Paylaş
Türk havacılığında 28 Haziran’da yeni bir dönem başlıyor. İstanbul Haliç’ten sefer yapmaya başlayacak Sea Bird (Deniz Kuşu) Havayolları, deniz uçaklarıyla sahilleri birbirine bağlayacak. Koç Müzesi’nin yanında kurulan terminalden uçağa binecek yolcular; tek yön, tüm vergiler dahil Bozcaada’ya 147 lira, Alaçatı’ya da 227 lira’dan başlayan fiyatlarla uçabilecek.
Uzun yıllar Amerika’da havayolu sektöründe çalışan Kürşad Arusan, bu projeyi Türkiye’ye getirdiğinde tek amacı vardı: Havacılığın sadece havayolu sektöründen oluşmadığını göstermek, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’ye farklı bakış sunabilmekti.
İKİ YIL UĞRAŞTI
Varını yoğunu ortaya koydu, finansmanı buldu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) ön izni alarak uçağını İstanbul’a getirdi. Ama bürokrasinin çarkları dönmeye başladı. SHGM eski Genel Müdürü Ali Arıduru’dan bir türlü izin çıkmadı. Uçak boşu boşuna iki yıl havalimanında yattı. İki yıl önce başlayabilecek deniz uçakları seferi kim bilir bu süre içinde nasıl hızla gelişecekti? Ali Arıduru’nun sorumsuzluğu Türkiye’yi deniz havacılığında da geciktirdi.
Tüm olumsuzluklara rağmen Kürşad Arusan yılmadı. Teknik altyapısından mevzuata kadar tüm hazırlıklarını tamamladı. SHGM’ye atanan yeni Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin ilk işi bu projenin hızla canlandırılmasıydı. Hemen kurallar hazırlandı. İzinler çıkarıldı. Bilal Ekşi’nin vizyon sahipliği sayesinde Türkiye havacılığın hem çok keyifli, hem de farklı bir bakış açısıyla tanıştı.
FİLO BÜYÜYOR
İkinci uçağını önümüzdeki ay filoya katacak Sea Bird, bu yıl Singapur Havacılık Fuarı’nda imalatçı Viking ile yeniden imal edilmeye başlanan Twin Otter’lardan altı uçaklık sipariş anlaşması yaptı. 2014’te teslim edilmeye başlanacak uçaklarla Sea Bird bölge ülkelerine hizmet verecek. Uçaklar yazın deniz operasyonunda kullanıldıktan sonra kış sezonunda tekerlekli iniş takımları takılacak. Özel kızaklarla kayak merkezlerine ve yarı hazırlanmış pistlere tarifeli uçuşlar yapılacak.
BAVULLAR KARGOYLA ADRESE TESLİM
Deniz uçağına sadece kabin ölçülerine sahip en fazla 10 kilogramlık bavullar kabul edilecek. UPS kargo şirketi, yolcular büyük valizlerini uçuştan bir gün önce teslim alacak. Parça başına 25 lira karşılığında otel veya kalacakları yere teslim edilecek.
YAZIN DENİZE KIŞIN KARAYA İNİYOR
İki adet turboprop motora sahip Twin Otter uçakları, Kanadalı de Havilland şirketi tarafından 1960’larda geliştirildi. Yolcu kapasitesi 19. Büyük tekerlekleriyle toprağa inip kalkabiliyor. Hatta İskoçya’da Barra Adaları’na bu uçakların tekerlekli modeli Flybe tarafından deniz çekildiğinde sahile iniş-kalkış yapılarak tarifeli yolcu taşınıyor. Kızaklı modeli kutuplarda, float’lu modeliyse zorlu deniz şartlarında kullanılıyor. Büyük talep sonrası yeniden imal edilmeye başlanan Twin Otter 400 serisi, yeni nesil sistemleriyle dikkat çekiyor. Saatte 280 kilometre çıkabilen uçak, 8 bin 640 metreye yükselebiliyor.
BİR ZAMANLAR BÜYÜKDERE
İstanbul’da Büyükdere Limanı’nda 1924’te deniz uçakları sefer yapmaya başlamıştı. İtalyan Aero Espresso Havayolları’nın deniz uçakları, İstanbul’dan Atina’ya, oradan da İtalya’da Brindisi’ye inerdi. İkinci uçuş hattıysa İstanbul-Atina-Rodos’tu. Türk pilotlarının da görev yaptığı havayolunda 10 kişilik Dornier Wal (balina) uçakları kullanılırdı. Aero Espresso faliyetlerini 1936’ya kadar devam ettirdi. İkinci Dünya Savaşı öncesinde ilişkilerin gerilmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alınarak millileştirildi. Uçuş hakları daha sonra Devlet Hava Yolları’na devredildi.
SAHİLDEN SAHİLE UÇUYOR
- Sea Bird’ün 15 Temmuz’a kadar geçerli tarifesinde her gün saat 17.45’te Haliç’ten kalkan uçak, saat 19.30’da Alaçatı’ya inecek.
- Uçuş süresi 1 saat 45 dakika. Ayrıca salı, perşembe ve cuma günleri de ek seferler var.
- Bilet fiyatları tek yön ve tüm vergiler dahil Alaçatı için 227 ile 577 TL arasında değişiyor. Fiyat farkının nedeni, en pahalı sınıfın istenildiğinde iptal veya değişikliğe izin vermesi.
- Bozcaada hattında uçuş süresi 1 saat 15 dakika. Fiyatlar 147-377 lira.
- Daha sonra açılacak Alaçatı-Bodrum seferlerinde ise bilet ücretleri 177-447 lira arasında değişiyor.
- 19 kişilik uçakta kabin memuru yok. Ekip iki pilottan oluşuyor.
- Yolcular, terminal binasında güvenlik kontrolünden geçtikten sonra özel iskeleden uçağa geçecek.
Gözen’de genç devrimi
Gözen Holding’in kurucuları Mekin Gözen ve Mete Bozyiğit, yönetimi uzun yıllardır şirkette çalışan İzzet Tükenmez, İlker Aktalay ve Selim Tükenmez’e bıraktı. Yeni organizasyona göre Gözen Holding’in CEO’su İzzet Tükenmez, Gözen Havacılık’ın Genel Müdürlüğü’ne İlker Aktalay, Free Bird Havayolları’nın Genel Müdürlüğü’ne de Selim Tükenmez atandı.
Yazlık promosyonlar
- Pegasus’un 55’inci uçuş noktası 2 Ağustos’tan itibaren İtalya’da Bologna. Haftada üç gün karşılıklı yapılacak seferlerde bilet fiyatları vergiler dahil 52.99 Euro’dan başlıyor.
- İtalyan Air One Havayolları, İstanbul Sabiha Gökçen’den Venedik’e uçuyor. Haftada beş gün karşılıklı seferlerde en ucuz bilet 49 Euro.
- Air France, ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş, vergiler dahil Washington ve New York’a 458, Boston’a 498, Chicago’ya 508, Toronto’ya da 519 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.
- Yunan Olympic Havayolları’nın Türkiye Genel Satış Acentesi APG Turkey oldu. Özel kampanyada bilet fiyatları Atina’ya 166 Euro’dan başlıyor.
Paylaş