Güncelleme Tarihi:
Â
Vajinal enfeksiyonlar ergenlik çağlarında görülebildiği gibi ,özellikle cinsel hayatın başlaması ile birlikte sıklığını arttırmaktadır. Alınacak bazı basit önlemler ve dikkat edilecek bazı hususlar ile bu enfeksiyonların sık sık tekrar etmesini kısmen de olsa engelleyebilir. Genital hijyenin kadının özgüveni ve sağlıklı bir cinsel hayatı için ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurursak, bu enfeksiyonlardan korunmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlamış oluruz.
Alınacak bazı basit önlemler ile vajinal enfeksiyonların önüne geçmek mümkündür. İşte sağlıklı bir cinsel yaşam ve genital hijyen için dikkat edilecek hususlar;
1 - TEMİZLİKTE YÖN ÖNEMLİDİR
Tuvalet sonrası mutlaka önden arkaya (vaginadan makata ) doğru temizlik yapılmalıdır. Arkadan öne doğru yapılan temizlik sırasında makat çevresinde bulunan mikroplar vajinaya doğru taşınabilir. Bu mikroorganizmalardan en önemlisi E.Koli adı verilen bakteridir ve vajinal enfeksiyonların sık görülen nedenlerinden birisidir.
2 - VAJÄ°NAL DUÅž YAPILMAMALIDIR
Sanılanın aksine vajina içini basınçlı su ile yıkamak sağlıklı bir davranış değildir. Bu şekilde bir uygulama vajina içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile bölgedeki asit-baz dengesini değiştirir. Bu denge son derece hassas olup ufak oynamalar bile bazı mikroorganizmaların olması gerekenden fazla çoğalması ve enfeksiyon yaratmasına neden olabilir. Yine var olan sessiz enfeksiyonların rahim içi ve tüplere doğru ilerlemesine yardımcı olabilir.
Â
3 - İÇ ÇAMAŞIRINIZI HER GÜN DEĞİŞTİRİN
Genital bölgenin nemli kalması mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar,genital mantar için uygun zemin hazırlar. Cinsel bölgenin temizliğinde özellikle bu amaçla üretilmiş ürünleri tercih edilmelidir. Eğer gerekirse genital bölgenizi saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Genital bölge kuru ve temiz tutulmalıdır. İç çamaşırları her gün değiştirilmelidir.
4 - DAR GİYSİLERDEN KAÇININ
Dar pantolonlar özellikle zayıf kadınların tercih ettiği giysilerdir. Bu tür giysiler şık olmakla birlikte sağlık açısından sakıncalı olabilir. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.
5 - PAMUKLU ÇAMAŞIRLAR TERCİH EDİN
Sentetik iç çamaşırları kadın iç giyiminin vazgeçilmez öğeleridir. Ancak bu tür giysiler hava dolaşımını engeller ve nemi emmedikleri için vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.İç çamaşırları ütülenmeli ve mümkün olduğunca çamaşır suyu kullanılmamalıdır.
6 - KÄ°MYASALLARDAN UZAK DURUN
Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanlarıdır. Bu ürünleri mümkün olduğunca kullanmamaya gayret edilmelidir.
7 - GÃœVENLÄ° OLMAYAN CÄ°NSEL Ä°LÄ°ÅžKÄ°DE PREZERVATÄ°F KULLANIN
Vajinal enfeksiyonların büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır. Uzun süreli tek eşli ilişkiniz yoksa mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alın. Bu hastalıklardan korunmanın tek ve en etkili yolu prezervatiftir.
8 - GENÄ°TAL TEMÄ°ZLÄ°K ALETLERÄ°NE DÄ°KKAT
Ağda ve jilet genital tüylerin giderilmesinde oldukça etkilidir. Lakin bu iki yöntem kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak özellikle genital bölgeleri enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda daha iyi bir seçenek olabilir.
9 - REGL DÖNEMİNDE CİNSEL İLİŞKİDEN KAÇININ
Adet kanaması döneminde olan kadına sosyal aktivitelerinde hareket serbestliği sağlaması için üretilen vajinal tamponların kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tamponun sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmesinin ihmal edilmemesidir. Vajinal tamponu yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrasında bakteriler hızla çoğalmaya başlar. Vajinal tamponlar uygun kullanıldıklarında vajinanın doğal ortamını bozmazlar. Ancak uzun süre vajina içinde kaldığında bu tamponlar vajinit sorununun gelişimi bir yana, toksik şok sendromu olarak tanımlanan hayatı tehdit eden enfeksiyonlara bile neden olabilirler.
Adet kanaması döneminde cinsel ilişkiyi yasaklamak için yeterli tıbbi neden olmamakla beraber, kendinizi bu dönemde yeterince rahat hissetmiyorsanız eşinize bu durumu iletmeli ve kanamalı dönemlerde ilişkiyi ertelemelisiniz. Üst genital sistemi enfeksiyonlarının en sık adet kanaması döneminde gerçekleştiği düşünüldüğünden bu açıdan risk altında olan kadınlar (daha önceden geçirilmiş enfeksiyon, çok eşli yaşam veya eşin çok eşli yaşam sürmesi gibi) bu dönemde ilişkide bulunmaktan kaçınmalıdırlar.
Â
Eğer vajinal enfeksiyonu düşündüren belirtiler varsa tanının bir uzman hekim tarafından konması ve uygun tedavinin planlanması son derece önemlidir. Mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan vajinal enfeksiyonlar değildir ve genelde diğer enfeksiyonlarla beraber görülür. Eczanelerden reçetesiz alınan ilaçlar ile arkadaşlarınızın önerileri ile kullanacağınız ilaçlar mantar enfeksiyonunu tedavi edebilir, ancak diğer enfeksiyonları saklayabilir. Bu durum komplikasyon görülme riskinizi arttıracaktır.
Â
Â
Â