Paylaş
Öyle ki danışmanınız yoksa, bu işlemler yılları dahi bulabilir. Bunları söylerken gerçekten de abartmıyorum. İş yeri açılmasında/ruhsatlandırılmasında tam bir keşmekeş yaşanmaktadır. İş yeri açan bir vatandaş birçok kamu kuruluşuna bildirimde bulunmak ve izinlerini almak durumundadır. Üstelik bu bildirimler süresinde yapılmazsa para cezası ödenebileceği gibi, kimi durumlarda iş yerinin kapanması da mümkündür...
Öte yandan iş yerlerinin niteliği de başvuru yapılacak kurum sayısını artırmaktadır. Yazımızda özellikle halka açık dinlenme ve eğlence yerlerinin açılmasındaki usuller üzerinde duracağız. Esasen bu tür iş yerleri için ruhsatı 2005’e kadar polis veriyordu. Ancak, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle yetki belediye ve il özel idarelerine verildi.
Ruhsata yetkili makam(lar)
Halka açık dinlenme ve eğlence yerlerinin ruhsatı, bağlı olduğu kolluk kuvvetinin (Jandarma ya da polis) görüşü alındıktan sonra belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanların dışında il özel idareleri tarafından verilir. Kolluk kuvveti ise görüşünü yedi gün içinde vermek durumundadır. Vatandaşların iş yeri ruhsat talepleri bir ayda sonuçlandırılacaktır. İzin alınmadan açılan halka açık dinlenme ve eğlence yerleri ise kapatılacaktır.
Benzer bir biçimde bu iş yerlerinin faaliyet göstereceği alanları belirlemeye veya mevcut halka açık dinlenme ve eğlence yerlerinin bu amaç için ayrılan yerlerde toplanmasına, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanlar dışında il özel idareleri yetkili kılınmıştır. Düzenlemelerin yerel idarelere yetki verme politikasına paralellik arzettiği görülmektedir.
Kolluk örgütünün yetkisi
Dikkat edileceği üzere, bu tür iş yerlerinin açılmasında kolluk örgütüne tanınan fonksiyon ise görüşünün alınmasından ibarettir. Belediyeler ve özel idareler ise bu iş yerleri için düzenledikleri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneğini yetkili kolluk kuvvetine gönderecektir. Belirtelim ki, bir örneğini de SGK’ye göndereceklerdir. Bu iş yerlerinin genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenmesi konusunda ise bir değişiklik yapılmamıştır.
Yasaya göre kapsama girenler
Bu noktada hangi iş yerlerinin halka açık dinlenme ve eğlence kapsamına girdiği sorulabilir. Bu tür iş yerleri Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda gösterilmiştir. Buna göre, kişilerin tek tek veya toplu eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan aşağıdaki yerler halka açık dinlenme ve eğlence yeri sayılmaktadır:
· Otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri,
· Gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler,
· Sinema, kahvehane ve kıraathane,
· Kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının bulunduğu elektronik oyun yerleri,
· İnternet kafeler ve benzeri yerler,
· Yukarıda sayılan faaliyetlerin icra edildiği sabit veya seyyar olarak kullanılan kara, deniz, hava ve her çeşit taşıma araçları.
İşte ceza nedenleri
Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na göre
halka açık dinlenme ve eğlence yerlerinden;
· Faaliyetten geçici olarak men edildiği halde
süresinden önce açılan,
· Açık ve kapalı bulunacağı saatlere uymayan,
· Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 12. maddesinde belirtilen, “Yirmi bir yaşından küçük yaştaki kadın ve erkeklerin gazino, bar, kafeşantan ve bunlara benzer içki kullanılan yerlerle banyo, hamam ve plajlarda hiç bir suretle çalıştırılamayacağı; bar, kafeşantan ve meyhanelere, yanlarında veli ve vasileri olsa bile, on sekiz yaşından aşağı küçüklerin girmemesi” yasaklarına uymadığı tespit edilen,
· Mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen,
İş yerlerinin işletmecilerine 500 ile 1.000 TL
arasında idari para cezası verilir.
Ancak yukarıda sözü edilen fiillerin bir
yılda tekrarı halinde, en son uygulanan
para cezası bir katartırılarak
uygulanacaktır.
Encümenler yetkili
? SÖZÜ edilen idari para cezaları, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında il daimi encümeni tarafından verilir. Verilen idari para cezalarına dair kararlar ilgililere Tebligat Kanunu hükümlerine göre bildirilir. Bu cezalara karşı da tebliğ tarihinden itibaren, Kabahatler Kanunu gereğince onbeş gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İdari para cezaları Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre alınır.
Apartman sakinlerinin izni
? Eğlence merkezleri apartman altlarında açılacaksa kat maliklerinin oyçokluğu ile aldığı karar da aranır. Bu karar yoksa belediyeler ruhsat vermez. Bu konuyla ilgili olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin (5.b) maddesini evvela Danıştay 8. Dairesi iptal etti. Yani, “Kat maliklerinin kararına gerek yok” dedi. Ama, en son Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 8. Dairesi’nin bu kararını bozdu.
Böylece, bu konuyla ilgili tartışmaya son nokta konulmuş oldu. Şu halde belediyeler, kat maliklerinin oluru alındıktan sonra, diğer koşullar da varsa ruhsat verebilecektir.
Paylaş