Vizesiz Avrupa hedefi Ekim 2016

Güncelleme Tarihi:

Vizesiz Avrupa hedefi Ekim 2016
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 00:40

HÜRRİYET, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 29 Kasım’da Brüksel’de yapılacak zirve sonrasında yayımlanacak bildirinin taslağına ulaştı. Belgede, Ankara’nın Brüksel’den en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda tarafların belirlediği ortak hedefin Ekim 2016 olduğuna işaret ediliyor.

Haberin Devamı

Bugün AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) ele alınacak olan belgede, Komisyon’un Türkiye’den AB’ye kural dışı geçen üçüncü ülke vatandaşlarının iadesini öngören geri kabul anlaşması (GAK) ve onunla ilişkilendirilen vize liberalizasyonu sürecinde kaydedilen gelişmeler konusunda Mart 2016’da rapor yayımlayacağı belirtiliyor. Türkiye’nin GAK’ı Haziran 2016’da tam olarak uygular hale gelmesi konusunda anlaşmaya varıldığına işaret ediliyor. Türkiye’nin tam uygulama taahhüdünü yerine getirmesinin ardından AB Komisyonu, “Ekim 2016’da vize liberalizasyonu sürecini tamamlamak hedefiyle” üçüncü raporunu sonbaharda yayımlayacak. Türkiye’nin GAK’tan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için bu anlaşmayı tüm AB üyesi ülkelere uygulaması gerekiyor. Bu da Kıbrıs Rum Kesimi’nin tanınmasını gerektiriyor. Gerek Türk diplomatik kaynaklar gerekse AB yetkilileri hedefin 2016 ilkbaharında Kıbrıs sorununun çözümü olduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

BEŞ BAŞLIĞA ATIF

Müzakere sürecinde 17 numaralı “ekonomik ve parasal politika” başlığının 15 Aralık’ta açılmasına kesin gözüyle bakılırken belgede Türkiye’nin açılmasını talep ettiği diğer beş başlığa atıf var. Bu başlıklar, “enerji” (15), “yargı ve temel haklar” (23), “adalet, özgürlük ve güvenlik” (24), “eğitim ve kültür” (26) ile “dış, güvenlik ve savunma politikası” (31). Belgede bu başlıkların açılmasına yönelik olarak AB Komisyonu’nca yapılan hazırlık çalışmalarının memnuniyetle karşılandığı vurgulanıyor. Başlıklara spesifik atıf yapılmasından rahatsız olan Kıbrıs Rum Kesimi’nin ise COREPER nezdinde girişimde bulunması bekleniyor.

3 MİLYAR EURO BAŞLANGIÇ

Taslakta, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler bağlamındaki yükünün paylaşılması amacıyla 3 milyar Euro düzeyinde mali destek sağlanacağı detaylara girilmeksizin dile getiriliyor. 3 milyar Euro’nun “başlangıç olarak verilecek miktar” olduğu vurgusuna yer veriliyor. 500 milyon Euro’luk dilimi AB bütçesinden karşılanacak kaynağın geri kalan kısmına hangi ülkenin ne kadar katkı sağlayacağı 21 Aralık’a kadar belli olacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!