Paylaş
Raketi araba, raket telini de motor olarak nitelendirdiğimizde, kordajın (raket teli) ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Rafael Nadal da malzemelerde teknolojinin en son gelişmelerini kendi oyununa uygun olanları araştırarak ve deneyerek seçiyor. Örneğin bu seneki Avustralya Açık’tan beri Fransız Babolat şirketinin özel olarak üretiği bir kordaj ile oynamaya başladı (RPM).
Yoğun silikon ve polyester liflerinden oluşan bu kordajla oynamaya başlayan Nadal’ın servisleri ve vuruşları hızlandı. Nadal’ın vurduğu aşırı spinli toplarda bu teli taktırmadan önce vuruşları dakikada ortalama 3 bin 200 devire ulaşıyordu. Babolat’ın yeni teliyle bu devir 4 bin 900’lere çıktı. Nadal’ın spinli vuruşları (bilhassa forehand) rakip sahaya gelmeden havada 80 kez rotasyona (kendi ekseni etrafında dönmesi) uğruyor. Bu da rakiplerin Nadal’dan gelen topları karşıladıklarında ne kadar zorlandıklarının en somut örneği. Bu teli Djokovic, Tsonga ve Nadal kullanıyor.
90’lı yılların en iyi tenisçileri Agassi ve Sampras ortalama 1800 devirle vuruyordu toplara. Babolat bu teli hazırlarken, Nadal ve ekibiyle görüştü, onların fikirlerine başvurdu. Nadal’ın tel gerginliği, oynadığı zemine ve topa göre ortalama 24-26 kilo. Fransız şirketi Babolat 1875’te kuruldu.
Cumhurbaşkanı’nın tenis sevgisi çağ atlattı
KAZAKİSTAN Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tenise olan ilgisi ülkesini Davis Kupası’nda Dünya Grubu’na taşıdı.Tenisi kitle sporu haline getirmek için bütün imkanları seferber eden Nazarbayev her fırsatta tenis oynuyor. Profesyonel tenisin de gelişmesi için komşu Rusya’dan destek alıyor. Nazarbayev, Rusların bazı “ikinci sınıf” tenisçilerine, kendi ülkelerinde bulamadıkları imkanları vererek, onların Kazak vatandaşlığına geçmesini sağladı. Nazarbayev’in bu çabaları sonucunda Kazakistan Tenis Milli takımı, Roger Federer’in ülkesi İsviçre’yi yenerek, Davis Kupası’nın elit ülkeleri arasına girmeyi başardı.
Paylaş