Afrika’da Türk okulları

3dk okuma

ORTA Afrika Cumhuriyeti dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Başkent Bagui’de bile düzenli elektrik yok! Gece yarısı havaalanına indik. Yol berbat. Sarsıla sarsıla sabaha karşı otele geldik. Odalarımız 11. katta fakat asansör çalışmıyor!

Haberin Devamı

“Okulun misafirhanesine gidelim” diyorlar, “Uluslararası Orta Afrika Türk Okulu”na gidiyoruz. Fethullah Gülen’in teşvikiyle kurulan okullardan biri...

Arif Nihat ve Mehmet Âkif

Okul Müdürü Yaşar Sağınç, Vanlı... Sordum, Kürt’üm dedi. Eşi Ayda ise Kırgız! Kırgızistan’da öğretmenlik yaparken evlenmişler. Kızları Zeynep 11, oğulları Yusuf 6 yaşında.

Türkiye ve Kırgız Türkçelerinden başka Rusça ve İngilizce bilen, okulda Fransızca öğrenen Zeynep bize Arif Nihat  Asya’nın Bayrak şiiri ile Mehmet Âkif’in Bülbül şiirini okuyor.

Aruz vezniyle şiir okuyan Zeynep’in en çok sevdiği ders matematik! İki defa sınıf atlamış.

Ayda Hanım’la biraz ‘Turan’ sohbeti yapıyoruz, “kızınız bir dâhi, şimdiden Harvard’a aday” diyorum, heyecanla “inşallah” diye cevap veriyor. Sevimli siyah öğrenciler folklor gösterisi yapıyor, Türkçe ve mahalli dillerde şarkılar söylüyorlar. Hepsini kutlayarak öptüm...

Haberin Devamı

Afrika’da Türk okulları

Turuncu tişörtlü Yusuf, yanında ablası Zeynep, fotoğrafın sağında annesi Ayda ve babası Yaşar Sağınç, okul önünde Afrikalı öğrencilerle.

Irk ve din ayırmadan

Ülkenin yüzde 10’u Müslüman, kalanı Hıristiyan. Öğrencilerin yüzde 25’i Müslüman kalanı Hıristiyan. Siyah ve beyaz, Hıristiyan ve Müslüman bütün çocuklar kardeşçe okuyorlar, eğleniyorlar. Okul 6 yıl önce 45 öğrenci ile başlamış, şimdi 750 öğrencisi var. Öğretmenlerin yarısı Türk, yarısı yerli... Cumhurbaşkanı Frances Bozzi, üç okul daha açmaları için arsa vereceğini söylemiş...

Manisa Sağlık Eğitim Derneği’nden gelen gönüllü doktorlar, hastaları tedavi etmiş, ameliyat yapmışlar. Anadolu’dan gönderilen kurban paralarıyla belki ömründe et görmemiş siyah Afrikalılara kurban eti dağıtılıyor. Hükümetler de halk da memnun. Gördüğüm bütün okullar böyle.

Gabon’a geçiyoruz. Hıristiyan ülkenin Müslüman Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba’nın torunları bu okullarda okuyor. Fransız okullarından Türk okullarına geçmek isteyen çok öğrenci var, sınavla seçerek alıyorlar. Gabon’un başkenti Liberville’deki okulların müdürü Yaşar Yılmaz ve arkadaşları her yıl bugünlerde ülke çapında “Matematik Olimpiyatları” düzenliyorlar, bütün Gabon’dan bine yakın öğrenci katılıyor. Sınavda dereceye girmek, öğrencilere büyük prestij sağlıyor.

Haberin Devamı

Çağımızda Batılı Misyonerler bu kadar başarılı mı, bilmiyorum.

Afrika’da Türk okulları

Liberville’de Türk Okulu’nda Matematik Olimpiyatları’nın yapıldığı sınıflardan biri.

Derviş ve misyon

Bu geziye Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Şerif Ali Tekalan’ın nazik davetiyle katıldım. Öğretmenlerle sohbetlerimizde Ömer Lütfi Barkan’ın Kolonizatör Türk Dervişleri’ni ve ömrünü Kongo’da misyoner hastanelerinde insanları tedaviye adayan Dr. Albert Schweitzer’i anlattım. Şerif Ali Bey, benden Dr. Schweitzer’in kitaplarının ismini aldı, “Temin edelim, arkadaşlara dağıtalım” dedi. Bu okullardaki idealist öğretmenler büyük bir fedakârlık ve misyon duygusuyla “Hizmet” yapıyorlar.

Haberin Devamı

Afrika’da Türk okulları

Uğrayıp geçtiğimiz Kameron’un başkenti Doula’da müdürlüğünü Enes Karaaslan’ın yaptığı Türk Koleji’nin önünde Prof. Şerif Ali Tekalan’la.

Prof. Tekalan’ın verdiği bilgiye göre 140 kadar ülkede “Türk okulları”, ayrıca 30 kadar ülkede “Türk Kültür Merkezleri” var. Bunlar ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş, vergi ödeyen şirketlerce finanse ediliyor. Eğitim paralı, yoksullara kontenjan veriliyor. İlk kuruluştaki arsa ve bina alımları ise Anadolu Kaplanları’nın “sponsor” olmalarıyla sağlanıyor. “Hepsinin vergi ve muhasebe kayıtları var, denetime açık.”

Misyon ruhuna sahip bir dindarlıkla modern eğitim ve ticari girişimcilik iç içe! Bunun anlamı nedir? Yarın yazacağım.

 

Yazarın Tüm Yazıları