YATCAZ, KALKCAZ, HOP, KAFA KAZAN!

Güncelleme Tarihi:

YATCAZ, KALKCAZ, HOP, KAFA KAZAN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2015 01:11

Gülşen’in albümünden anladığımız, Türkçe pop çalan yerlerin müdavimlerinin işi zor bu yaz. Bu şarkılarla yatacak, bu şarkılarla kalkacaklar. Hop, kafa kazan gibi.

Haberin Devamı

Bangır Bangır/Gülşen/DMC/D&R fiyatı: 16.49 TL
(Beş üzerinden iki yıldız)

70’lerin sonuna kadar kimin pop kraliçesi olduğu belliydi ve bunda herkes mutabıktı. Ajda Pekkan’dı kraliçe. 80’lerde Sezen Aksu’ya geçti taç. Bazı dönemler de geçici olarak Nilüfer’e.
Ne olduysa 80’lerin sonunda oldu. Genç kuşağın patlaması yaşanıyordu ve önce Aşkın Nur Yengi, ardından Yonca Evcimik ve İzel talip oldular bu unvana. Son birkaç yılda ise Hande Yener, Demet Akalın ve Gülşen arasında ciddi bir yarış var. Kıran kırana demek dahi az gelir.

YATCAZ, KALKCAZ, HOP, KAFA KAZAN


Yeni albüm ‘Bangır Bangır’, Ozan Çolakoğlu’nun ellerinden çıkma. Ama tuhaflık kapaktan başlıyor. Bir tablo gibi olsun istenmiş (Bahar Kongel tarafından, Frida Kahlo ve Carmen Miranda örnek alınarak hazırlanmış diyor bülten) kapak fotoğrafında, renklerden hiç fedakârlık edememiş Gülşen, karnını içeri çekip dümdüz yaparak bize bakıyor.
Egzotik derken orman anlamışlar, orman derken de maymun. Kapakta iki maymun birden var. İki yeter demişler muhtemelen, üç olsa başka yere çekerdi manayı; Gülşen’in hiç bezi olmamış o taraklarda.

YATCAZ KALKCAZ ORMANDAYIZ

Haberin Devamı

YATCAZ, KALKCAZ, HOP, KAFA KAZAN


Çok sevilerek Gülşen’e yeni avantajlar sağlamış ‘Yatcaz Kalkcaz’ın etkisi altında yeni albüm, boylu boyunca. Hem sound hem de söz dünyası.
Sezen Aksu’nun Tarkan için yazdığı şarkılardan ve Çolakoğlu’nun Tarkan’a yaptığı o altın günlerin düzenlemelerinden (özellikle albüme ismini veren şarkı) izler taşıyan şarkılar, bol miktarda özlü söz ve slogan ihtiva ediyor. Dinleyenin derhal sokağa fırlaması ve Gülşen’in dediklerini cümleler içinde kullanması arzulanmış besbelli; ardından da stadyumlarda çalınsın, söylensin.

Demet Akalın’ın izleri dahi var. ‘Bir Fırt Çek’, yalnızca şarkı olarak değil, vokal biçimi olarak da sanki Demet Akalın. Pata/küte ritimlerin altında kalmamış şarkı ise çok az. Sakin sakin başlayan ‘Ellerinden Öper’ dahi (evet, şarkının ismi bu ama bu nedir ki, ‘Parti Kur Oy Vereyim’ isimli bir şarkı da var), hafif bir hislilik hali sonrası coşuyor.

Tek tek çıkarılsa, dinlenmeleri/sindirilmeleri için bir imkân verilse, bir biçimde belki sevilebilecek 10 şarkı, tek albümde. Türkçe pop çalan yerlerin müdavimlerinin işi zor bu yaz. Bu şarkılarla yatacak, bu şarkılarla kalkacaklar. Hop, kafa kazan gibi.

Albümün en vurucu cümlesine gelince: “Yıkım kararı almışsın, bu evlerde durulmaz.” Belli ki Gülşen de (biraz ordan, biraz burdan, biraz da Frida Kahlo’dan alınanlarla) kentsel dönüşüm niyetinde, hem de bangır bangır.

