Paylaş
Ben önemli bir sağlık sorunu olmayanlara bu konuda destek olmaya çalışır, oruç tutmalarını tavsiye ederim.
Yarın ramazan ayının ilk günü. Bu kutsal ayı diğerlerinden ayıran pek çok güzellik var. Bunlardan biri de sağlığımıza yaptığı iyi etkilerdir.
Oruç tutabilmenin koşulu açık ve nettir: Eğer sağlıklıysanız, kendinizi iyi, güçlü ve hazır hissediyorsanız oruç tutabilirsiniz. Hasta olmak, önemli sağlık sorunları yaşamak ve bu nedenle düzenli tedavi altında bulunmak, sık sık ilaç kullanmak ve başka tıbbi uygulamalara uyma zarureti içinde olmak, gebelik, emzirmek gibi özel durumlarda sağlığımız olumsuz yönde etkileneceği için oruç tutmak doğru olmayabiliyor. Çünkü her konuda olduğu gibi burada da “sağlık her şeyin başı!”dır. Eğer oruç sağlığımızı tehlikeye atacak veya mevcut sorunlarımızı daha da kötüleştirecekse buna fırsat vermemek, bedeni de ruhu da fazla zorlamamak lazımdır.
Daha önce de yazdım, tekrarında fayda var: Bana göre “oruç”, daha doğrusu bir bütün olarak “ramazan ayı” özellikle sağladığı ruhsal destekler nedeniyle sağlığımıza adeta bir “iç doktor” etkisi yapar, bazı sağlık sorunlarına karşı “ilaç gibi” gelir. Orucun sağlığımıza verdiği destek, hatta bazı durumlarda oluşturabildiği iyileştirici etki öncelikle ruhsal hayatımıza, beden-ruh işbirliğimize sağladığı destekle ilişkilidir. Bütün bunlar aslında çok iyi bilinir ama biz hekimler her yıl ramazan ayı öncesinde şu soruyla bir şekilde karşılaşırız: Oruç tutabilir miyim? Ben prensip olarak önemli bir sağlık sorunu olmayanlara bu konuda destek olmaya çalışır, oruç tutmalarını tavsiye ederim. Ama eğer herhangi bir sağlık sorunu varsa ve bu nedenle ilaç kullanmaları gerekiyorsa, oruç süresince yaşayacakları değişimler sağlıklarını tehlikeye sokacaksa oruçta ısrarlı olmamalarını, sağlıklarını riske etmemelerini tavsiye ederim. Kimlerin oruç tutamayacağı ve oruç tutanlarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinin neler olabileceğini, bunları önlemenin yollarını öğrenmek istiyorsanız yarını bekleyin.
İftar mönünüzde neler var?
İFTAR (Başlangıç)
- 2-3 adet hurma
- Çorba (kurubaklagil ve sebze çorbalarını tercih edin)
- Az yağlı peynir çeşidi
- Salata
- 1/8 – 1/4 Ramazan pidesi veya 1-2 dilim kepekli veya tam buğday unundan yapılmış ekmek
10-15 DAKİKA SONRA
1. SEÇENEK
- Etli sebze yemeği veya Etli dolmalar
- Az yağlı yoğurt veya ayran veya cacık
- Salata
- Ekmek veya ramazan pidesi
2. SEÇENEK
- Izgara et (tavuk/balık/köfte)
- Az yağlı yoğurt veya ayran veya cacık Salata
- Ekmek veya ramazan pidesi
3. SEÇENEK
- Zeytin-yağlı sebze yemeği
- Az yağlı yoğurt veya cacık veya yoğurt
- Bulgur pilavı
- Salata
SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAYIN!
1. SEÇENEK
- Yumurta (omlet veya sebzeli menemen olabilir)
- Peynir
- Ceviz, fındık veya badem
- Kepekli veya tam buğday unundan yapılmış ekmek
- Meyve
2. SEÇENEK
- Çorba
- Sebze yemeği
- Az yağlı yoğurt
- Kepekli veya tam buğday unundan yapılmış ekmek
- Veya bulgur pilavı
- 2-3 adet ceviz
Diyetisyen Nilüfer BAYRAM
Paylaş