Paylaş
Dolayısıyla 100 dolayındaki işadamına DEİK’i de çatısı altında bulunduran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve Türk-Kuveyt İş Konseyi Başkanı Fehmi Akın önderlik ediyor.
Uçağın Ankara Esenboğa’dan havalanmasından kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Hisarcıklıoğlu ile birlikte uçakta bulunanlarla tek tek selamlaştı, ayaküstü işadamlarını dinledi.
Ardından bizimle sohbete başladı:
- Bana verilen brifinge göre Kuveyt’in önümüzdeki dönem gündeminde 400 milyar dolarlık harcama-yatırım olacak.
- Buradan Türkiye’ye ne kadar pay düşer?
- Kuveyt, yatırım için öncelikli 3 ülke ilan etti. Bunlar Çin, Türkiye ve Hindistan. Türkiye’de zaten büyük yatırımları var.
Cumhurbaşkanı Gül, alışveriş merkezi (Cevahir), finans (Kuveyt Türk) gibi örnekleri sıralarken, bir noktaya dikkat çekti:
- Aslında Kuveyt’in ABD ve Avrupa ülkeleri üzerinden de Türkiye’ye yatırım yönlendirmesi söz konusu.
Gül, ardından işadamlarına bir uyarıyı yineledi:
- Sadece müteahhitlik, inşaat alanlarına takılıp kalmamak gerek. Başta enerji olmak üzere birçok alana yönelmek mümkün.
Abdullah Gül, Kuveyt’in de aralarında olduğu Körfez ve bölge ülkelerindeki bir eğilimin üzerinde durdu:
- Geçmişte yatırımları fonlar üzerinden daha çok ABD’ye, bazı Avrupa ülkelerine yönelirdi. Son yıllarda yumurtalarını farklı sepetlere koymaya başladılar.
- Bu sepetler arasına Türkiye de girdi mi?
- Türkiye, son 7-8 yıldır sağlanan istikrar sayesinde bölgeden yatırım ve fon çekmeye başladı.
Gül, başta Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleriyle siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yolunda sistemli bir çaba içinde olduklarına vurgu yaptı.
Ali Koç’un başında bulunduğu URAK’ın yaptığı araştırmadan çıkan “sınırdaki illerimiz yükseliyor” mesajı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’le yaptığımız Dubai, Abu Dabi gezisi, bu çabaların sonuç vermeye başladığını ortaya koyuyor.
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, dış ticaretten sorumlu önceki Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın bölgede mekik dokumasını, buna da devam etmesini hiç de yabana atmamak, küçümsememek gerek.
Gece yarısı bile işadamları için toplantılar yapıyoruz
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, dış gezilerine işadamlarını götürmesinin önemine değindi:
- Biz kapıyı açınca, işadamlarımız VIP muamelesi görmeye başlıyor. Ayrıca proje bazında da yardımlarımız oluyor.
Sonra Arnavutluk gezisinden örnek verdi:
- Geçenlerde Arnavutluk’a gittik. Resmi yemek bittikten sonra gece saat 12.00’de işadamlarıyla toplantı yaptık. Arnavutluk’taki görevliler, “Bu saatte ne yapıyorlar” diye şaşırdı.
Siyasi ilişkilerin güvenliğin ekonomide büyük rolü var
CUMHUBAŞKANI Abdullah Gül, sıklıkla Türkiye’nin bölge güvenliğine dönük rolüne vurgu yapınca, Radikal’den Murat Yetkin sordu:
- Bu rolden neyi kastediyorsunuz?
- Bölgedeki güvenlik sorunlarına kendileriyle birlikte kafa yorduğumuzu görmeleri bile yetiyor. Bu konudaki çabalarımız, bölgedeki ülkelerle ekonomik ilişkilerimize de olumlu yansıyor.
Gül, ayrıca siyasi ilişkilerin önemine dikkat çekti:
- Başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki ülkelerle geçmişe uzanan iyi siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ilişkilerde etkisini gösteriyor.
Biz ‘bölge lideriyiz’ demeyiz bunu başkaları takdir etsin
SON bir-iki ay içinde önce İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’la Beyrut’a, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) gittim.
Ardından Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in davet ettiği 7 işadamıyla birlikte Dubai ve Abu Dabi’de bulundum. O ekip bizden ayrı olarak Riyad’a (Suudi Arabistan) da gitmişti.
Beyrut, Riyad, Dubai ve Abu Dabi’den hepsinin izlenimi aynıydı:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan bölgede çok seviliyor. Hepsi Türkiye’yi bölge lideri görüyor.
Bu durumu Cumhurbaşkanı Gül’e aktarıp sordum:
- Türkiye’nin bölgede liderlik iddiası söz konusu mu?
- Bizim böyle bir iddiamız yok. Zaten hoş da karşılanmaz. Bölgeye dönük çaba ve çalışmalarımızı başkaları böyle yorumlayabilir. Bölgede oynadığımız doğru rolü başkaları takdir edebilir. Ayrıca bölge halkının da takdir etmesi önemli.
4 milyar dolarlık Kuveyt yatırımı var
TÜRK-Kuveyt İş Konseyi Başkanı Fehmi Akın’a sordum:
- Kuveyt’in Türkiye’deki yatırımı ne kadar?
- DEİK’ten işadamlarına dağıttığımız kitapçıkta 600 milyon dolar görünüyor ama daha fazla.
- Ne kadar?
- Ben Kuveyt Türk’ün kurucu Genel Müdürüydüm. O zaman 10 milyon dolar sermaye getirilmişti. Şimdi değeri 2 milyar dolara yakın olmalı.
- Başka?
- Cevahir Alışveriş Merkezi’ni Kuveyt Investment Autority almıştı. Bence Kuveyt’in Türkiye’deki yatırımlarını büyüklüğü 4 milyar doları buluyor.
Paylaş