Güncelleme Tarihi:
Emirhan, bugün ya da yarın ameliyat olmaz ise kangren olacak ve ayağı kesilecek. Hastane, ailenin bu parayı yatıramayacağını söylemesi üzerine Emirhan’ı apar topar taburcu etmeye kalktı.
8 Eylül’de Adana’nın Kozan ilçesinde motosiklet çarpması sonucu kaza geçiren Emirhan, ilk müdahalenin ardından, aile dostu bir işadamı tarafından İstanbul’daki Medikal Park hastanesine getirildi. 4 ameliyatın ardından sıra son ameliyata geldi. Ancak hastane yönetimi aileye “37 bin lirayı yatırın, ameliyatı yapalım” dedi. Baba Nuri Binici, hiç parası olmadığını belirterek, Karayolları Trafik Kanunu gereği bu paranın sigorta şirketi tarafından karşılanmak zorunda olduğunu anımsattı. Hastane yönetimi, “Bizim paramızı yatırın, siz sigortadan paranızı alın” karşılığını verdi.
Korkuyoruz
Hastanenin bu tavrı üzerine baba Binici, konuyu Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’ne başvurdu. Olayları anlattığı dilekçesini “Çok mağduruz ve korkuyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederiz” cümleleriyle bitirdi.
Bakanlık harekete geçti
Bu dilekçe üzerine Daire Başkanı Hüseyin Acar harekete geçti. Önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nü konu hakkında bilgilendiren Acar, Medical Park Bahçelievler Hastanesi Başhekimi, idari yöneticileri ve diğer sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne de hastanenin Başbakanlık Genelgesine ve Kanuna aykırı hareket ettiğini belirterek, gerekli cezai soruşturmanın yapılmasını istedi.
Kamyon şoförlüğü yapan Baba Nuri Binici,”Doktorlar Emirhan’ın bugün ya da yarın ameliyat olmaması halinde ayağı kangren olur ve o zaman kesilmesi gerekir, dediler. 1100 lira maaş alıyorum. Üç çocuğum var. 37 bin lirayı nereden bulabilirim? 10 yaşındaki bir çocuğun ayağı 37 bin lira için kesilecek, bunun vebalini kim ödeyecek” diye isyan etti.
Başbakan ne diyor?
Başbakan Erdoğan, gerek yurt gezilerinde gerekse partisinin grup toplantılarında sık sık acil durumlarda hiçbir vatandaşın hastane kapısından gönderilmediğini ve gönderilemeyeceğini söylüyor. Daha geçen haftaki grup toplantısında İstanbul’da özel bir hastane ziyaretinde yoksul ailenin suit odada ameliyat edildiğini ve hiçbir ücret talep edilmediğini anlatan Erdoğan, konuyla ilgili iki tane de Başbakanlık genelgesi yayınlamıştı.
2008 ve son olarak da 2010 yılına ait genelgede, “…Başta Anayasamız olmak üzere ilgili mevzuat hükümleri gereği kamu ve özel ayrımı yapılmaksızın tüm sağlık kuruluşlarının acil hallerde hastaya gereken tıbbi müdahaleleri yapmaları zorunlu bulunmaktadır.
Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşlarımızdan sağlık hizmeti bedelini ödeme gücü bulunmadığını belirtenlerden bu konuda yazılı beyan alınacak, yazılı beyan verenlerden acil sağlık hizmeti bedeli talep edilmeyecektir” deniliyor.
Yasa ne diyor?
Karayolları Trafik Kanunu, trafik kazası geçirmiş tüm vatandaşların özel, kamu, devlet hastanelerinde herhangi bir sosyal güvencesi olsun ya da olmasın tedavi giderlerinin tamamının kazaya karışan araçların sorumlulukları oranında ilgili sigorta şirketlerince karşılanacağına hükmediyor. İşte Sağlık Bakanlığı Daire Başkanı Hüseyin Acar, suç duyurusunda bu yasaya atıfta bulundu:
“2918 Sayılı Trafik Kanununun 8/b maddesi gereğince “…. Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlak kurum ve kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığı tarifesini uygulamak suretiyle, vermiş oldukları hizmetlerin bedelinin tamamını yükümlü sigorta şirketinden tahsil ederler.”
Sigorta 8 gün içinde ödemek zorunda
Ayrıca aynı yasanın 98. maddesi anımsatıldı:
“Madde 98- Motorlu araçların sebep oldukları kazalarda yaralanan kimselerin ilk yardım, muayene ve kontrol veya bu yaralanmadan ötürü ayakta, klinikte, hastane ve diğer yerlerdeki tedavi giderleri ile tedavinin gerektirdiği diğer giderleri aracın zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacı, başvurma tarihinden itibarin sekiz iş günü içinde ve zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları kapsamında öder.
(Birden çok aracın karıştığı trafik kazasında zarar gören kişiler, araçların sigortacılarından herhangi birine ve 108. maddede belirtilen durumlarda Garanti Fonu’na başvurarak zararın giderilmesini isteyebilirler. Giderleri ödeyen sigortacı veya Garanti Fonu, ödediği miktarın sorumluluk oranlarına göre paylaşılmasını talep edebilir.
Zarara sebep olan aracın bilinmemesi veya geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunmaması veya sigortacının iflas etmesi veya çalınan aracın işleteninin sorumlu tutulamaması hallerinde, birinci fıkrada belirtilen giderler, 108. maddede öngörülen Garanti Fonu tarafından ödenir.
Yöneticiye 6 yıla kadar hapis hastaneye kapatma cezası
Sağlık Bakanlığı bürokratları hem Başbakanlık genelgesinin hem de kanunun çok açık olduğunu belirterek, trafik kazaları başta olmak üzere acil durumlarda özel veya üniversite hastanelerinin hiçbir gerekçe sunmaksızın, şart ileri sürmeksizin hastanın tedavisini yapmakla yükümlü olduklarını belirttiler.
Bakacaksın arkadaş!
Bir yetkili, “Özel hastane normal zamanda zaten kazanıyor. Ama acil durumlarda bakacaksın arkadaş. Para verirsen, tedavini yaparım, diyemezsin. Vatandaşa bakmakla yükümlüsün. Değilse yöneticiler hakkında 3 aydan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, hastaneye de kapatmaya varan cezalar bulunuyor” diye konuştu.
Aynı yetkili, vatandaşın trafik kazası durumunda sosyal güvencesi olsa bile giderlerinin kazaya karışan araçların sigortası tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizdi.