Güncelleme Tarihi:
UŞAK'TA DOMUZ GRİBİ NEDENİYLE OKULLAR TATİL
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada pandemik gripten kaybedilen vatandaşların sayısının 113 olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada halen pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hasta sayısı 301olduğu belirtildi. Bunların 59’unun takip ve tedavisi yoğun bakımlarda sürdürüldüğü, 31 hastanın ise solunum destek cihazına bağlı olarak takip edildiği söylendi.
ERKEN DOĞUM YAPAN KADINDA DOMUZ GRİBİ ÇIKTI
Hayatını kaybedenlerden 63 kişide pandemik grip açısından risk taşıyan altta yatan kronik hastalık, 2 kişide gebelik olduğu tespit edildi.
Kütahya'da domuz gribi tanısıyla hastanede tedavi gören ve bir hafta önce erken doğum yapan kadının hayatını kaybettiği, dün yaşamını yitiren bebekte ise H1N1 virüsüne rastlanmadığı bildirildi.
7 aylık hamileyken gribal enfeksiyona yakalanan A.T. (22), geçen hafta Evliya Çelebi Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Laboratuvar testlerinde domuz gribine neden olan H1N1 virüsü bulunduğu tespit edilen kadın, bir hafta önce erken doğum yaptı.
Hastanenin yoğun bakımında tedavisine devam edilen A.T, öğleden sonra yaşamını yitirdi. Dün ölen bebeğe uygulanan testlerde ise H1N1 virüsüne rastlanmadığı kaydedildi.
Bu arada, Kütahya'da domuz gribine yol açan H1N1 virüsü taşıdığı tespit edilen 36 kişiden 25'inin öğrenci, 1'inin öğretmen olduğu açıklanmış, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla il genelindeki ilk ve orta dereceli okullar, özel okullar, dershaneler ve sürücü kurslarında eğitime 26 Kasıma kadar ara verilmişti.
HASTALIKTAN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞI
Bakanlık, hastalıktan korunmanın bilinen en etkili yolunun aşı olduğunu belirterek, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Halen sağlık kuruluşlarında kronik hastalığı bulunan ve beş yaşından küçük olan vatandaşlarımızın aşılanmalarına devam edilmektedir. Diğer gruplarla ilgili aşı takvimi Pandemi Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmenin sonucu en kısa sürede kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Aşı olan vatandaşlarımızın, aşının koruyucu etkisi 10?14 gün sonra ortaya çıktığından kişisel korunma önlemlerini devam ettirmeleri önemlidir.
KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT
Bakanlık ayrıca, kişisel hijyen kurallarına riayet etmek ve elleri sık sık su ve sabunla yıkamanın, hastalığın bulaşma ihtimalini azaltan uygulamalar olduğunun altını çizdi. Hasta olan kişilerin işe ve okula gitmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri, diğerleriyle yakın temas içinde olmamaları belirtildi..
Hasta olan kişilerin solunum güçlüğü, bilinç bulanıklığı, genel durumda kötüleşme, ciddi ve sürekli kusma, ateş düşürücülere rağmen 3 günden fazla süren ateş gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde ise, gecikmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğine de değinildi.
"Aşılama yapılmazsa ölümler artacak"