Güncelleme Tarihi:
Bilim insanları, beynin temporal lob kısmında ortaya çıkabilecek düzensizliklerin “beden hissi” üzerinde bozukluğa yol açabileceğini, sağlıklı bireylerin de bu bozukluktan etkilenebileceğini belirtti.
Birmingham Üniversitesi’nden Jason Braithwaite, “Temporal lobdaki bozukluk veya düzensizlik nedeniyle beden dışına kayıyormuş hissi yaşayabiliriz… Bazı insanlar bu deneyimleri daha fazla yaşayabilir” dedi.
Temporal lob, vücuttan gelen bilgileri ve algıları değerlendirerek bu bilgileri vücut haritasında yerleştirir. Böylece bedenimize ait hissi kazandırır. Ancak bu lobda bozukluk olması, hislerin yanlış anlaşılmasına ve insanın bedeninden çıktığını hissetmesine neden olabilir. Braithwaite, “bu anda oluşan halüsinasyonun beden dışı deneyim” düşüncesini tetiklediğini ifade etti.
Beden dışı deneyimler, ölüme yakın deneyimlere benzetilse de, aslında insanların rahatlamış ve uyanık oldukları zamanlarda, migren veya temporal lob rahatsızlıkları nüksettiğinde yaşanıyor.
İngiliz bilim insanları, toplum içinde her 10 kişiden birinin beden dışı deneyim yaşadığını, ancak üniversite öğrencilerinde bu oranın yüzde 20-25’e çıktığını belirtti.
İngiliz araştırmacılar, deneylere katılan 63 öğrencinin 17’sinde (yüzde 26) beden dışı deneyim yaşandığını tespit etti. Journal Cortex dergisinin bu ayki sayısında yayımlanan araştırmada, deneye tabi tutulan ve beden dışı deneyim yaşadığını belirten öğrencilerde iki farklılık görüldü: Bu öğrencilerin temporal loblarında düzensizlik ve vücut hislerinde bozukluk olduğu anlaşıldı.
Bu öğrenciler, “vücutlarında şekil değişikliği hissi yaşadıklarını” belirtirken, bilgisayarlara bağlı testlerde vücutlarının farklı yerlerine verilen uyarıları diğer katılımcılara kıyasla daha geç tespit etti.