İstanbul'da kızamık alarmı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda kızamık alarmı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 16:46

İstanbul'da yıl başından itibaren tespit edilen kızamık vakalarının sayısı 24'e çıktı. Hastalığın çok hızlı bulaştığını vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü, hastalığın kaynağı virüsle ilgili olarak "Türkiye'de görülmeyen yurt dışı kaynaklı virüs tipi."açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Serap Gençer, kentteki kızamık vakalarına ilişkin hastanede yatmakta olan 2 kişinin bugün taburcu olduğunu belirterek 24 kızamık hastasının sağlık durumunun genel olarak iyi olduğunu söyledi.

Kızamık hastalığının çok hızlı bulaştığını vurgulayan Gençer, “Hastalarımızın hepsi Türk fakat bunlardan alınan örneklerden izolen edilen virüslerin genetik analizleri, bunun yurt dışı kaynaklı bir virüs olduğunu gösteriyor. Bu kişilerin kendilerinin bağlantısı olmasa bile, o virüs bir şekilde dışarıdan gelmiş, kişiden kişiye yayılmış olabilir. Daha önce Türkiye'de görülmeyen yurt dışı kaynaklı virüs tipi.” dedi.

Serap Gençer, şu ana kadar ilk 5 vakaya ait örneklerden izole edilen virüslerin analizinin yapıldığını, diğer vakalara ait örneklerin analizlerinin Ankara Hıfzı Saydam Laboratuvarında devam ettiğini belirtti.

9-12 aylık bebekler aşılanıyor

Haberin Devamı

İl Sağlık Müdürlüğü önlem olarak geçtiğimiz hafta 9-12 ay arası bebeklere tek doz kızamık aşısı uygulaması başlattı. Uygulama sürüyor.

Kızamık salgını 1998 yılında ürkütücü boyuttaydı. 27 binden daha fazla kişiyi etkileyen salgınla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı aşı kampanyası başlatmış ve vaka sayısını 2007’de 4’e indirmişti. Hastalık en çok çocukları tehdit ediyor. 21 yaş üzeri genç ve erişkinler de risk taşıyor.

Korunmanın tek yolu aşı

3-10 yaşları arasında görülen bulaşıcı bir hastalık olan kızamık hastalığının nedeni, bir çeşit virüs. Kızamıklı hastanın tükürük damlacıkları aracılığı ile hasta olmayanlara da bulaşır. Bu nedenle, kızamık lekeleri kaybolduktan sonraki 10 gün içinde de hastayı, sağlıklı kimselerle görüştürmemek gerekir. Hastalık mikrop alındıktan sonra 10 gün içinde ortaya çıkar. Hastanın gözleri kızarır, burnu akar, hapşırır, öksürür. Ateş yükselir.

Bu belirtilerden 4 gün sonra küçük kırmızı ufak lekeler görülmeye başlar. Bunlar grup halindedir. Bu dönemde dudaklarda kuruluk ve dilde paslanma dikkati çeker. Bir süre sonra da kızamık lekeleri yüzün her tarafına, boyuna, göğse, kollara, karına, ve bacaklara yayılır. Bu dönem 3-4 gün devam eder. Sonra ateş yavaş yavaş ya da birdenbire düşerek belirtiler kaybolur.

Hastalık, zatürree, bronkopnömoni, zatülcenp, ortakulak iltihabı veya ensafalit gibi tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Kızamık geçirenler, bağışıklık kazanıp bir daha kızamık olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!