2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında gizlediğiniz bir gelir ya da bırakın biri gizlediğiniz birden fazla gelir varsa, yaşadınız.
Bundan böyle “Gizlediğim geliri ya tespit ederlerse veya birileri ihbar ederse, ben ne yaparım?” diye korkmanıza gerek yok. Bu yıllarla ilgili düşük tutarda bir “sigorta parası” ödeyeceksiniz ve incelenmekten kurtulacaksınız. Milyonlarca lira kaçırmış olsanız dahi, kimse hiçbir şey yapamayacak.
SİGORTA PARASI NE?
Pazartesi akşamı TBMM Başkanlığı’na verilen “Torba Yasa Tasarısı” ile getirilen düzenlemelerden biri de “matrah artırımı” ile ilgili..
1. GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ:
Bildirilen vergi matrahı yani verginin üzerinden hesaplandığı tutar;
- 2006 yılı için yüzde 30,
- 2007 yılı için yüzde 25,
- 2008 yılı için yüzde 20,
- 2009 yılı için yüzde 15, oranında artırılır ve artırılan tutarın yüzde 20’si oranında vergisi ödenirse, yukarıdaki yıllar, gelir ve kurumlar vergisi yönüyle vergi incelemesinden muaf tutulacak. Matrah artırımında bulunulan yıllara ilişkin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerini zamanında veren ve bu beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergileri süresinde ödemiş olan mükellefler (kesinleşmiş vergi alacakları veya ihtilaflı alacaklar nedeniyle sağlanan kolaylıktan yararlanmamış olmaları koşuluyla) yüzde 20 yerine yüzde 15 vergi öderler.
ÖRNEK: 2008 yılı için 300 bin lira beyan eden bir anonim şirket, bunu yüzde 20 oranında yani 60 bin lira artırıp yüzde 20 yani 12 bin lira kurumlar vergisini ödediğinde, 2008 yılı defter ve belgeleri incelenemeyecek.
Ancak artırılan matrah tutarı, 2006, 2007, 2008 ve 2009 yılları için sırasıyla;
- Gelir vergisinde 10, 12, 15 ve 20 bin liradan,
- Kurumlar vergisinde 30, 36, 45 ve 60 bin liradan az olamayacak.
Ayrıca kira gelirini gizleyenler de yaşadı. Gelir vergisi mükellefleri için belirlenen asgari matrah tutarlarının 1/5’i üzerinden yüzde 20 oranında vergi ödemek suretiyle cezalı vergi ödemekten kurtulabilecekler.
Matrah artırımının dört yıl için yapılması da gerekmiyor. Mükellefler diledikleri yıllar için matrah artırımında bulunabilecekler.
2. KDV VE GELİR STOPAJ
a) Katma Değer Vergisi:
Bu verginin mükellefleri, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri beyanname üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin, yıllık toplamı üzerinden;
- 2006 yılı için yüzde 3,
- 2007 yılı için yüzde 2,5
- 2008 yılı için yüzde 2,
- 2009 yılı için yüzde 1,5 oranına göre belirlenecek katma değer vergisini, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar beyan etmeleri ve vergiyi de ödemeleri halinde, söz konusu yıllar için KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacak.
b) Gelir (Stopaj) Vergisi:
Hizmet erbabına ödedikleri ücretlerden vergi kesintisi yapmak mecburiyetinde olanlar, verdikleri muhtasar beyannamede yer alan ücret ödemelerine ait gayrisafi tutarın yıllık toplamı üzerinden;
- 2006 yılı için yüzde 5,
- 2007 yılı için yüzde 4,
- 2008 yılı için yüzde 3,
- 2009 yılı için yüzde 2 oranında hesaplanacak gelir vergisini, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar idareye başvurarak artırımda bulunmayı kabul ettikleri takdirde, vergiyi ödemelerine bağlı olarak, artırılan yıllar için ücret yönünden gelir (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyat yapılamaz. Görüldüğü gibi, vergi matrahını hiç beyan etmeyen ya da eksik beyan eden mükelleflerin başına, “talih kuşu” konuyor. Bunlar, bir miktar vergi ödemek suretiyle 2006-2009 yıllarını, vergi incelemesine karşı sigorta ettirmiş olacaklar.
SAHTE BELGE DÜZENLEYENE YOK
- Defter, kayıt ve belgelerini yok edenler,
- Defter sayfalarını yok ederek yerine başka yaprak koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar,
- Belgelerin asıl ve suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler (sahte fatura düzenleyenler),
Gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı ile katma değer vergisi ve gelir (stopaj) vergisi artırımından yararlanamayacaklar.
Tasarının gerekçesinde de belirtildiği gibi, sahte belgeleri kullananlar ise matrah veya vergi artırımından yararlanabilecekler.
Not: Tasarı ve gerekçesinin tam metnine www.yaklasim.com adresinden ulaşabilirsiniz.