DOSTLAR AYİNDE GÖRSÜN
Parçalanıyoruz/Athena/Pasaj/ D&R fiyatı: 16.49 TL
(Beş üzerinden bir yıldız)

Haberin Devamı

YATCAZ, KALKCAZ, HOP, KAFA KAZAN


Athena son albümleri ‘Altüst’ten ‘Paramparça’ya da klip çekti. Gayet pahalıya çıkmışa benzeyen, hareket ve görselliği dorukta olan klip, elde meş’aleler ile ormanlarda gezinen ‘yeraltında yaşayan ölüler’ ya da zaman ötesi bir tarikatın ‘dostlar ayinde görsün’ elemanlarının görüntüleri ile başlıyor ve hoplaya zıplaya, sahneye dansöz çıkarmalara kadar geliyor… Devam etmekte ısrarlı olsa dahi, Athena’nın her yaptığı, bir önce yaptıklarının vasat bir kopyası olmakta ne yazık ki. Madness’in, hafiften Rashit karıştırılmış bir kopyası olarak ortaya çıkmış grup, zaman içinde kendi standardını, türünü, biçimini oturtmadı değil; ama yine zaman içinde, kendi kendisinin taklidi de oldu. Bütün bu tantana, bütün bu görsellik, bütün bu alevler, dansözler de işte, büyük ihtimalle bu açığı kapatmak içindir. Ama boşuna, görünen köy görünmeyen bir biçimde (kılavuzuyla birlikte) yandı, bitti, kül oldu.

Haberin Devamı

GENÇLİK BAŞIMIZDA DUMAN
Baha’nın 40 Yıllık Şarkıları/Karma/Ossi Müzik
(Beş üzerinden üç yıldız)

Pop müziğimize hem müzisyen, hem prodüktör, hem de besteci olarak sayısız katkısı olmuş Baha Boduroğlu için yapılan ‘tribute’ (yani ‘sevgi-saygı) albümü ‘Baha’nın 40 Yıllık Şarkıları’, ilk elde, bu müzisyenimizin ne kadar fazla, ne kadar renkli ve ne kadar çeşitli şarkı yarattığının ispatı. Boduroğlu’un yeteneği ve müziğe kattıkları tartışma götürmez. Ama şarkılarından oluşan bu albüm, onun ve şarkılarının hak ettiğini karşılayamıyor (ne yazık ki). Aslında mesele şudur. Bu tür albümleri pek beceremiyoruz. Merkezdeki isim kim olursa olsun, farketmiyor. En büyük şanssızlık da, en büyük hit ‘Gençlik Başımda Duman’ın Eda ve Metin Özülkü tarafından seslendirilmiş olması. Buna rağmen, böyle albümlerin yapılması, hiç yapılmamış olmasından elbette daha iyidir.


BİR YARAYI SARMAK
Hakikat Umut 1915-2015/Ara Dinkjian/Kalan/ D&R fiyatı: 12.99 TL

(Beş üzerinden dört yıldız)

Ermeni soykırımının yüzüncü yılı nedeniyle yapılan işlerden biri de Ara Dinkjian’ın bu albümü. Elinde başka imkanlar olmasına rağmen, sanatçının özellikle Türkiye’de kaydettiği bu albüm, kanayan bir yarayı daha da kanatmak için değil, açmak, temizlemek ve özenle sarmak niyetiyle yapılmış. Bu yara, gün gelir de iyileşirse eğer, Dinkjian ve benzeri çelebi şahsiyetler sayesinde olacak.

NOT DEFTERİMDEN YAPRAKLAR

Haberin Devamı

YATCAZ, KALKCAZ, HOP, KAFA KAZAN


* Mabel Matiz bu akşam (2 Mayıs Cumartesi) Garaj İstanbul’da.
* Pinhani bu akşam Kadıköy Sahne’de.
* Görmeyen kaldıysa ya da özleyen varsa eğer, Goran Bregovic Perşembe akşamı Volkswagen Arena’da.
* Savaş karşıtı şarkıların en güzellerinden ‘Harp ve Sulh’ü, Nükhet Duru’dan dinlemeli yeniden.
* Baha Boduroğlu’nun eğlenceli şarkısı (hazır da Eurovision geliyorken) ‘Küçük Kız’ı da yeniden dinlemenin vaktidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!