111 sendikacı neden yargılanıyor?

ANKARA’da 1 Nisan 2010 tarihinde Tekgıda-İş sendikasının 103 tütün işleme merkezinin kapatılması ile işine son verilen 12000 işçinin hakları için yaptığı protestoya katılanlardan 111 sendikacı ve işçi için Ankara Savcılığı 8 yıla kadar hapis istemi ile dava açtı. Bu dava Anayasanın 90. maddesine aykırıdır.

90. madde usulüne göre imzalanmış olan uluslararası sözleşmeler bir iç hukuk hükmü ile çelişirse, uluslararası sözleşme hükmü uygulanır diyor.
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kabul ettiği 87 sayılı Sözleşme 3. maddesinde sendikalar kendi faaliyetlerini özgürce düzenler ve kamu makamları bu düzenlemeye müdahale edemez diyor.
ILO Özgürlükler ve Uzmanlar Komiteleri işçilerin ve sendikaların mesleki ve ekonomik çıkarları için genel grev dahil her türlü eylemi yapabileceğini ve bunun yasal sayılması gerektiğini söylüyor
Ankara Savcılığı işçiler ve sendikacıların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri yasası ile TCK’ya aykırı davrandıkları için işçiler ve sendika önderleri için dava açıyor. Bu dava Anayasanın 90. maddesine aykırıdır.
Ülkemizde 12 Eylül’den bu yana ilk kez işçiler ve sendikacılar kitlesel olarak yargılanıyor ve hükümet bu konuda hiçbir açıklamada bulunmuyor. Acaba ülkede güdümlü sendikalar yaratmak çabasında olan hükümet “biat” etmeyen işçilere ve sendika önderlerine aba altından sopa mı göstermek istiyor.
İleri demokrasiden söz edenlerin Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olarak sendikacıları ve işçileri yargılayamayacaklarını bilmeleri gerekir.
Yrd.Doç.Dr.Engin ÜNSAL-TEKGIDA-İş Sendikası Danışmanı.

Promosyon resmindeki gibi pizza yapılsın


MAYIS günü Ankara 365 Alışveriş Merkezi’nde bulunan şubenizden ultra boy promosyon pizza menüsü satın aldım. Kutu içinde verilen pizzayı masama götürüp açtığımda, malzemenin o büyüklükte bir pizza için son derece yetersiz olduğunu, özensiz bir şekilde pizza üzerine dağıtıldığını, mozeralla peynirinin sadece pizzanın orta kısmında yoğunlaştığını gördüm. Acıkmış olan iki küçük çocuğuma pizzanın malzemelerin bulunduğu orta kısmını verip, bir dilimini şubede bulunan çocuklara yaptıkları işi ve pizzanın resmi ile arasındaki farkı görmeleri için götürdüm. Çalışan çocuklar pizzayı merkezden gelen talimata göre yaptıklarını, pizzanın diğer dilimleri de aynı şekilde ise yeni pizza verebileceklerini söylediler. Elbetteki sorunumuz pizzanın yeniden verilmesi değil. Ancak bir tüketici olarak beni rahatsız eden pizzanın resmi ile bize verilen pizza arasındaki fark ve bu durumun tüketicileri aldatılma konumuna düşürmesi. Aldatılmış gibi bir duruma düşmek Sbarro gibi bir markadan beklemediğim bir durum. Ya promosyan resmindeki gibi bir pizza verilmeli ya da böyle bir promosyon yapılmamalı.
İbrahim ÖZYURT

ASKİ de yok itfaiye de

YAĞAN yağmurlardan dolayı basan su baskınlarından dolayı Kızılay Bayındır Sokak, Aksoy Çarşı Yönetimi olarak ASKİ müracatları çözüm olmamıştır 28.05.2011 tarihinde saat 16.20.de yapılan İtfaiye ihbarı bile yardımcı olamadı.
Gelmeyen bir itfaiye....
ASKİ’nin bu konuda bize yardımcı olmanızı temenni ederiz. Levent SÜMBÜL

Müzik dersleri 2 saate çıksın

MÜZİK Eğitimcileri Derneği olarak müzik derslerinin haftada iki saate çıkarılması, her okula en az bir tane olmak üzere yeterli sayıda müzik öğretmeni atanması ve Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin kuruluş felsefesine uygun olarak yeniden yapılandırılması amacıyla yurt çapında bir imza kampanyası başlattık. MÜZED Merkez Yönetim Kurulu olarak toplanan imzalı metinleri Millî Eğitim Bakanlığına ulaştıracak ve bu sorunların çözümünün takipçisi olacağız.
Refik SAYDAM-Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Genel Başkanı
Yazarın Tüm Yazıları