Dikkatimizi dağıtan 10 büyük suçlu

Dikkat dağınıklığına bağlı unutkanlık çok yaygın. Zaman zaman odaklanma problemleri yaşıyorsanız siz de günlük yaşantınızda ‘konsantrasyon katilleri’nden birinin kurbanı olabilirsiniz. Psikolog Dr. Lucy Jo Palladino, dikkat dağılmasını engellemek için birkaç ipucu veriyor.

Haberin Devamı

SUÇLU 1 - SOSYAL MEDYA: Saatte birkaç kere arkadaşlarla bağlantıya geçmek ve işle bağlantıyı koparmak mümkün. Her yeni durum güncellemesi, düşünme akışınızı bozarak işten geri kalmanıza yol açabiliyor. Çalışırken sosyal medya sitelerine girmeyin. Eğer sitedeki durumu sürekli kontrol etme isteği duyuyorsanız bunu aralarda yapın, böylece sürekli güncellenen durum bilgileri sizi engelleyemez. Eğer sık sık bağlanmadan duramıyor, kendinizi tutamıyorsanız dizüstü bilgisayarınızı birkaç saatliğine ulaşamayacağınız bir noktaya götürün.

SUÇLU 2 - E-MAIL YIĞILMASI: E-mailler ‘gelen kutusu’na fişek gibi girer ve hemen cevaplanmak için sızlanır. E-mailler işle ilgili olsalar da o anda uğraştığınız projeden sizi alıkoyar. Her e-maile cevap vermek için sürekli ara verirseniz yaptığınız işe yoğunlaşamaz ve sonuca doğru ilerleyemezsiniz.
E-mailinizi sürekli kontrol etmek yerine bu amaç için belirli zaman dilimleri belirleyin.

Haberin Devamı

SUÇLU 3 - CEP TELEFONU: Belki de e-mail’in ‘alındı’ sesinden bile daha rahatsız edici olan cep telefonunuzun çalmasıdır. Bu ses çok azımızın duymamazlık edebileceği bir ses. Gelen arama sadece konuşarak zaman kaybetmenize değil, üzerinde çalıştığınız projedeki ritminizin bozulmasına da sebep olacaktır. Arayanın kim olduğu bilgisini değerlendirin. Aramanın acil olmadığını düşünüyorsanız telesekreterinizi devreye sokun. Eğer çok yoğun bir projede çalışıyorsanız telefonunuzu sessize alın. Telesekreterinizi kontrol etmek için de belirli zamanlar tayin edin. Telesekreterde biriken mesajları bir seferde dinlemek her arama gelince cevaplamaktan daha verimli olacaktır.

SUÇLU 4 - MULTIASKING: Multiasking yani birden fazla işi aynı anda yapmak sanatını tekrar düşünmelisiniz. Araştırmalar, bir işten diğerine geçerken dikkatin dağıldığını ve zaman kaybedildiğini gösteriyor. Dikkatinizi mümkün olduğu kadar tek bir projeye verin. Multiasking becerilerinizi daha basit, acil olmayan veya yoğun olmayan işlerde kullanın. Örneğin telefonla konuşurken masanızı toplayabilirsiniz.

SUÇLU 5 - SIKILMAK: Sıkıcı görevler dikkatinizin çabuk dağılmasına yol açabilir. Bu nedenle de odaklanamama problemi yaşayabilirsiniz. Sıkıcı görevler sonunda ödül olduğu zaman daha kolay yapılır. Bir projede belirlediğiniz çalışma süresini tamamlayınca 10 dakika mola verin. Ödülünüz çay-kahve, sevdiğiniz bir atıştırmalık veya dışarıda kısa bir yürüyüş olsun.

Haberin Devamı

SUÇLU 6 - DÜŞÜNCELER: Kafanızda sürekli olarak ev işleri, alışveriş veya diğer işler varsa işe yoğunlaşmanız oldukça zordur. Belki de dün yaptığınız bir konuşma aklınıza takılmıştır ve zihniniz onu sürekli başa sarmaktadır. Kafanızdaki düşüncelerin sürekli sizi rahatsız etmesini engellemenin bir yolu onları yazmaktır. Kâğıda döktükçe bunlardan bir süre uzak kalmayı başarabilirsiniz.

SUÇLU 7 - STRES: Aynı anda yapmanız gereken çok fazla iş olması onlardan birine odaklanmanızı zorlaştırır. Bu kadar çok şeyi bitirememe, yetiştirememe kaygısıyla oluşan stres durumu daha da bozar. Meditasyon, yoga, nefes alma teknikleri gibi stres azaltma yöntemlerini öğrenin. Böylece stresli düşünceleri kontrol etmeniz ve dikkatinizi bu alanlardan uzaklaştırmanız mümkün olur.

Haberin Devamı

SUÇLU 8 - YORGUNLUK: Yorgunken çevrede nispeten az sayıda dikkat dağıtıcı olsa bile konsantre olmanız zordur. Gece yarısına kadar son enerjinizi de tüketerek uyanık kalmak yerine uykuyu öncelik haline getirin. Böylece çalışma saatlerinde daha çok iş yapabilirsiniz. Ayrıca günün hangi saatinde daha etkin olduğunuza dikkat edin. En yoğun işlerinizi bu zaman diliminde yapmayı planlayın.

SUÇLU 9- AÇLIK: Beyin enerjisiz  yani glikoz olmadan çalışamaz, bu yüzden öğün atlamak, özellikle de kahvaltı yapmamak, en büyük konsantrasyon katili. Aç kalmayın. Beyninize düzenli ve yeterli enerjiyi sağlayın. Her zaman kahvaltı edin. Atıştırmalıkları iyi seçin; peynir, fındık gibi yüksek protein ve uygun yağ içeriği olsun. Tatlılar, beyaz makarna gibi basit karbonhidratlardan kaçının; tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratları tercih edin.

Haberin Devamı

SUÇLU 10 - DEPRESYON: Uzmanlar konsantrasyon bozukluğunun depresyonun en sık görülen bulgularından biri olduğunu söylüyor. Eğer odaklanma zorluğu çekiyorsanız ve kendinizi boş, umutsuz ve umarsız hissediyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Atmanız gereken ilk adım bir doktorla görüşmek. Depresyon, ilaçlar ve psikoterapi seanslarıyla tedavi edilebilen bir hastalık.

Yazarın Tüm Yazıları