Transferler kulüpler ve vergiler

TRANSFER dönemi başladı ve milyonlarca eurolar, dolarlar ya da TL’ler havada uçuşmaya başladı.

Okurlarımız "Bu kadar para alan futbolcular ile bonservis bedeli alan kulüpler ne kadar vergi ödüyorlar?" diye soruyorlar.

FUTBOLCULAR

Futbolcuların aldığı transfer ücretlerinin gelir vergisinde, "özel bir ayrıcalık" var.

Gelir Vergisi yasamıza göre, ücretler yüzde 15’den başlayıp, yüzde 35’e kadar vergilendiriliyor. Örneğin yıllık tutarı 50 bin liranın üzerindeki ücretlerde, aşan kısım yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi. Bu oran esnaf, sanatkar, serbest meslek erbabı ve tüccarlar için de geçerli.

Futbolculara gelince iş değişiyor. Bunlara yapılan ödemelerden;

ÆEn üst ligdekiler (Turkcell Süper lig) için yüzde 15,

ÆEn üst altı ligdekiler (Bank Asya 1. lig) için yüzde 10,

ÆDiğer ligdekiler için yüzde 5 oranında

Gelir vergisi kesiliyor.

Milli maçlar nedeniyle, futbolculara yapılan ödemelerden ise yüzde 5 gelir vergisi kesiliyor.

Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek (GVK Geçici Md.72).

Transfer görüşmelerinde, özellikle as futbolcuların çoğu "uyanık" davranıp, "net ücret" istiyorlar. Bu durumda, vergiyi de kulüp üstlenmiş oluyor.

TEKNİK DİREKTÖRLER

Büyük kulüplerde, teknik direktörlere yıllık 3 ya da 4 milyon Euro ödenmesi dikkati çekiyor.

Bunlara futbolculara tanınan ayrıcalık yok.

Yapılan ödemeler, yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi.

Bunlar da net ücret üzerinden anlaşma yapmışlarsa, yüzde 35 vergiyi kulüp üstleniyor (GVK Md. 96/2). Antrenörlerin vergi durumu da teknik direktörler gibi.

KULÜPLER

Dernek şeklinde olan futbol kulüplerinin; maç hasılatı, Digitürk ve İddia gelirleri, forma ve diğer reklam gelirleri, bonservis gelirleri gibi gelirleri, vergiye tabi değil. Anonim şirket şeklinde faaliyet gösteren futbol kulüplerinin de bu tür gelirleri kurumlar vergisinden muaf (KVK Md.4/j).

Yukarıdakilerin dışında ayrı bir şirket kurup, iktisadi faaliyetlerde bulunmaları (örneğin forma satmaları) halinde, iktisadi faaliyette bulunan şirket kurumlar vergisi mükellefi oluyor.

Futbolculara yapılan ödemelerden kesilen ya da kesilmesi gereken vergilerin ödenmesi bakımından da futbol kulüpleri "vergi sorumlusu" sıfatıyla sorumlular.

Birikmiş borçlara futbol kulübü tarifesi uygulansın

FUTBOL kulüplerinden bazıları, tutarı milyonlarca hatta on milyonlarca lira ile ifade edilen vergi ve sigorta primi borçlarını hiç ödemediler.

Bunlarla ilgili olarak, üstelik ekonomik kriz gündemde değilken bir yasa çıktı ve vergi borçları ile sigorta primi borçları, yıllık yüzde 4 faizle 10 yıl yani 120 ay süre ile dondurularak "inanılmaz bir kolaylık" getirildi.

Kredi kartı borcu olanlara da bir kolaylık sağlandı. Faizlerin yaklaşık yarısının silinip, sembolik bir faizle 36 aya kadar taksitlendirileceği açıklandı.

Şimdi sıra, krizden mağdur olan esnafa, sanatkara, tüccara ve şirketlere geldi...

Bunların da anapara borçlarına dokunmadan, birikmiş faizleri yarıya indirip (ya da enflasyon oranına göre indirip), futbol kulüplerine uygulananın dörtte biri kadar yani 30 taksit ödeme kolaylığı getirilmesinde yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları