Vitamin dosyasında son sözler

“Vitamin Dosyası”nı -şimdilik- kapatıyoruz. “Şimdilik” diyoruz çünkü konu oldukça ilginç ve sizden gelen sorular neredeyse iki binden fazla! Bugün “cinsel yaşam destekleri” ve “zayıflama hapları” konusuna biraz daha geniş yer ayırıp, sorularınızı birer cümleyle yanıtlamaya çalışacağız.

Haberin Devamı

-  KELP içeren desteklerden uzak durun, aşırı iyot yüklemesine neden olabilirler. Bu destekleri kilo vermek amacıyla asla kullanmayın. Tehlikeli ve toksik sonuçlar ortaya çıkabiliyor.  
-  Demir ihtiva eden destekleri doktorunuz reçete ile yazmadıkça kullanmayın.
-  Saç, cilt, tırnak desteği olarak hazırlanan ürünlerin çoğunun bilimsel anlamda hiçbir faydası yok. Bu ürünleri bir dermatolog tavsiyesi olmadan satın almayın.
-  Kan şekerini düşürdüğü iddia edilen desteklerden (Gymnema Silvestre) uzak durun, herhangi bir faydaları yok.
-  Chitosan’ faydasız
-  Maydanoz, ısırgan otu, garlik haplarının çoğu işe yaramıyor, aklınızda olsun.
-  Evening primrose oil (EPO) desteği akıllıca kullanılırsa özellikle menopoz sorunları, adet ağrıları gibi problemlerin çözümünde yardımcı olabiliyor.
-  Elderberry özleri bilinçli kullanılırsa güçlü antiviral etkileri ve bağışıklığı düzenleyici faydaları nedeniyle tavsiye ediliyor.
-  Cranberry özleri özellikle tekrarlayan, koli basili kökenli sistitlerle mücadelede koruyucu olarak işe yarıyor.
-  Zayıflama ürünü olarak pazarlanan Chitosan özlerinin de herhangi bir yararının olmadığı aklınızda olsun.
Karışık üründen uzak durun
-  Bromelain özleri özellikle travmatik ödemleri azaltmada işe yarayabiliyor. Bromelain ananastan elde edilen bir enzim.
-  Tırnak sorunlarının çözümü için sık sık gündeme getirilen biyotin desteği biyotin eksikliği söz olmadıkça gerekmiyor, aklınızda olsun.
-  Enginar özlerinin de ciddi bir işe yaradığını söylemek zor.
-  Antioksidan, vitamin, mineral ve diğer besinsel unsurları karşım halinde değil de tek tek kullanmanızı tavsiye ederim. Örneğin zaman zaman alfa lipoik asit, coenzim Q10, piknogenol ve resveratrol kürleri yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORULAR-YANITLAR 1

-  OMEGA 3 desteklerinin bazıları cıva, kadmiyum, PBC’lerle kirlenmiş olabiliyor.  Düzenli kullanıyorsanız en kaliteli ürünü seçmeye çalışın.
-  Omega 3 desteği olarak keten tohumu yağı kapsülleri kullanmanın hiçbir anlamı yok.  Doğrudan balık kaynaklı DHA ve EPA daha doğru.
-  Özellikle bitkisel bir destek kullanmaya karar verdiğinizde daha dikkatli olun. Çünkü çoğu kanıtlanmış hiçbir yararları olmamasına rağmen (mesela gotukola, spirulina) hala inatla satılıyor.
-  Soya izoflavonlarını destek değil ilaç gibi kabul etmenizi öneririm. Bu ürünlerin özellikle östrojen hormonu ve tamoksifen içeren ilaçlarla birlikte kullanılmaları tehlikeli olabiliyor.
-  Köpek balığı kıkırdağı desteklerinin bağışıklığı güçlendirdiği, eklem sorunlarını hafiflettiği yönünde hiçbir kanıt kabul görmedi.
-  Prostat iriliğini kontrol altına alma hatta prostat bezini bir ölçüde küçültmek için Saw Palmetto özlerinden faydalanabilirsiniz. Ama bu konuda da bir ürologun desteğini almak iyi olur. Ben Saw Palmetto ile birlikte kabak tohumu çekirdeği (Pumpkin Seed) ve “Pygeum kabuğu” tozu içeren kombine ürünleri daha çok tavsiye ediyorum.
-  Çam kabuğundan elde edilen piknogenol özlerinin yıldızı giderek parlıyor, aklınızda olsun.
-  Piknogenol desteğinin özellikle damar sağlığı ve antioksidan gücü destekleme bakımından işe yaradığını gösteren bulgular var.
-  Omega 3 günün her saatinde aç karna veya tok karna alınabilir. Uzun süre rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü vücutta birikme veya fazla miktarda olduğunda herhangi bir yan etkiye yol açma ihtimali yoktur.
-  Doktorunuza sormadan bir günde aldığınız toplam kalsiyum desteğini asla 800-1000 mg üstüne çıkarmayın.
-  Omega 3 yağlarının (EPA, DHA), omega 6 (GLA) ve omega-9 (oleik asit) yağları ile birlikte bulunduğu destekleri kullanmanızı önermem. Mümkünse saf omega 3 kullanmaya çalışın.
-  Reishi, Maytake, Shiitake mantarlarının tozlarını, tek tek ya da karşım halinde olanlarını önermem. Bu mantarları taze bulursanız yiyin (ama maalesef Çin ve Japonya’da yetişiyor!).

Haberin Devamı

SORULAR-YANITLAR 2

CİNSEL gücü doğal yoldan arttırıp, cinsel yaşamı keyifli hale getirmek insanların binlerce yıllık hayallerinden biri. Bunun için bazen bizim gibi “keçiboynuzu, ballı muz, dut pekmezinden” bazen de Hintliler gibi “ashwaganda” ya da benzeri “ayurvedik” desteklerden medet umulmuş. Kimileri de (Avrupa ve Amerikalılar gibi) çikolata, çilek, karides ve istiridyeden fayda beklemiş...
Örnekleri çoğaltmak mümkün ama yüzlerce araştırma göstermiş ki, cinselliği doğal yollardan güçlendirmenin imkânı en azından şimdilik yok! Kilo sorununa bilimsel olarak yaklaşan herkes bu hapların reçeteli olanlarının bile her zaman ciddi biçimde karşısında oldu.
Zayıflama haplarının doğal olanlarına da reçeteyle satılanlarına da ben asla inanmam. Biz kliniğimizde “zayıflama hapı” kavramını yıllar önce yasakladık. Zaman zaman L-karnitin CLA, yeşil çay özü ve krom desteklerini önersek bile daha işin hemen başında bu işe bel bağlamamak gerektiğini hastalarımıza mutlaka hatırlatırız.
Tüm umutlar Dr.Hotamışlıgil’de
Zayıflama çayı ya da form çay diye satılan çayların (sinameki içeren ve ishal yaptırarak su kaybına ve bağırsak alışkanlıklarının bozulmasına yol açan ürünlerin) faydalı değil zararlı olabileceklerini unutmayınız.
Bu haplarla kilo vermeyi ummak, sauna seanslarıyla zayıflamak kadar komik bir durumdur. Kısacası hapla zayıflama konusunu da şimdilik unutun. Bu konuda iyi bir haber gelirse o da Harvard’dan, sevgili Dr. Gökhan Hotamışlıgil’den gelecek. Biliyorsunuz Dr. Hotamışlıgil uzun süredir dünyanın en yetkin genetik ve metabolik bilimler laboratuarında obezite sorununa bilimsel çözümler arıyor. Umalım ki başarır.

Yazarın Tüm Yazıları