Paylaş
Aziz Nesin'in, necip Türk milletinin yüzde 60'ının ‘‘aptal’’ olduğunu söylemesine daha ilk günden karşı çıkmıştım...
‘‘Rasgele örnekleme’’ yapacaksın, yoldan geçen 3 kişiyi çevireceksin, IQ testi uygulayacaksın, 2 tanesi ‘‘ebleh’’ çıkacak...
Olacak iş değil...
Benim bildiğim, nüfusumuzun büyük çoğunluğu, zeki, çalışkan, çevik ve ahlâklıdır.
Bu erdemler, Atatürk'ün emir ve gözlemleridir.
* * *
Necip Türk milletinin bazı kusurları elbette var.
Tarih bilmiyor, tarih okumuyor, tarihten ders almayı bilmiyor.
Bu sebeple, tarihimiz tekerrür ediyor.
Nasıl, meselâ...
Kronolojik gidelim, teferruata daha sonra geliriz...
30 Aralık 1924: 1922'de Ankara İstiklâl Mahkemesi Reisliği, 1920'den beri milletvekilliği, bir süredir İş Bankası yönetim kurulu üyeliği yapan Üsküdarlı Topçu İhsan (Eryavuz) Bey, Bahriye Vekili oldu.
30 Ekim 1927: Yavuz zırhlısının onarımı için Bahriye Vekili İhsan Bey bir Fransız şirketiyle anlaşma imzaladı. Savaş gemisi, özel halatlarla devletin tersanesine çekildi.
24 Aralık 1927: Yavuz savaş gemisinin devletin havuzunda onarımı sırasında Fransız şirketinden rüşvet alındığı söylentilerinin yayılması üzerine İsmet Paşa'nın teklifi ile Bahriye Vekili İhsan Bey aleyhine TBMM Araştırma Komisyonu kuruldu.
26 Ocak 1928: TBMM'de Bahriye Vekili İhsan Bey'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ve Yüce Divan'a sevkine karar verildi.
18 Mart 1928: Eski Bahriye Vekili İhsan Bey, Yavuz-havuz meselesi dolayısıyla vatana hiyanetle suçlandı.
21 Nisan 1928: Eski Bahriye Vekili İhsan Bey, Yavuz-havuz davasından suçlu bulunarak iki yıl hapis cezası aldı.
* * *
Şimdi AnaBritannica'dan bazı biyografik bilgi notları alalım...
İhsan Eryavuz'un, geminin onarımıyla daha önce de ilgisi olmuştu. Enver Paşa'nın eniştesi Ömer Nazım Bey ve Ertuğrul (Bilecik) milletvekili ve İş Bankası yönetim kurulu üyesi Dr. Fikret'le birlikte kurdukları şirket, Yavuz Zırhlısı'nın onarımı için hükümete bir çok öneri götürmüştü. Eryavuz bahriye vekili olunca, Fransız şirketiyle Yavuz Zırhlısı'nın onarımı için anlaşmaya vardı. 1925'teki dördüncü İnönü hükümetinde İhsan Eryavuz yeniden bahriye vekilliğine getirildi. Bir süre sonra, Eryavuz'un, vekilliği sırasında hükümete danışmaksızın Fransız şirketine ayrıcalıklar tanıdığına ilişkin iddialar üzerine, İsmet İnönü bir önergeyle Eryavuz'la ilgili meclis soruşturması açılmasını ve Yüce Divan'a verilmesini istedi. Meclis soruşturmasının ardından Eryavuz ve Dr. Fikret, Yüce Divan'a verildi; her ikisinin de dokunulmazlığı kaldırıldı. Sorgulama sonunda Dr. Fikret komisyon aldığını açıkladı. Eryavuz, görevini kötüye kullanmaktan ve rüşvet almaya teşebbüs suçlarından 2 yıl ağır hapse ve 2 yıl memuriyetten yasaklanma cezalarına çarptırıldı.
* * *
Türk milleti, zeki, çalışkan, çevik ve ahlâklıdır.
Atatürk'ün tesbitidir, hiç bir itirazım yoktur, olamaz...
Ama, galiba azıcık da unutkandır.
Yoksa, tarih ısrarla tekerrür etmezdi.
Daha da azıcık, türkçe derdini frenkçe sözlerle anlatmaya çalışır.
‘‘Etik hata yaptım!’’ derken, dediğinin ‘‘Ahlâksızlık yaptım!’’ anlamına geldiğini bilmez...
Paylaş