmaya filan başlamış.

Yani "tam buğday unu süsü verilmiş" ekmekler sarıyormuş ortalığı...

İlkbahar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tam buğday ekmeğini yaygınlaştırma çalışmalarına da dikkat çekerken, “Bakanlık, simsiyah bir ekmek demiyor. Bu ekmeğin adı da yok, kimisi tam buğday, kimisi esmer ekmek, kimisi light diye satıyor” diyıor.

Hani adını koysak, çözülecek sorun gibilerinden… Ama adcılık, nominalizm tehlikeli bir şeydir abiler.

Ve ekliyor:

"İnsanlar arasında esmer ekmek modası var..."

* * *

Haberin Devamı

Doğrudur, insan modaya uyan hayvandır belki de.

Hayvanlar arasında bazı terrieler, kanişlerde rastlanabilen bir durum olarak gözlemiş olsam da, yine de ekmek modasının insanlara özgü bir şey olduğunu kabul ediyorum.

Yalnız bu sadece bir "moda" mıdır, yoksa bir "tercih"in "moda" diyerekten az biraz küçümsenmesi mi... Tartışılır.

İnsanlar sağlık projeksiyonuna, lezzetine, hatta sofradaki estetiğine göre esmer ekmeğini seçebilir. (Terrieler koku, lezzet ve biçimine göre –özellikle yuvarlak olanları- seçiyor sanki)

Ama asıl meramım başka.

“Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği” 1 Temmuz'da yürürlüğe girerken  yazmıştım.

Yönetmeliğe göre; "Fırınlar zorunlu olarak ekmeklerin hem gramajını düşürecek, hem tuz oranını indirecek, hem de un tipini değiştirecek. Artık yediğimiz beyaz ekmek satılmayacak”tı.

“Yeni nesil” bir ekmek üretilecekti ve bu ekmeğe doktorlar da destek veriyordu.

* * *

Beni, "Beyaz ekmek satılmayacak" vurgusu vurmuştu önce.

Çünkü İlkbahar'ın deyişiyle esmer ekmek moda da olsa, ben genelde demode bir adam olarak sarışın ekmek sevdalısıydım. Hani o eski, elektrikli değil taş fırında kızarmış sarışın, bazı yerleri kızıl, böldüğünde kokusu, sıcağı dışavuran francalaların... (Taş fırın erkeği muhabbetine girmeyin, demode kalırsınız)

Haberin Devamı

O ekmeği çoktan yitirdik zaten.

Mevzuat tuzu azalmış, un tipi değişmiş, gramajı düşmüş ve "beyaz olmayan" ekmek öngördüğüne göre...

Ekmek piyasasının esmerleşmesi, moda mıdır, tercih mi, yoksa mevzuat, yeni duruma uyum/uydurum formülleri filan mı hocam?

Bu mevzuda hangisinin gramajı, neden ve ne kadar...

* * *

Eskiden, çok eskiden bir slogan vardı:

"İş, ekmek, özgürlük"...

İşsizlik malum, özgürlük malul, eh mevzuatla "ekmek" de bir özgürlük mücadelesine dönüşebilir.

Kim diyebilir ki, bu slogan eskidi.

Banarım ekmeğimi tuza, söyler/söylenirim:

"İş, ekmek, özgürlük..."

 

Yazarın Tüm Yazıları