Paylaş
Hiç sesini çıkarmadan, “gık!” bile demeden bizi taşıyan ayaklarımız çok karmaşık bir yapıya sahip.
Başta kaslar ve eklemler, onların beslenmeleri için gerekli olan besin maddeleri ve oksijeni getirip götüren damarlar ile hareket etmelerini temin eden sinirler olmak üzere sistem ömür boyu tıkır tıkır çalışır.
Yetişkin birinin ortalama 60-70 kilo geldiğini düşünürsek, her gün tonlarca yükü oradan oraya taşır, merdivenmiş, yokuşmuş aldırmadan hizmet verir.
Ayaklarımız, mükemmel bir ortopedik organizasyon, inanılmaz bir biyomekanik ve ergonomik yapılanma sayesinde işini görmeye çalışırken tabii ki bazı sorunlarla da karşılaşır. Bunlardan bazıları iç, bazıları dış kaynaklıdır.
İç kaynakların başında kemik hastalıkları, kas rahatsızlıkları, dolaşım-damar sistemi ve sinir sistemi sorunları gelir.
Bu sorunların çoğunda uyuşma, yanma, karıncalanma gibi his değişiklikleri ile ağrılar ilk işaretlerdir.
Özellikle karıncalanma
-keçelenme-, uyuşma, yanma ve kramp gibi sorunlara son yıllarda eskiye oranla daha sık karşılaşıyoruz.
UYUŞMA, YANMA, KARINCALANMA
Ayaklardaki his değişimleri ve ağrı işaretlerinin sık karşılaşılan nedenlerinden biri şeker hastalığıdır.
Kan şekeri ayarını dengelemeyi başaramayan hastalarda er veya geç günün birinde ayak sinirleri zarar görür.
Çorap şeklinde his kusurları, özellikle geceleri tekrarlayan ağrılar ve kramplar, yanma, uyuşma ve karıncalanmalardan yakınan bir hastayla karşılaşan her doktorun öncelikle kan şekerini kontrol etmesi, tarama sürecine “Bir şeker hastalığı sorunu var mı?” sorusuna yanıt aramakla başlaması bundandır.
Ayak sinirlerinde tahribata yol açabilen başka hastalıklarla da var tabii ki.
Bunların genel adı periferik nöropatidir.
Örneğin bazı omurilik hastalıkları (mesela Multiple Skleroz), hatta beyin sorunları ayak sinirlerinde de tahribat yapabilmektedir.
Bazı virüs enfeksiyonlarının (herpes gibi) ve romatizmal hastalıkların (romatoit artrit gibi) da ayaklarda benzer şikayetlere sebep olabileceğini biliyoruz.
Vitaminlere dikkat!
Ayak sinirlerini tahrip eden şeyler sadece hastalıklar değil. B vitamini eksiklikleri (B12) veya fazlalıkları (B6), kurşun ve cıva zehirlenmeleri, aşırı alkol kullanımı gibi durumlarda da ayak sinirlerinde duyusal hasar ortaya çıkabiliyor.
Ayaklarda yanma, uyuşma ve benzeri yakınmalar bazı ciddi sağlık sorunlarının işareti olabileceği için dikkatli olmak gerekiyor.
Şiddetlenen bir damar tıkanıklığında uzun süre tek belirti ayaklardaki his kusuru olabiliyor ya da bazı kanserlerde bu tür nöropatik yakınmalara sık rastlanıyor.
Kısacası ayak sorunları önemlidir. Ayak bakımı ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Ayak temizliği, uygun çorap ve ayakkabılar, dikkat edilmesi gereken ayrıntılardır. “Ayaktır ne olacak!” demeyip ayaklarınızdan gelen uyarıları dikkate almalısınız.
Paylaş