Gül: Parlamento güçlü olsun, cumhurbaşkanı yetkileri azaltılsın

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Endonezya’da iç siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini açıklayan Abdullah Gül, Türkiye’nin deneyimi de göz önüne alındığında en uygun sistemin parlamenter sistem olduğu görüşünü tekrarladı.

Cumhurbaşkanı’nın mevcut yetkilerinin fazla olduğunu, çünkü bir darbe sonrası asker Cumhurbaşkanı olduğu için bu aşırı yetkilerin konulduğunu belirten Gül, yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini kendisinin daha önce de söylediğini kaydetti. “Bir anlamda TÜSİAD’ın cumhurbaşkanlığı yetkilerinin azaltılıp parlamenter sistemin güçlendirilmesi önerisine yakın olduğunu” hatırlatınca ise “Sadece TÜSİAD değil başkaları da bunu söylüyor” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, tartışmalara rağmen Türkiye’nin gündeminin bu olmadığını, zaten bir soru üzerine Başbakan’ın konuyu gündeme getirdiğini hatırlatırken, yine de konuların tartışılması gerektiğini söyledi. Gül, artılarını eksilerini bilerek evet ya da hayır denmesi gerektiğini ama şimdi böyle bir ortamın bulunmadığını söyledi./images/100/0x0/55eb03eef018fbb8f8a5767f
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir grup gazeteci ile sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin artık siyasi ve ekonomik anlamda başarısız olma şansı bulunmadığını, Türkiye’yi yönetenlerin böyle bir lüksü bulunmadığını kaydetti. Gül, insan hakları, demokrasi, ekonomi alanında hep ileriye gidip standartlarımızı yükseltmek zorunda olduğumuzu, bunun sadece Türkiye halkına değil, bize bakan bölge halklarına karşı sorumluluğumuz olduğunun da altını çizdi. Başkanlık istemi ile bu örnek alınma arasındaki ilişkiyi sorduğumuzda ise, “Her şeyin konuşulduğu bir ülke olursak, örnek oluruz” yanıtını verdi.

Mısır’da işlerin iyi gittiğini, yeni yönetimle konuştuğunu Mısır ordusunun başındakilerin realiteyi görmüş olduğunu kaydeden Gül, Mısır halkının ne istediğini bildiklerini, bu yolda adımların devam ettiğini söyledi. Suriye’nin durumunu de değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin uzun zamandır “Akdeniz’de kapalı bir rejim kalamayacağını” söylediğini, bölgedeki Krallarla, Başkanlarla baş başa kaldıklarında bu hususu açıkça kendilerine de söylediğini, bu gerçeği artık herkesin görmesi gerektiğini söyledi.

Endonezya, bizim gibi dostla ‘savunma işbirliği’ istiyor

ENDONEZ’nın tarih boyunca Türkiye’den çok etkilendiğini, Türkiye’nin Müslüman bir ülke olarak demokrasiyle kalkınmasını örnek aldıklarını kaydederken, artık bu ülkeyle olan dostluğun ekonomik ilişkilere de yansıması gerektiğini söyledi. Gül, özellikle savunma sanayi alanında Türkiye’ye yakın ilgi duyduklarını belirtirken, “Ülke sınırlarının arası, Londra-İstanbul arası kadar o nedenle de güvenlik çok önemli, Türkiye gibi dost bir ülkeden güvenilir savunma sanayii işbirliği sağlamak istiyorlar” dedi.

Endonezya ‘kaynak ülke’lerden biri

ABDULLAH Gül, Türkiye gibi bölgesinde güçlü olup da dünyada söz sahibi olmak isteyen bir ülkenin ekonomisinin de güçlü olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de ekonominin motoru olacak petrol, doğalgaz gibi doğal kaynaklar bulunmadığını kaydeden Gül, yüksek kalkınmayı sürdürmesi için Türkiye’nin kendisinde olmayan doğal kaynakları dünyanın başka yerinde garantiye alması gerektiğini, bu kapsamda Endonezya’nın büyük bir kaynak ülke olabileceğini söyledi.

Türk müteahhidi henüz buraları göremedi

GEÇEN yıl konuk ettiğimiz Endonezya Cumhurbaşkanı’nın, İstanbul’da milyarlarca dolarlık altyapı yatırımı yapacaklarını belirtip, Türk müteahhitlerine kapılarının açık olduğunu söylediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk müteahhitlerinin henüz bu pazara yakın ilgi göstermediklerini, bu konuda geç kalmamaları gerektiğini ifade etti.

Artık ‘yeni Türkiye’ var

ENDONEZYA’daki siyasi gelişmelerin seyrini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun yıllar askerin etkisinin sürdüğü bu ülkede artık demokrasinin kurulduğunu anlattı. Bunun üzerine Türkiye’de artık 27 Nisan gibi demokratik olmayan olayların yaşanıp yaşanmayacağı sorulduğunda ise Cumhurbaşkanı Gül, “O eski Türkiye’de oluyordu. Artık yeni bir Türkiye var, böyle şeylerin olabileceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
Her yıl büyük bir ülke gezisi yaptığını, daha önce Japonya, Rusya ve Hindistan’a bu kapsamda gittiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yılın büyük gezisini de Endonezya olarak belirtti. Endonezya’nın dünyanın dördüncü büyük nüfusu, üçüncü büyük demokrasisi olduğunu, yer altı ve yerüstü zenginliklerinin bol olduğunu kaydeden Gül, bu ülkeyle 16. yüzyılda Osmanlılar döneminde temas kurduğumuzu, Müslümanlığın yayılmasında katkımız olduğunu belirtirken, 1997’de Necmettin Erbakan’ın bu bölgeye çok ilgisi olduğunu, D-8’in kuruluşu ile iki ülke arasında tekrar yakınlaşma yaşandığını bu kapsamda o dönem bu ülkeye sık sık ziyaretler yaptığını hatırlattı.

70 milyon dolarlık yatırımın yarısı Kordsa’nın

Türk firmalarının Çin’e giremediklerini çünkü teknolojide bizden hızlı olduklarını kaydeden Abdullah Gül, ama Endonezya’ya Türk girişimcilerinin girebileceğini söyledi. Savunma sanayi alanında Nurol’un zırhlı araç vereceğini ayrıca gemi yapımı ve Aselsan’ın girişimlerinin söz konusu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin buradaki yatırımının 70 milyon dolar olduğunu, bunun yarısının da Sabancı’nın Kordsa şirketine ait olduğunu vurguladı.
Yazarın Tüm Yazıları