Sakatlık indirimi ve emeklilik ilişkisi

SAKATLIK raporu alan işçilerin emeklilik durumları ile ilgili bize gelen benzer nitelikteki sorular için aşağıdaki açıklamalara yer verdik.

Haberin Devamı

Baştan şunu söyleyelim; işe alınan işçinin gözle görülür bir özrünün varlığı onunla ilgili işlemleri yürütürken vergi hesabında hemen indirim yapmanıza imkan tanımamaktadır. Aşağıdaki sürecin izlenmesi gerekmektedir.
Sosyal güvenlik mevzuatımızda emeklilik esas olarak üç parametreye bağlanmıştır. Birincisi sigortalılık süresi, ikincisi çalışma gün sayısı ve üçüncüsü de yaş. Bunlardan birinin eksik olması halinde kişinin emekli olması mümkün olamamaktadır. Ancak, SSK sisteminde “sakatlık indirimi” bunun istisnalarından birisidir.
Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar, Kanunda belirtilen sigortalılık süresi ve gün sayısını tamamlamış olmaları kaydı ile yaş şartı aranmaksızın emekli olabilmektedirler.

Haberin Devamı

Sakatlık indirim raporu nasıl alınır

Özürlü sigortalıların sakatlık indiriminden yararlanmalarına ilişkin usuller ise Gelir Vergisi Kanununda gösterilmiştir. Buna göre; çalışma gücünün asgari % 80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı 1. derece sakat, asgari % 60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı 2. derece sakat, asgari % 40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise 3. derece sakat sayılmaktadır.
Sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen sigortalı/hizmet erbabı, defterdarlıklara/vergi dairesi başkanlıklarına ya da mal müdürlüklerine başvuracak, alacağı sağlık kurulu raporu Maliye Bakanlığı’na gönderilecektir. Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu ise, bu raporları inceleyip, başvuru sahibinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar verecektir. Bu şekilde sakatlık derecesi belli edildikten sonra, söz konusu raporlar başvuru sahiplerinin işverenlerine iletilmek üzere defterdarlıklara/vergi dairesi başkanlıklarına gönderilecektir.
Görüldüğü üzere oldukça uzun bir süreç. Ancak, uygulama çalışan özürlüye ikili bir fayda sağlamaktadır. Böylece çalışan özürlü sigortalı, hem daha az vergi ödemekte hem de yaş şartına takılmaksızın emekli olabilme imkanına kavuşmaktadır.

Aile hekimleri beyanname verecek

? Maliye Bakanlığı 26 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımladığı bir tebliğ ile aile hekimlerini muhtasar beyanname vermeye zorunlu tuttu. Zorunluluk 2010/Eylül itibariyle başlıyor.
Buna göre aile hekimleri; aile hekimliği hizmetlerinin verilmesiyle ilgili olarak temizlik, sekreterlik, şoförlük gibi hizmetler için yanlarında çalıştıracakları hizmet erbabına yapılacak ücret ödemeleri, serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemeler ile işyerine ilişkin kira ödemeleri ve esnaf muaflığından yararlananlardan mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden vergi tevkifatı yapacaklar. Birden çok aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinde ise, bu yükümlülük yönetici olarak belirlenen aile hekimi tarafından yerine getirilecektir.
Sözü edilen beyannamenin ise, internetten verilmesi zorunlu. Aksi halde özel usulsüzlük cezası uygulanması söz konusu olabilecek.
Aile hekimleri, hekimlik görevlerinin yanı sıra bu işlerle de uğraşmak zorunda kalacaklar. Daha kolay yapabilmeleri ise, sanırım mali müşavirler aracılığıyla bu işlerin yapılmasına bağlı...

Haberin Devamı


Sakat işçinin emeklilik koşulları

? Aşağıda, sigortalılık süresine ve sakatlık derecesine göre herhangi bir yaş şartına takılmaksızın, sakatlık indiriminden yararlanan özürlü işçilerin yaş şartı aranmaksızın emekli olabilme seçeneklerine yer verilmiştir. Tablolar halen yürürlükte olan 506 sayılı Kanunun geçici 87. maddesine göre oluşturulmuştur.

Sakatlık indirimi ve emeklilik ilişkisi


 

Yazarın Tüm Yazıları