Paylaş
Mayıs sonu itibariyle mevcut bilgilere göre, 58.3 milyar lira çıktı.
Son 2-3 gün içinde posta ile yapılan başvurular bu tutara dahil değil.
Ayrıca stok ve demirbaş affı, hayali kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların affı ile ilgili başvurular bitmedi, Haziran ayı sonuna kadar devam edecek.
Bütün bunları göz önüne aldığımızda, başvurular 60 milyar lirayı aşacak.
ALACAK TUTARI NEYDİ?
“Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af yasası” olarak adlandırılan “Torba Yasa”, başta birikmiş vergi ve sigorta primi alacakları olmak üzere çok sayıda alacağı yapılandırıyordu.
Ayrıca “matrah artırımı”, “ihtilaflı dosyalar”, “stok ve demirbaş affı”, “hayali kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların affı” gibi değişik kolaylıklar ve aflar sağlıyor, bunların karşılığında da bir gelir bekleniyordu.
Bunlardan sadece birikmiş vergi ve SSK, Bağ-Kur prim alacaklarının tutarı, yasa çıkmadan çok önce Hürriyet’te yazdığımız gibi, faiziyle birlikte 115 milyar lira idi. Torba Yasa’dan yararlanmak için başvuranlarda; vergi ve prim alacağının aslında yani anaparada indirim yapılmadı ancak birikmiş faizlerin yaklaşık ¾’ü silindi. Maliye Bakanı’nın açıklamasına göre, birikmiş vergi alacaklarının yaklaşık yüzde 70’i yapılandırıldı.
BÜTÇEDE YER ALMIYORDU
60 milyar lirayı aşması beklenen “torba yasa” geliri, 2011 yılı bütçesinde 1 TL olarak dahi yer almıyordu.
Alacakların büyük kısmı taksitlendirme nedeniyle 2011’de tahsil edilmeyecek, 2012 ve 2013’e sarkacak. 2011
yılı tahsilatının, yapılandırma borcunu peşin ödeyenlerin de etkisiyle, 15 milyar lira civarında olması bekleniyor.
Bu tutarın 2011 yılı bütçe açığını azaltması ve bazı aylarda bütçenin fazla vermesi de söz konusu.
Maliye Bakanı’nın açıklamasına göre, yapılandırma gelirlerinin iç borç ödemelerinde ve Ar-Ge harcamalarında kullanılması da düşünülüyor.
DÜZENLİ ÖDEYENLER?
Hürriyet okuyucularından aldığımız bu soru, katıldığımız panellerde ve TV programlarında da karşımıza çıkıyor. Daha ötesi yolda ya da bir lokantada görenler, yanımıza yaklaşıp;
“- Hocam biz vergilerimizi ve primlerimizi zamanında ve düzenli olarak ödedik. Yanlış mı yaptık? Madem bu kadar para gelecek, vergisi ve primini düzenli ödeyenlere de bir indirim düşünülmesi gerekmez mi?”
diye soruyorlar.
İşin doğrusu, bu soruların hepsine “haklısınız” diye yanıt veriyorum.
Bu köşeden bir kez daha vurgulayalım:
- Vergisini ve sigorta primlerini düzenli ödeyenler, ciddi anlamda rahatsızlar.
- Şimdiye kadar, düzenli ödeyenler, ödemeyenlerin yükünü de üstlendiler. Yani vergi ve prim tahsil edilemeyince borçlanıldı ve faiz ödendi. Bunlar da ödenen vergilerden karşılandı.
- O halde şimdi de (örneğin 2012’de) sadece vergisini düzenli ödeyenlere SSK primlerinde olduğu gibi, “5 puanlık bir indirim” sağlanabilir.
Bu da kamuoyu vicdanını rahatlatır...
Paylaş