Hac için yeni öneriler

Güncelleme Tarihi:

Hac için yeni öneriler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2006 11:33

Diyanet İşleri Başkanlığınca, hac organizasyonuyla ilgili genel değerlendirme yapmak, gelecek yıllara yönelik hizmet stratejileri geliştirmek ve daha kapsamlı önlemler almak amacıyla organize edilen “Türkiye'de Hac Organizasyonu Sempozyumu”nun değerlendirme raporu açıklandı.

Raporda, uluslararası bir özellik taşıyan hac ibadetinin, kayıt, ulaşım, karşılama, iskan, eğitim, sağlık, ayniyat, irşat, fetva ve denetim hizmetlerinin de önem taşıdığı belirtildi.

Sempozyuma toplam 120 bilim adamı, TÜRSAB yetkilileri, acenta görevlileri ile Suudi Arabistan, Malezya, İran, Fas, Ürdün, Azerbaycan ve Bosna-Hersek'ten temsilcilerin katıldığı belirtilen raporda, hac hizmetlerinin yürütülmesi, kayıt-kabul işlemleri, hacı adaylarına verilecek malzemeler, irşat, eğitim, ulaşım, iskan ve sağlık hizmetleriyle hac menasiki (hacda sırasında uyulması gereken kurallar) ile ilgili hususların müzakere edildiği bildirildi.

Buna göre, kota nedeniyle bir kereden fazla hacca gitme imkanı bulunmadığından eşlerin hacca birlikte gitmelerinin teşvik edilmesi, hac organizasyonunda birden fazla görev almış personelden, heyecanını ve hizmet aşkını kaybetmiş olanlara tekrar görev verilmemesi, görevli personelin verimliliğinin, anket yoluyla belirlenmesi, hacdaki sosyal ve kültürel hafızayı güçlendirmek ve zengin bir hac arşivi oluşturmak amacıyla personel ve hacıların hatıra, duygu ve düşüncelerini yazmalarının teşvik edilmesi gibi ilke kararları alındı.

“HACILAR MERASİMLE VE DUALARLA UĞURLANMALI”

İrşat hizmetlerinin daha uygun bir ortamda yapılabilmesi için mobil ses cihazları sağlanması, Mekke ve Medine'de kiralanan binalarda salon ve toplantı mekanlarının bulunmasına dikkat edilmesi, hacıların iskan edildiği binaların uygun yerlerine, ayet ve hadis mealleriyle etkileyici ve yönlendirici spot cümlelerin yer aldığı afişler asılması, birliğin sağlanması amacıyla fetva hizmetlerinin tek elden yürütülmesi gerektiği belirtilen raporda şu öneriler yer aldı:

“İrşat ve eğitim etkinliklerinde dini musikinin etkileyici gücünden yararlanılmalı, hac ibadeti sırasında kadınların karşılaştıkları sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için gerekli tedbirler alınmalı. Hacı adayları, bulundukları illerden merasimler tertip edilerek dualarla uğurlanmalı. Hacı adaylarının çıkış yapacakları havaalanlarında, namaz kılma ve ihrama girme mekanları hazırlanmalı. Hac süresinin kısaltılmasına yönelik alternatifli ulaşım imkanları araştırılmalı. Dönüşlerde, hacılara ait eşyaların kargo sistemiyle Türkiye'ye gönderilebilmesi için yürütülen çalışmalar devam ettirilmelidir.”

“CEMERAT'A EN TENHA ZAMANLARDA TAŞ ATILMALI”

Hac ibadeti sırasında zorluklar da dikkate alınarak, İslam bilginlerinin delillere dayalı farklı içtihatlarından azami ölçüde yararlanılması gerektiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

“İnsan hayatının önemi dikkate alınarak, Cemerat'a taş atma görevi, en tenha zamanlarda yaptırılmaya devam edilmelidir. Kurbanların hijyenik şartlarda kesilmesi, etlerinin değerlendirilmesi ve bu husustaki suiistimallerin önlenmesi amacıyla, isteyenlerin kurban bedelleri Türkiye'de iken ilgili bir hesaba yatırılmalı ve Diyanet İşleri Başkanlığınca İslam Kalkınma Bankasına kestirilmesi sağlanmalıdır. Medine ziyareti ve Mescid-i Nebevi'de namaz kılmanın fazileti şüphesiz ki büyüktür. Ancak, burada kılınan namazların kırk vakte tamamlanması, zorunlu olmayıp ihtiyaridir”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!