Paylaş
Ağız kokusu, işinizde, evliliğinizde, sosyal ilişkilerinizde sorun yaratabilir, gizli bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Ne yazık ki insanlar bu kokuyu kendileri fark etmezler, genellikle birinin uyarmasıyla öğrenirler.
Nefeste kötü koku, çoğu zaman (%80-85) ağız ve boğazdaki sorunlardan kaynaklanıyor. Ağız içindeki yaralar, iltihaplar ya da diş çevresini saran mikrobik hadiseler, yani ağız hijyeninin bozuk olması en önemli neden olarak gösteriliyor.
Ayrıca ağız temizliğinize ne kadar dikkat ederseniz edin tükürük salgılamanızın azalması, ağızda tükürük birikmesi gibi elinizde olmayan nedenler de nefesinizde koku yapabiliyor. Çok daha nadiren yutak bölgesindeki kanserlerde, ağız içi tümörlerinde nefeste kötü koku ilk belirti olabiliyor. Genizde akıntı, müzminleşmiş sinüs iltihapları (kronik sinüzit) da ağız-nefes kokusuna yol açabiliyor.
AKCİĞER VE YEMEK BORUSU HASTALIKLARI
Diğer taraftan akciğer ve sindirim sistemi hastalıkları ile sistemik bazı sorunlarda da nefes kokabiliyor. Örneğin kronik akciğer enfeksiyonlarında ağız kokusuna sık rastlanıyor.
Birden bire çıkan ağız-nefes kokusunda, akciğerdeki bir apseden kuşkulanmak gerekiyor.
Yemek borusunda oluşan kesecikler (divertükül) bazen çok fazla büyüyebiliyor ve bu keseciklerin içinde biriken gıda artıkları kokuya sebep oluyor. Seyrek olarak gastrit gibi sorunlarda da ağız kokusu problem haline gelebiliyor.
Bununla birlikte sindirim sisteminden kaynaklanan nedenler daha çok yemek borusuyla ilgili. Özellikle bağırsak hastalıkları ağzı kokusuna sebep olmuyor.
BÖBREK VE KARACİĞER SORUNLARI
Sistemik hastalıklardan böbrek yetmezliğinde nefeste amonyak kokusu hissedilebilir. İyi kontrol edilmeyen diyabette diyabetik koma öncesinde “ketoasidoz” nedeniyle nefeste özel bir koku ortaya çıkabilir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda da nefeste koku olabilir.
Çok seyrek olarak sadece psikolojik nedenlerle ortaya çıkan ağız-nefes kokusu problemi olduğunu da hatırlatalım.
Soğan, sarmısak ve benzeri yiyeceklerin nefes kokusu sorununa yol açtığını unutmayalım.
SORUN NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?
Nefeste kötü koku sorununun nedenini bulmak bazen pek kolay olmayabiliyor. Kulak burun boğaz ve dahiliye uzmanlarıyla, diş hekimlerinin birlikte araştırma yapmaları gerekebiliyor. Genel olarak dikkatli bir değerlendirme sorunu ortaya koymaya yetiyor ve altta yatan problem belirlendiğinde koku tümüyle ortadan kalkıyor.
Böyle bir sorunla karşılaşmamak için herkesin ağız-boğaz temizliğine dikkat etmesi, diş fırçası, diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirmesi, ağız gargaralarından faydalanması şart. Sık ve az gıda tüketmek, sıvı gıdalar almak, yoğurt, maydanoz gibi yiyecekler, karanfil çiğnemek “etkili maskeleyiciler” sayılıyor. Yanlış da
değil!
Genç olmanın dayanılmaz ağırlığı!
Tüm dünyada çocuk ve gençlerin, giderek artan hızla kilo fazlalığı sorunuyla karşı karşıya olmaları endişe verici. Bir yandan hareket azlığı, diğer yandan sağlığa zararlı maddelerden gelen enerji fazlalığı çocuk ve gençleri şişmanlatıyor. Her türlü iletişim aracıyla desteklenen ince görünme, toplumda yer edinmek için bir zorunluluk olarak görüldükçe çocukları ve gençleri zor günler beklemekte...
Fransa’da yapılan bir araştırmada erkek çocukların daha kilolu olduğu, ancak bununla ilgili daha az kaygı duyup daha az çaba harcadıkları anlaşılmış.
Genelde kız çocuklarından daha sık hazır gıda tüketen delikanlılar beden ölçüleri hakkında daha rahat bir bakış açısına sahip. Kızların üçte biri kendini şişman bulup zayıflamaya çabalıyor. Bu durum beşte birinde takıntıya dönüşmüş bile. Çözüm, çocuk ve gençlerin bu konuda eğitilmesi.
Dr. Evren ALTINEL
Paylaş