Demirtaş: Kürt parlamentosu Türk-Kürt çatışması çıkartır
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ANKARATÜRKİYE’deki Kürt sorununu çözme iradesi mayına kurban gidemez.
Şehitlerimiz bizi ayıltmalı, meselenin doğru muhatabına yöneltmelidir. Terörün kaynağına silahla inilir, Kürt meselesinin çözümü içinse siyaset gerekir.
Dikkat ediyorum, Meclis’teki DTP’liler bir hafta içinde iki önemli sınavdan başarıyla geçti.
Murat Karayılan’ın İskoçya Modeli Kürt Parlamentosu saçmalığına itiraz eden DTP, Çukurca’da 6 cana kıyan mayınlı saldırıyı kınamakla kalmadı, barış çabalarına engel olarak niteledi.
DTP’nin Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’a Diyarbakır’dan telefonla ulaştım... Etnik parlamentodan son saldırının faillerine kadar uzanan sohbetimiz oldu.
* * *
Tarife uymaz
Etnik parlamento önerisine karşısınız.
Bizim demokratik özerklik projemiz, etnik esasa dayalı bir yerel yönetim modeli değil. Bölgelerin kendi ihtiyacına, idari yapısına, demokratik özerkliklerine, adem-i merkeziyete (yerinden yönetim) dayalı bir yapılanma modelidir. Ayrıca sadece Kürtler için değil, Doğu-Güneydoğu için değil, bütün Türkiye’nin tamamında bir idari yapılanma olmalı. Yoksa Türkiye’nin doğusunda özerk yapı olacak, geri kalanı merkezi sistem, bu Türkiye açısından çözüm değil. Bu nedenle Kürt parlamentosu bizim tariflediğimiz özerklik tanımı içerisine oturmuyor. Kürt parlamentosu nereye kurulursa kurulsun, o bölgede mutlaka başka etnik kimlikler, Türkler, Araplar, Süryaniler, Keldaniler yaşıyor olacak. Dolayısıyla Türkiye’nin toplumsal, sosyolojik gerçekliğine çok da hitap etmeyecek.
* * *
Etnik çatışma
Peki "felakete götürür" ifadesini neden kullandınız?
Yani en nihayetinde Türkiye’de herhangi bir etnik kimliğin diğer etnik kimliklerden kendini ayrıştırmaya yönelik bir talebi olursa... Veya kendi örgütsel modelini işte Kürt parlamentosu gibi, öne çıkarmayı düşünürse bu etnik bir çatışmaya gider. Yani diğer etnik gruplar, Türkler başta olmak üzere elbette ki bundan hoşnut olmayacaklardır. Şu anda PKK ile devlet arasında süren bir çatışma söz konusu. Bu hiçbir zaman etnik bir çatışmaya dönüşmedi. Riskler zaman zaman da olsa var. Ama Kürtlerin kendi parlamentolarını Türkiye içinde oluşturma niyeti diğer etnik gruplar tarafından hoş karşılanmayacak ve giderek etnik gruplar arası bir tartışmaya ve elbette ki çatışmaya kadar gidebilir. Felaketten kastım buydu.
Ben çok öyle düşünmüyorum. Daha doğrusu hiç öyle düşünmüyorum. Uzun süredir PKK’nın açıklamalarını biz takip ediyoruz. "Bu operasyonlar durmazsa, devam ederse biz de karşılık vereceğiz" diye sürekli açıklama yapıyorlardı. Bu son dönemlerde yirmi küsur kayıpları oldu ve aralarında çok üst düzey bölge komutanları falan vardı. Kaygılıydık yani her an misilleme eylemi yapabilirler diye. Maalesef ki öyle oldu.
* * *
Soruları boşverin ama yanıtları beğendiyseniz, lütfen sadece bir anlığına düşünün.
Terörle Kürt meselesi ayrıştığında bu ülkedeki siyasi muhatap kim olacak karar verin.