Paylaş
Çok acıdır. Pazar günü komşularıma Kemerburgazlıların gösterisine gidelim dedik, kimse gitmeye cesaret edemedi. Hak aramak bile korkuyla karşılanıyor. Ki çoğu aydın, okumuş, öğretim üyesi avukat. AKP’li bir vekil de var oturanlar arasında. Seçilmişler dahi şikâyetçi oldukları ‘yağmayı’ dillendirmeye korkuyorlar. Göktürk’ten bazı aileler de gelmişti. Bazı kişilerin polis ekiplerden korkup geri dönmeleri ise endişenin en önemli boyutunu gösteriyordu. Halbuki polis, taşkınlık olmadan her türlü gösteriyi yapabilirsiniz, dedi. Gazete ve televizyonlar da, ‘Kasımpaşa’ isminden rahatsız olup mu gelmediler diye düşündük. İstenen masum bir şeydi, Kasımpaşa’ya tahsis edilen arazi içinde 32 dönümlük tesisi bulunan Kemerburgaz Spor Kulübü tesislerinin kendilerine sorulmadan nasıl yıkıldığını sorguluyorlardı. Eyüp Ziraat Odası Başkanı Halit Anıtaş öncülüğündeki eylemde, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, başkan yardımcısı Adem Koçyiğit (Aynı zamanda Kemerburgaz Spor Kulübü’nün başkanı) protesto edildi. Kimler mi konuştu? CHP Eyüp-Büyükşehir Meclis Üyesi Hasan Fazıl Afacan, yerel Beşiktaşlılar Derneği yöneticisi Seçkin Baday, Başkan Kavuncu’nun sözüne karşın kendilerine gösterilen 17 dönümlük arazinin ‘zilliyet’ yolu ile sahibi durumundaki Sevim Şirin’e ait olduğu anlaşıldı. O da gitmiş yargıdan yürütmeyi durdurma kararı almış... Kasımpaşaspor’a bu kadar olanak sağlanırken, yıllardır orada oturanlara hiç saygı gösterilmez mi? Olmayacağı açık. Bir komşumuzun tehdit edildiğini biliyoruz. Cep telefonuna tehdit gibi bir ayet gönderilmiş. Yazık, ayeti çıkarı için kullananlarla biz nereye gideriz? (Not: Pazar günkü Kemerburgaz ve Kasımpaşaspor yazılarınız nedeniyle Hürriyet’in bazı kişiler tarafından toplandığını da haber vermek isterim. Gazeteyi ancak Şişli’de bulabildik.)”
Bunları anlatan mı?
Bir Hürriyet Okuru...
Süt sanayicileri ‘çiftetelli’ oynuyor
ÇOK yakın bir tarihte TV’lerde çıkan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Sayın Murat Yörük süt ürünlerine, peynir fiyatlarına zam yapıldığı haberini verdi. Bahane elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan son zam. Sanayi elektriğine % 4.03, peynire zam % 12.
Süt üreticileri bu zamlardan etkilenmedi mi? Etkilendi. Peki. Süt alım fiyatlarına yapılan bir zam var mı? Yok. Zarar kime? Önce süt üreticisine sonra da tüketiciye vur abalıya misali. Süt sanayicisi son derece tekelleşti. Devletin ve Rekabet Kurumu’nun gözü önünde ‘çiftetelli’ oynuyorlar. Süt sanayicileri sütü üreticilerden ihale usulüyle satın alıyor. Süt üreticilerinin süt sanayicilerine karşı direnme gücü yok. Sanayiciye ihale ile satmış olduğu sütün maliyeti bugünkü yem fiyatlarıyla neredeyse zarar durumuna geldi. Örneğin son bir yıl içinde Gaziantep’de 401 süt işletmesi kapandı, üreticiler hayvanlarını da yok pahasına satmak zorunda kaldılar.
İnkâr etmek mümkün değil. Devlet, Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı hayvancılığın geliştirilmesi için elinden gelen bütün imkânları kullanıyor. Sözüm ona Süt Konseyi de var. Ne yapıyor? Seyirci. Zira o da sanayicilerin esiri. Çok büyük zorlukları aşarak alabilene AB İPART Fonu ile % 65’e varan hibe destekleri de veriliyor.
Yine de süt sanayicisinin tekelleştiği bu ortamda oluşan bu düşük süt fiyatları karşısında devlet çiftçileri koruyamıyor ve süt üreticileri de ‘Sefiller’i oynuyor.
Enver BİLGİN (E) Ziraat Y.Müh.
‘Mülayim’ tezkere ve sabır küpü olmak
AKÇAKALE’de bir ana, üç kızı ile birlikte Suriye tarafından atılan top mermisi ile katledildi, bazıları ağır olmak üzere yaralılar var. Alelacele ve büyük vaveyla ile TBMM’den tezkere çıkartıldı. Anamuhalefet partisi tarafından muhatabının belirsiz olduğu iddia edilen tezkereden sonra, yetkililer “Bu tezkere, -hemen- sınır ötesi harekât için değil, caydırıcı özelliği var...” gibi bir sürü yumuşatıcı ifadeler ile tezkereyi irmik helvası kıvamına getirdiler.
Neredeyse tezkerenin yanına -sınırı geçmeyeceğiz garantisi içeren- muteber bir banka teminat mektubu eklenecek... ‘Stratejik Derinlik’çi danışmanlar Başbakan’ın karizmasına zarar veriyorlar, “Sabrımız test edilmesin” söylemi yerine oturmuyor.
Mavi Marmara saldırısı,
düşürülen savaş uçağı, Akçakale’de bombalanan çocuklar... Sabırlar
test edildi ve de reklamcı ağzıyla onaylandı. Sınırın iki yakasında, tenis oynar gibi ‘karşılıklı atışlar’ yapmak için tezkereye gerek yoktu. Angajman kuralları yeterliydi. Akıldaneleri, Başbakan’ı ‘sabır küpü’
yaptılar ama milletin sabrı bulgur kazanı gibi kaynıyor. S.Ö.
Kültürü şekillendiren 4 Türk
AVRUPA ülkelerine kaçmaya çalışırken can veren sığınmacıların listesi, İstanbul’daki çeşitli panolara asılacak. Liste, 1993 yılından bu yana AB sınırları içinde veya sınırlarına girmeye çalışırken yaşamını kaybettiği belgelenen 16 bin 264 mülteci ve sığınmacının ismi, menşei, ölüm nedeninden oluşuyor. Sergi, daha önce çeşitli ülkelerde de sergilendi. Bu liste Amsterdam merkezli UNITED for Intercultural Action tarafından derlenip her yıl güncelleniyor, son güncelleme 13 Haziran 2012’de yapıldı. 2006 yılından bu yana küratörler ve kültür kurumları ile işbirliği içerisinde güncel listeyi farklı ülkelerde, reklam panoları ve gazete ekleri aracılığıyla görünür kılıyor. 49 sayfadan oluşan Türkçe liste (2012), 15-23 Ekim tarihlerinde Ölçek, Mertebe, Tedbir kapsamında İstanbul’un muhtelif bölgelerindeki 50 reklam panosu ile günde ortalama 230 bin kişi taşıyan metro hattındaki 100 panoda yer alacak. El Monitor Sitesi, Ortadoğu kültürünü etkileyen 50 kişi arasına 4 Türkü
(Aynur Doğan, Nuri Bilge Ceylan, Kutluğ Ataman ve Banu Cennetoğlu) ‘kültürü şekillendiren isimler’ arasına almıştı.
Biliyor musunuz
- BÜLENT Ecevit’in ‘Özgür İnsan’ dergisinin bir grup sosyal demokrat tarafından yeniden çıkarıldığını, derginin ekim sayısında (Ahmet Akküçük, Ali Topuz, Bülent Soylan, Cezmi Doğaner, Faruk Erginsoy, Merdan Aslan, Semih Eryıldız, Erdem ve Özden Cankaya) Atatürkçülük, sosyal demokrasi ve demokratik sola ilişkin güncel konuların işlendiğini...
- KAYSERİ’de 1933 yılında Rus mühendislerce kurulan ve üretimi 1999’da durdurulan Sümerbank Bez Fabrikası’nın yerine kurulan Abdullah Gül Üniversitesi’nin şehir kampusu projesi ile Emre Arolat’ın Singapur’da yapılan 5. Dünya Mimarlık Festivali’nde (World Architectural Festival) ‘eğitim yapıları’ kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldüğünü...
Paylaş